63. Göd, a virágváros

Amikor 2020 őszén civil aktivistákkal beszélgetve felmerült a Zöldkommandó ötlete, majd 2021 elején a részletekről beszélgettem Giczy Zsuzsanna főkertésszel, lelkes voltam, de aggódó is – azt tudtam, hogy Gödön sok a tenni kész polgár, de azt nem, hogy vajon a közterületek örökbe fogadása mennyire lehet sikeres. Pláne, hogy a dunakeszi főkertész, Tóth Eszter arról számolt be, ők lényegében kudarcot vallottak az ötlettel.

Amikor március elején Andrejka Zombor képviselő-művezető és Balogh Csaba polgármester-segédmunkás a Piramis Építőház adomány flórakosaraiból támfalat építettek a Városháza buszmegálló járdára folyt rézsűjéhez, Vajda Viktóriával kiegészülve pedig teliültettük árvácskával, primulával és a kertemből szaporított évelőkkel/díszfüvekkel, azt gondoltam, legrosszabb esetben ez a pár négyzetméter legalább kinéz majd valahogy. Azonban a gödiek lelkesedése túlszárnyalta a legmerészebb várakozásaimat is. A Szakáts-kert rézsűjét a Búzaszem Iskola locsolja, gyomlálja, a Göd-Ért tagjai a Nemeskéri úti temető buszmegállóját zöldítették ki, a Rotary a Feneketlen-tó mellett készített virágágyásokat és a Kincsem mögött létesített biciklis szerelőpontjuk flórakosarait ültette tele, de létesült virágmagkeverékből méhlegelő az alsógödi vasútállomásnál, fedett kiülő a Feneketlen tó mellett, és tovább szépült a neveleki Kapcsolat park is. 

Pesti_81.jpg

Ami pedig az egyszeri ültetésnél is fontosabb: minden örökbe fogadott területet rendszeresen gyomlálnak, locsolnak a gazdái, mindannyiunk örömére.

A Településellátó Szervezet munkatársai továbbra is ültetnek és gondoskodnak a játszóterek környékéről és a városi parkokról. Főkertészünk új, eddig gondozatlan területeket is megszépített, később kevesebb gondozást, locsolást igénylő évelőkkel és díszfüvekkel beültetett ágyásokkal. Benevezett a “Virágos Magyarország” versenyre, melynek zsűrije július 8-án látogatta meg Gödöt, és hogy a magánkertek gyönyörűségei se maradjanak ki, meghirdettük a “Virágos városunk, Göd” pályázatot.

Néhány manóbarát pedig épp most varázsolt meseházikót egy, a tavalyi vihar után kivágott nyárfa hatalmas tönkjéből. Ahol a katasztrófa szomorú emlékéből ilyen vidám, kedves meglepetést készítenek önzetlen helyiek, ott semmi sem lehetetlen… Vigyázzunk rá, hogy sokáig okozhasson örömet az arra járóknak.

Köszönöm az összes “zöldkommandósnak” és a telke előtti zöldsávot gondozó, azt virágokkal, cserjékkel teliültető gödinek, hogy mindannyiunk örömére szépítik városunkat.

A szúnyogok

Mivel szabadtéri estéinket, időnként a nappali árnyékban tartózkodást is kellemetlenné teszik a csípőszúnyogok, és az évek során hozzászoktunk, hogy repülőgépről kiszórt vegyszerekkel irtsuk a kellemetlen rovarokat, sokan már el sem tudjuk képzelni, hogy másképp is lehetne. Pedig az irtás (hivatalos nevén a szúnyoggyérítés) sosem tudja teljesen megoldani a problémánkat, elpusztít rengeteg hasznos rovart, megfosztja táplálékuktól a fecskéket, denevéreket, békákat, és valójában önmagunkat is mérgezzük vele. A biológiai gyérítés – a Dunakeszi kistérségnek és a Katasztrófavédelemnek is dolgozó szakértő elmondása alapján – Göd természeti adottságai mellett, a jelenleg rendelkezésre álló technológiával és anyagi forrással számolva gyakorlatilag értelmetlen. A környezetbarát megoldás az egyéni védekezés lehetne – szúnyogriasztó folyadékok, füstölők, szúnyogháló az ablakokon. Ha ez nem elfogadható a többség számára, marad a vegyszeres gyérítés, a „füstölő autók” naplemente után, a rovarok válogatás nélküli tömeges elpusztítása, ennek minden természeti következményével, és persze saját magunk mérgezésével együtt.

Bővebben: “A szúnyogok”

Veszélyhelyzeti polgármesteri beszámoló

2021. június 5-én meghozta a Kormány a rendeletet, amelynek köszönhetően hosszú idő után újra ülésezhet a Képviselő-testület. Többen is viccelődtek azzal, hogy a kormány veszélyhelyzeti intézkedései mennyire nincsenek összhangban egymással. Én viszont most a gödi döntésekről szeretnék kifejezetten egy összefoglalót adni.

Először a döntések mennyiségének alakulását szeretném érzékeltetni, utána pedig áttérek a sikerekre, javított döntésekre, végül pedig a jövőbeli várakozásaimra.

