Kiemelt

LETÉSZEM A LANTOT

Három év küzdelem után mélységes fájdalommal, de le kell adnom a mandátumomat. Hlavács Judit hasonló döntése után muszáj volt nekem is számot vetnem, és őszintén szólva én is menthetetlennek tartom ezt a NER többséget, ami Gödön (vagy akár országosan) garázdálkodik. Feloszlatni nem tudom a Testületet, a kormányhivatal pedig csak a kezük alá dolgozik törvényességi felügyelet helyett, úgyhogy többet nem tehetek, mint hogy eltávolodom tőlük, és nem viszem el a balhét helyettük. 

Nem tűrhetem tovább, hogy karaktergyilkos szlogenekkel mocskoljanak be politikai ellenfeleim, vagy arra kényszerítsenek, hogy hitelesítsem a közpénzt pazarló döntéseiket. 

A munkámra büszke vagyok, mert a körülmények ellenére mindent megtettem. Sikereket tudok felmutatni, de mostanra már teljesen kiüresítette a kormány és a fideszes, no meg a velük kollaboráló, ellenzéki testületi többség a munkakörömet, és most már csak a becsületemmel játszanak közpénz híján.

Bővebben: “LETÉSZEM A LANTOT”

Beszéljenek a szavak: botrányos jegyzőkönyv a vármegyei bizottsági ülésről

A gödi Samsungtól befolyó adóbevételek elosztásánál Pest Vármegye döntéshozói a gödi önkormányzat kérelmeiről tárgyalni sem hajlandóak – derül ki a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság február 24-i ülésének jegyzőkönyvéből. Ismét százmilliókat osztottak ki Dunakeszi, Erdőkertes és Csomád településeknek – egyébként teljesen automatikusan, anélkül, hogy akár egyetlen szót vesztegettek volna az igények megvitatására. A tíz oldalas jegyzőkönyv hat oldalnyi leiratában egyetlen szó sem olvasható a maradék négy oldalnyi határozatban szereplő támogatásokról – azokat egyetlen kérdés nélkül megszavazták.

 

Vajda Viktória gödi és Varga Zoltán dunakeszi ellenzéki képviselők faggatózásának köszönhetően dr. Szinay József, városunk volt címzetes főjegyzője, jelenleg Pest vármegye gazdaságfejlesztési irodájának vezetője hosszasan próbálta magyarázni a magyarázhatatlant: a már decemberben beérkezett gödi kérelmek nem azért nincsenek napirenden, mert Gödnek nem hajlandók pénzt adni, hanem…

Az egykori gödi hivatalvezető nem gondolja, hogy “bármi ok lenne kétségbe vonni azt, hogy Csomád erre a támogatásra rászorul” (ezért sem Csomád, sem a szintén működési támogatásban részesített Erdőkertes anyagi helyzetét nem vizsgálták), de Gödre személyesen kell ellátogassanak Szabó Isván közgyűlési elnökkel, hogy Szilágyi László alpolgármester bebizonyíthassa, tényleg szüksége van a pénzre. Ugyan a város anyagi helyzetének tényleges felméréséhez szerintem hasznosabb volna kérni egy kimutatást a gödi polgármesteri hivataltól, illetve a Gödön élő Szinay ugyanúgy körülnézhetne bármelyik másik napon is, de reménykedjünk, hátha a látogatás után mégis tárgyalnak majd a gödi kérésekről. Amelyek közül 4 feljesztési ügy (tehát a támogatási döntésnél semmilyen szerepet nem játszik a kérelmező anyagi helyzete), de ettől nagyvonalúan tekintsünk el. Hiszen csak türelemre van szükség, mert “a Bizottság életében, hogyha visszatekintünk, akkor elutasító döntést gyakorlatilag nem is tudnék szinte felsorolni” – mondja Szinay. Kár hogy az a néhány, amit mi gyakorlatilag fel tudnánk sorolni, mind gödi kérelem volt – a Sellő utca felújítása, a Pannónia utcai vízelvezetés megoldása, az Alkotmány utca zsákutcai része vagy éppen a Pesti úti járdafelújítás.

Lássuk, milyen érvek hangzottak el az ülésen! Mivel a fejlesztési kérések előterjesztésének hiányát meg sem próbálták indokolni, csak azt tudjuk, Göd azért nem kaphat (egyelőre) működési támogatást, mert:

 • Gödnek nincs elfogadott költségvetése.
  Pont úgy, ahogy a támogatott Csomádnak sem volt a bizottsági ülés napján, Erdőkerteséről pedig nem tudunk semmit, mert a 2023-as testületi ülésekről semmi nyom a település honlapján.
 • Göd polgármestere lemondott.
  Ennek ugyan nincs sok köze ahhoz, hogy a város anyagi helyzete elég rossz-e, de azt meg végképp nem indokolja, hogy a februári lemondás miatt a decemberben beadott kérelmek két egymást követő ülésen sem kerültek előterjesztésre.
 • Szilágyi László egyeztetést kezdeményezett Szabó Istvánnal az ülés előtti napon, úgyhogy jobb lesz utána dönteni.
  Ennél az érvnél “csak” az sántít, hogy az előterjesztéseket nem előző nap, hanem már február 22-én kiküldték, és még azelőtt elkészítették, valamint döntöttek arról, hogy mi az, amit nem terjesztenek elő.
 • Göd nem kapott rezsitámogatást az államtól.
  Számos más ellenzéki vezetésű önkormányzat sem kapott, de azt nem tudja senki, ezeket az összegeket milyen szempontok szerint adták vagy nem adták, úgyhogy semmilyen alapot nem szolgáltathat egy másik támogatási döntéshez. Arról nem is beszélve, hogy ha Göd még ezt sem kapta meg, az pont amellett szólna, hogy több forrásra van szüksége.
 • Elképzelhető, hogy Gödnek túl sok pénze van, ami még az előző képviselő-testület által lebonyolított Samsung-ingatlaneladásból maradt.
  Egyetlen, a gödi polgármesteri hivatalhoz intézett kérdéssel ki lehetett volna deríteni, hogy ez igaz-e. Mindenesetre, bár a témát időről időre felhozza Markó József a gödi testületi üléseken, Szinay most Szilágyi Lászlóra hivatkozott.
  A Göd Hangja blogon egyébként pontosan nyomon követhető, hogy csökken évről évre Göd költségvetési bevétele, és hogy valóban csak a 2019-es pénzmaradvány továbbgörgetésének, az egyre szigorúbb takarékoskodásnak és a saját erőből történő fejlesztések szinte teljes elmaradásának köszönhető, hogy a város eddig nem ment csődbe. Mindenesetre pikáns, hogy az a Pest Vármegye, amely lassan Göd teljes évi költségvetésének megfelelő összeget oszt szét a Gödtől elrabolt adóbevételekből, pont amiatt nem akar az évi több mint négy milliárdból ötven milliót visszaadni a városnak, mert az nem szórta el azt a keveset, amije megmaradt. 

És akkor következzen most egy idézet, hogyan hangzott ez dr. Szinay József Vajda Viktóriának adott válaszában:

“Azért nem került most gödi előterjesztés a Bizottság elé, mert helyesen mondja a Képviselő asszony, vannak bent egyedi támogatási kérelmi igények Gödről, illetve működési célú támogatási igény is van bent a Gödről. Azonban az az álláspont alakult ki, hogy addig, amíg pontosan nem látjuk azt, hogy a gödi önkormányzat anyagilag hogy áll, mégpedig itt a költségvetés elfogadása kapcsán merült fel ez a probléma, illetve talán ismeretes az, hogy Göd volt az egyik olyan város, aki az év elején nem részesült energiatámogatásban, kormányzati rezsitámogatásban. A város feltette a kérdést az illetékesek felé, hogy ez miért nem történt meg. Ismeretes az, hogy Gödön most meglehetősen kusza viszonyok vannak, Polgármester úr lemondását követően tovább fokozódott ez a helyzet. Szilágyi László alpolgármester úr kezdeményezett Elnök úrral egy megbeszélést, meginvitálta őt és engem Gödre. Erre a találkozóra hamarosan sor fog kerülni, és akkor ezt követően újragondoljuk a dolgokat, és akkor nem lesz akadálya annak, hogy ezt követően bizottsági előterjesztések szülessenek.”

 A bizottság fideszes elnöke, Vicsi László ennél óvatlanabbul fogalmazott:

“Jó, én azt gondolom, hogy ezt a témát azért zárjuk le, mert az előterjesztések között nincs Göd. Nincs gödi téma. Nem is lesz idehozva. Én azt gondolom, hogy majd a szakma kimegy, egyeztet, onnantól majd lehet előterjeszteni olyat, amiben Göd van. Most ezzel nem kívánok foglalkozni továbbiakban Göddel.” 

“…amíg egy önkormányzatban nincs normális vezetés, nincs leképezve, hogy hogyan kell működni egy önkormányzatnak, addig megérthető az, hogy egy Pest Megye Önkormányzata Hivatala, ezt a lépést megteszi.”

Magyarul: Amíg egy önkormányzatban nem fideszesek, vagy a Fidesznek hajbókoló “függetlenek” ülnek, addig a település ne számítson semmi jóra. Tetszettek volna jól választani!

A teljes jegyzőkönyv itt olvasható:

A pénz beszél

Göd Város Önkormányzata – még az előző ciklusban – a felsőgödi Kincsem óvoda felújításának idejére megkapta használatba a Kék Duna üdülő komplexum egy részét, hogy átmeneti csoportszobák kialakítása után ott fogadhassa a gyerekeket. Mire elkészült a több, mint egymilliárdos beruházás, már lement a választás, és eleinte még együttműködő volt az MNV Zrt is, és sikerült meghosszabbítani a használati szerződést 2021 februárjáig.

2021 decemberében még egyeztettünk, és bővített tervekkel kísérve, a karbantartás költségeit vállalva igényeltük meg a szerződés hosszabbítását a Gödi Sport Egyesülettel és a Váci Önkéntes Tűzoltó Egyesülettel együtt, hogy a komplexumot számos közcélra hasznosítsuk. De kiderült, hogy a Kék Duna üdülő is narancssárga. Csak az kaphatja meg, akire áldását adta a kormány. Ahogy megérkezett a parancs, nekünk költöznünk kellett.

Bővebben: “A pénz beszél”

NER, ahol nem éri meg várni

A fideszes hazugságokat már nem is lehet számon tartani. Annyit viszont mindannyian tudunk már, hogy újabban “a hátra az új előre”. Itt az ideje, hogy leírjam, milyen módszerek működnek a korrupt döntéshozók megfékezésében.

Sokan vigasztalják magukat azzal a mantrával, hogy a világ minden táján lopnak, csalnak, hazudnak a politikusok. Nem tudom ezt én sem kizárni, de attól, hogy valami máshol is rosszul működik, nem hiszem, hogy azt el kellene fogadni. Okkal kongattam a vészharangot a Duna út felújításánál is, mert a szakértők becslése szerint több, mint 50%-os túlárazást sikerült összehozniuk a “nemzeti együttműködőknek”.

2021 szeptemberére már meglehetősen kiüresítették a polgármesteri hatáskörömet, de a jól működő hivatalom segítségével fel tudtuk tárni a szakmai csúsztatásokat a helyi ügyekben. A helyben tartott megyei közmeghallgatáson – testületi támogatottság nélkül is – ki tudtam kiáltani az igazat, hogy arcátlan dolog a városi adóból fizettetni az országos út felújítását a Samsung kamionjai számára, de még inkább, hogy mindezt dupla áron teszik.

Műszaki tartalom tételes árbecslése, ami eredetileg 1,1 milliárd forintba került volna
Bővebben: “NER, ahol nem éri meg várni”

Képviselői beszámoló, 2022

Hlavács Judit (5. körzet)

Bevezetés

2022-nek abban a reményben vágtunk neki, hogy az áprilisi választások után könnyebb lesz – ha nem is nyer az ellenzék, de a Fidesz-KDNP kétharmadának vége lehet, és ennek következményeként gátat vethetünk az önkormányzatiság további rombolásának, a képviselő-testületek további jogfosztásának és az ellenzéki vezetésű települések kivéreztetésének. Ennek jegyében nagyon sok munkát fektettem választókerületünk közös ellenzéki jelöltjének, Dorosz Dávidnak a kampányába. Biztosak voltunk benne, hogy Pest 5 ellenzéki képviselőt választ – a háborús bizonytalanság, a Fidesz közpénzmilliárdokból finanszírozott egészpályás hazugságkampánya, a választások előtti osztogatás – és lássuk be, az együtt induló pártszövetség bénázása – azonban földcsuszamlásszerű kormánypárti győzelmet hozott az országos választásokon. Különösen fájdalmas volt számomra azt látni, hogy Gödön azok a választókörzetek is masszív Tuzson-többséget hoztak, amelyeket a leginkább érint a Samsung zajszennyezése, forgalma.

Január végével a bíróság döntése következtében – jogszerűtlennek találták Balogh Csaba veszélyhelyzeti intézkedései – megszűnt az alpolgármesteri megbízatásom. A választásokig a kampányra és a politikára koncentráltam, utána egy multinacionális vállalat budapesti szolgáltató központjában találtam – a pedagógusi fizetésnél több mint hatvan százalékkal, de a társadalmi megbízatású alpolgármesteri díjnál is bőven többet hozó – állást. Ezután az önkormányzatban csak a körzeti képviselői munkára, illetve néhány, számomra személyesen fontos ügyre koncentráltam.

Az ötös körzet történései

Személyesen a legnagyobb kudarcomnak Sellő utca Duna és a Hunyadi utcák közötti szakaszának állapotát, a felújítás elmaradását tartom. A közbeszerzési keretszerződést megnyerő Penta Kft – bár akár maga is megtervezhette volna a szakaszt – gyakorlatilag elszabotálta a munkát, plusz forrást szerezni pedig nem sikerült. Bár a pályázatainkban szerepelt a Sellő utca is, Pest megyében sosem tartották támogatásra méltónak, a városi költségvetésbe tervezett összeg pedig kevésnek bizonyult a tervezésre és a kivitelezésre (de a késői elfogadás is ellehetetlenítette az előrelépést).

Több évtizedes probléma a Pannónia utca környékének csapadékvíz-elvezetése, amin a város által elvégeztetett csatornatisztítás csak kis mértékben tudott javítani. Itt komoly beruházásra lenne szükség, a város elkészíttette a terveket, azonban a kivitelezésre hiába pályáztunk Pest megyéhez, ezt a 42 milliós kérést is elutasították.

A tavalyi év során sok gondot okozott a felsőgödieknek a Pesti út-Duna út kereszteződésében lévő közlekedési lámpa rendszeres meghibásodása. Minden vihar, de néha csak egy nagyobb eső után is elsötétültek a jelzőlámpák, akár több hétre is, megnehezítve és balesetveszélyessé téve a közlekedést ebben a fontos csomópontban. Talán a gödi önkormányzat folyamatos panaszbejelentései is hozzájárultak, hogy a Magyar Közút végül úgy döntött, korszerűsíti a jelzőlámpát. Február végén készült el az új vezérlés, amely érzékeli az érkező járműveket és ehhez igazítja a váltásokat. Eleinte voltak meghibásodások és fennakadások is (a kanyarodó sávban egészen előre kell menni, hogy a fotocella érzékelje az érkező autót), és néha még most is előfordul, hogy a Duna felé nagyon sokára vált zöldre a lámpa, de az új rendszerben sokkal gyorsabb lett az áthaladás.

Új pad került ki a Kék Duna utcai buszmegállóba.

Ugyan nem az ötös körzet része, de az itt lakókat nagyon is érinti a felsögödi vasútállomás helyzete – február végén lehetőségünk volt véleményezni a MÁV fejlesztési terveit. Nagy örömömre szolgált, hogy a terveket készítő szakemberek nem csak korszerű szemlélettel rendelkeznek, de valódi nyitottsággal álltak az önkormányzat és a gödi lakosok véleményéhez is. Ha egyszer megvalósul majd, a tervek alapján több parkolóhely, helyi buszmegálló, kerékpártároló szolgálhatja az utasokat és az erre közlekedőket – bár ha a legfrissebb történéseket, a Nyugati tér átépítésére megítélt több mint egymilliárd euró kormányzati visszautalását figyelembe vesszük, nagyon sok reményt nem fűznék a megvalósításhoz.

A környéken lakóknak különösen, de az oda érkezőknek is nagy gondot okoz a parkolás a Kék Duna utca elején, a Rétesház környékén. A nyár folyamán a polgármesteri hivatal munkatársaival és a város által megbízott útmérnök szakemberrel lakossági fórumot tartottunk, ahol megbeszéltük a felmerülő lehetőségeket és megállapodtunk a folytatásban.  Azonnali intézkedésként táblákat helyeztünk ki, a körzet 2022-es fejlesztési keretének csaknem teljes összegét, 900 000 Ft-ot pedig a középtávú megoldás terveztetésére fordítottunk.

A Duna út járdafelújítására 27 millió forint támogatást nyertünk Pest megyétől, amelyből megépülhet a Pesti út és a Jósika utca közötti, jelenleg katasztrofális állapotú, balesetveszélyes szakasz.

Zöld és közösségi projektek

Örömmel tapasztaltuk, hogy a gödi közösségek továbbra is kitartóan gondozzák a tavaly örökbe fogadott zöld közterületdarabokat, bár a nagy nyári szárazság komoly kihívások elé állított mindenkit. A Városháza előtti buszmegállóba tavasszal árvácskákat ültettünk Vajda Viktóriával, amit nyárra szárazságtűrő porcsinrózsára cseréltem, ami nagyon előrelátó döntésnek bizonyult.

A közösségi komposztálókat sajnos zöldhulladék-lerakóként kezdték használni, így ezeket az év folyamán fel kellett számolnunk, mivel a lelkes civil csapat erőforrásait meghaladta a keretek folyamatos gondozása. A tapasztalatokból építkezve úgy döntöttünk, ilyet ezentúl csak kisebb léptékben, közeli lakók kérésére és az ő gondozási kötelezettségük mellett hozunk létre.

A „Hódok és Fák” csoporttal kora tavasszal a Duna-parton, a szigetre vezető kőgát és az északi csúcs közötti szakaszon karbantartottuk a régi és helyeztük ki az új dróthálókat, majd egy másik akció során a volt golfpálya területén védtünk meg őshonos fákat a hódrágástól. Utóbbi területen a rágcsálók komoly vízszabályozási munkálatokba kezdtek, némi összeütközésbe kerülve ezzel a területet használni kívánó gödiekkel és a TESZ karbantartóival – hosszú távon szakemberek bevonásával kellene elgondolkodnunk azon, hogyan osztozunk meg a területen a védett állatokkal 😊.

A Gödi Ökoklub március elején Zöld Önrendelkezési Minimum fórumot rendezett a Duna-part Nyaralóházakban. Nagy örömmel fogadtam el a meghívásukat, hogy meghallgassam, mi a gödiek személyes elvárása képviselőikkel szemben zöld témákban. A találkozó és az azt megelőzó online kérdőiv eredményeként a civil szervezet pontokba szedett anyagot készített arról, milyen ügyek képviseletét várják el a gödiek a politikusoktól.

A gödi Városszépítő Egyesület pest megyei pályázati pénzből valósította meg a Nemeskéri úti köztemetőben található Mayerffy-síremlék restaurálását és környékének rendezését. Meghívásukra örömmel vettem rész a márciusi közösségi takarításon, majd novemberben a magyar nyelv napján a felújított obeliszk átadóünnepségén. Büszke vagyok rá, hogy városi összefogással, civil szervezetek, magánszemélyek és városi intézmények, a TESZ és a József Attila Művelődési Ház közreműködésével ekkora eredményt sikerült elérni.

Miután Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát, a városban is gyűjtést rendeztünk részben az ide érkező, és a Nyaralóházakban, valamint az önkormányzati tulajdonú, üres lakásokban elhelyezett menekültek megsegítésére, részben kárpátaljai testvérvárosunk, Jánosi számára. A gyűjtés és a segítség koordinálásában a városi dolgozók mellett Vajda Viktória képviselőtársammal együtt oroszlánrészt vállaltunk. Példaértékű volt az az összefogás, amit a gödiek mutattak, amelyben civil szervezetek, facebook-csoportok, városi intézmények és dolgozók, valamint számos magánszemély vett részt, legyen szó jótékonysági koncertről, az üresen álló faházak és lakások kitakarításáról és berendezéséről, élelmiszeradományok gyűjtéséről és elosztásáról, ideiglenes befogadásról, szállításról vagy hivatali ügyintézésben való segítségnyújtásról.

Tájékoztatás

A Göd Hangja blogon a legfontosabb, gödieket érintő témák részletesebb kifejtését publikáltam: a városi zöldhulladék-kezelésről, a tavaszi kuka- és komposztálóosztás hátteréről, a nagy vihart kavart Alkotmány utcai fakivágásokról, a városi költségvetésről, és néhány politikai témáról is.

Továbbra is működik a  politikusi facebook-oldalam, emellett a városi honlapra is készítettem bejegyzéseket, amikor szükség volt rá, például a Samsung okozta NMP-talajvízszennyeződés után rendezett lakossági fórum összefoglalóját.

2022-ben is tartottam ad-hoc lakossági fórumot, részt vettem a közmeghallgatáson, megtartottam a havi egy fogadóórát, de telefonon, emailen, a politikusi oldalamon keresztül is elérhető maradtam. Ebben az évben megtörtén az is, hogy nem problémával, hanem azért hívtak fel, hogy megköszönjenek valamit vagy biztassanak – nagyon hálás vagyok érte.

Jogszabályalkotás

2022-ben elfogadtuk az új közösségi együttélést szabályozó rendeletet, aminek előkészítésében sikerült részt vennem, és amelyről – nagy örömömre immár hagyományosan – közérthető tájékoztató is készült.

Előterjesztések, városi ügyek

Év elején – hosszas előkészítés és egyeztetés, valamint a Hulladékgazdálkodási Kft. javaslata alapján –a zöldhulladék elszállítására, a pályázaton nyert kukák kiosztására és egy új, fizetős, de több szolgáltatást nyújtó rend kialakítására tettem előterjesztést, valamint komposztálóüzem és/vagy hulladékudvar kialakítását szorgalmaztam. A megvalósításnak nem a semmiből kellett volna nekilátni, hiszen a gödi szemétszállító cégnek kész, kidolgozott terve volt a projektre. Sajnos a tűzoltáson túl nem sikerült továbblépni, a hosszú távú megoldásra tett javaslatomat, hogy kérjünk pénzt Pest megyétől, első lépésként legalább egy komposztálóüzem terveztetésére és egy telek megvásárlására e célra az M2 keleti oldalán, a képviselők többsége lesöpörte az asztalról.

A Gödi Összefogás frakcióval együtt támogattam a Göd-ÉRT egyesület kezdeményezését, hogy Göd lépjen be a zajcsökkentési perbe a Samsunggal szemben, de sajnos ez sem nyerte el, nemhogy a többi testületi tagét, de még a „zöld”, LMP-s képviselő támogatását sem.

Már tavaly elkezdtük az előkészítést, így 2022-ben először a város történetében, április 24-én Holokauszt-megemlékezést tartottunk a Művelődési házban. Igazán szívhez szóló élmény volt részt venni rajta.

A képviselő-testületi többség nem támogatta Fülöp Zoltán előterjesztését sem a Cordys Palace szabályozási módosítási kérelmével kapcsolatban – a volt golfhotelből kialakítani tervezett luxus idősotthonhoz kapcsolódóan egy új épületet szerettek volna felhúzni, illetve ahhoz is módosítani kellett volna a helyi építési szabályzatot, hogy a területen szociális intézmény működhessen. Az eredetileg általam készített javaslaton túl más beépítési módokat is tartalmazó előterjesztés elutasítása következtében a cég élt elővásárlási jogával, és töredék áron jutott a fenyvesnek, lovardának és gazdasági épületnek helyt adó szomszédos telekhez.

Az év folyamán egyre több olyan döntés született a városházán, amely véleményem szerint nem Göd érdekét szolgálja – az egyik legjobb példa volt erre a városi költségvetés elfogadásának június végéig tartó elhúzása, egy idő után minden érdemi érv nélkül. Ennek következtében számos fontos ügy szenvedett késedelmet vagy maradt el – ilyen volt például a biológiai szúnyoggyérítésre való átállás megkezdéséhez szükséges élőhelytérkép elkészíttetése, amelyet a 2023 januári ülésra újra benyújtok, hátha idén sikerül megvalósítani.

Kitekintés

A tavasz az országgyűlési választás jegyében telt, amiben a Pest 5. OEVK többi ellenzéki aktivistájával együtt nagy munkát végeztünk el Dorosz Dávid kampányában – sajnos sikertelenül. Az újabb fideszes kétharmad eredményeképpen az önkormányzatok központi vezérlése az ad hoc, csak kormánypárti településeknek osztott támogatásokkal és a saját források elvonásával tovább folytatódik, amire a katasztrofális kormányzati gazdaságpolitika miatt elszabaduló infláció és energiaárak is rátesznek még egy lapáttal. Január elején tudtuk meg, hogy bár a város minden szükséges feltételt teljesített, egy fillért sem kapunk az önkormányzatoknak adott rezsitámogatásból. Újabb és újabb, a települési lakosokat érintő megszorítás vár ránk – a háziorvosi és az ügyeleti rendszer átalakítása vagy a hulladékszállítás központosítása még előttünk van, de a felsőgödi postát már bezárták. A bevételeitől megfosztott önkormányzat nem tud plusz állami feladatokat átvállalni, így ezekben az ügyekben sem tud a gödiek segítségére sietni. A helyi építmény- és ingatlanadó 2019-es mértékre való visszaállítása sem fogja tudni megoldani a város anyagi gondjait, bár enélkül még kevesebb esélyünk lett volna az állami támogatásokra, ez ugyanis csak akkor kerülhet egyáltalán szóba, ha egy település a saját lehetőségeivel már élt a gazdálkodásának egyensúlyba hozására. A jövőbe tekintve nem sok biztató jelet láthatunk – tulajdonképpen az is csodának számít, hogy ennyi elvonás mellett Göd költségvetése még 2022-ben is egyensúlyban maradt.

Képviselői beszámoló, 2022

Vajda Viktória

Amikor 2020-ban és 2021-ben azt gondoltuk, hogy nehéz éven vagyunk túl, akkor még nem láttuk előre, hogy mit fog hozni 2022. Azt gondolom, hogy sikerült felülmúlni problémákban és nehézségekben a megelőző éveket: háború, országgyűlési választás, energiaválság, a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatti válság, a demokrácia további rombolása, megvont EU-s források, környezetvédelmi ellenőrzések hiánya és balesetek a különleges gazdasági övezetben.. Na de nézzük sorban, én mikkel foglalkoztam az év során, hiszen sikerekben sem volt hiány. 

Bővebben: “Képviselői beszámoló, 2022”

Bolond lyukból bolond szél fúj

Az LMP népszavazást kezdeményezett az akkumulátorgyárak telepítése ellen. Láthatóan megérezték, hogy a választói körük is kezdi megelégelni, hogy az országban gomba módjára szaporodnak állami támogatással a veszélyes üzemek – érdemi felügyelet nélkül. Mihez kezdenek akkor mégis Fülöp Zoltánnal, az egyetlen gödi képviselőjükkel?

Bővebben: “Bolond lyukból bolond szél fúj”

KATASZTROFÁLIS VÉDELEM 

Az állami törvények, hatóságok, és így minden velük kapcsolatos intézmény és intézkedés haszontalanná vált a gödi Samsung gyár külső védelmi terve kapcsán. A kormány elvett minden adót és érdemi hatáskört a várostól, hogy azt a kellően narancssárga szervezetek között ossza szét, de a valódi felelősséget visszadobta a polgármesternek. Én pedig hiába próbáltam legalább ezt a lehetőséget kihasználni, hogy egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa esetén megvédjem a gödieket, még azt is megtagadják, hogy tudhassam: mi történik a gyárban? Ha nem jár jogokkal a kötelezettség, az akár emberéleteket is veszélyeztethet.

Bővebben: “KATASZTROFÁLIS VÉDELEM “

Költségvetés 2022

Június 30-án a gödi képviselő-testület végül elfogadta az idei évi költségvetést, tehát nincs akadálya annak, hogy megkössék a szerződéseket és különösebb fennakadások nélkül működjön tovább a város. Idén még nem megyünk csődbe, de a jövő év teljesen bizonytalan – a grafikonból pedig az is kiderül, hogy a kormányzati kivéreztetés ellenére Balogh Csaba polgármesternek eddig sikerült felelősen gazdálkodnia és egyensúlyban tartania a kiadásokat. A tavalyi költségvetéses cikkem ábráját kiegészítettem az idei tervekkel, az összes előző év pedig már a tényleges összeget mutatja (a 2020-as és 21-es oszlopok emiatt térnek el kissé a 2021-es ábrától).

Bővebben: “Költségvetés 2022”

Térségi tényferdítők

… avagy ha nem tudunk Gödből elég jól élni, éljünk a lejáratásából

A Térségi Tényekre elnyert összegek, Lukácsi Bálint és Lőrincz László. Forrás: Varga Zoltán Péter FB-oldala

Egyre több gödi olvassa és osztja meg a „Térségi Tények” nevű lejárató portál cikkeit a helyi csoportokban. Mielőtt komolyan vesszük a Dunakeszi Kistérségért Egyesület kiadásában megjelenő híreket, érdemes tisztában lenni egy-két valódi ténnyel azzal kapcsolatban, kik állnak a propagandaportál mögött, milyen pénzből üzemeltetik azt, és mi egyéb köti őket Gödhöz.

Bővebben: “Térségi tényferdítők”