Bővebben: “Veszélyhelyzeti polgármesteri beszámoló”

62. Menetrendszerű felelőtlenség

Május egytől kimarad néhány helyi buszjárat, amelyek nagyon kis kihasználtsággal (többnyire üresen) közlekedtek. Ez évi 10 millió forint megtakarítást jelent a városi költségvetésnek, de ha továbbra is fizetnénk az üresen keringő járműveket, akkor is spórolnánk az előző évekhez képest. A téma apropóján az árcsökkenéshez vezető közbeszerzésről, valamint a politikusi felelősségről írtam.

Bővebben: “62. Menetrendszerű felelőtlenség”

Szolgálatra készen

Ahogy megírtam előző cikkem a témában, még aznap megérkezett az igazságügyi adószakértő véleménye a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft működésével, a gazdálkodása rendjével kapcsolatban véleményezett szabálytalanságokról.

A kimutatás szerint 2020 március 31-ig, a legutóbbi mérlegkészítésig még rendben ment minden. Ez a korábbi ügyvezető által megbízott kollégák segítségével készült el. Azóta nem készült ilyen minőségi munka. A 2020 szeptember 28-i beszámolójuk (aminek “kiegészítését” Lőrincz László két nappal később, a testületi ülés közepén osztotta ki a képviselők között) kifejezetten hiányos volt, nem szolgálhatott (volna) alapjául támogatási szerződésnek.

Bővebben: “Szolgálatra készen”

A Gödi KözpénzkiSzolgáltató Nonprofit Kft.

Mivel megvan 4 millió beoltott személy Magyarországon, a pandémia utáni nyitás is rohamos tempót vett. Időszerű tehát a város cégéről, a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft-ről és a Dunaparti Nyaralóházakról beszámolót adnom.

Korábban már értekeztünk róla számos alkalommal különböző okokból:

Az, hogy hónapok óta nem hallottunk róluk, értékelhető is lenne, ha valóban passzívak maradnának, és nem próbálnának többet ártani Gödnek. De mint kiderült, ez csak a felszín, miközben politikai nyomást igyekeznek gyakorolni a háttérben, és az ügyvezető tovább növeli a cég fedezet nélküli tartozásait.

Bővebben: “A Gödi KözpénzkiSzolgáltató Nonprofit Kft.”

61. Játszóterek mindenkinek

Két játszóteres projekt is megindult Gödön – az egyik még csak a gondolkodás szintjén, a másik még idén, akár a nyáron megvalósulhat. Utóbbiról már volt szó – a Samsung egy ideje tervbe vette, hogy játszóteret épít a városban, már írtam is róla. A képviselő-testület, illetve a városvezetés elsősorban a bócsai, Zrínyi utcai játszóteret ajánlotta e célra, de mivel ezt a cég nem szerették volna, a régi golfpálya koncepciójában erre kijelölt részt, illetve a Várdombot ajánlottuk a figyelmükbe. Úgy tűnik, a cégnek ez utóbbi a legszimpatikusabb, úgyhogy most ezt járjuk körbe – a jövő héten eljönnek megnézni a helyszínt, kikérjük a képviselők véleményét – a poszt alján az Önökét is -, majd ezek ismeretében megyünk tovább. A Samsungnak nem kell hosszadalmas és bonyolult eljárásokat lefolytatnia, így ha megszületik a döntés és a képviselő-testület (veszélyhelyzetben a polgármester) is áldását adja az ügyre, egy-két hónapon belül új játszóterünk lehet.

Bővebben: “61. Játszóterek mindenkinek”

60. Egyedül nem megy

Amikor elvállaltam a képviselőjelöltséget, egy élhetőbb Göd lebegett a szemem előtt. Nem gondolkodtam stadionokban és aszfaltozásokban, csak gondozott közterületekben, olajozott ügymenetben, átlátható és polgárbarát hivatalban, részvételiségben. Az elmúlt másfél évben ért néhány nagyon kellemetlen meglepetés, de Göd kormányzati kifosztása és a szövetségeseim pálfordulása ellenére töretlenül bíztam (és még mindig bízom) abban, hogy a “Gondoskodjunk Gödről!” választási szlogenünk megvalósítható. 

Bővebben: “60. Egyedül nem megy”

Próbáljuk meg csak pozitívan!

Ahogy korábban kifejtettem a véleményem a közösségi médiáról, és annak szerepéről a politikai kultúrában, a kommunikációs csatornák egy jelentős ágát képviseli a Facebook ma Magyarországon. Sajnos a kontrollálatlan működtetésével együtt nagyon sok negatív hatása is megjelent a pozitívak mellett.

Én is azok közé tartozom, akik hiányolják az oktatási rendszerből az egészséges internethasználat tanítását az iskolákból. Nem csak azért, mert féltem a gyerekeimet az abúzusoktól, hanem mert felnőtt emberek is egészen más oldalukat mutatják élőben és online, ami nem egészséges a társadalomra nézve sem. Örülök neki, hogy az internetes bántalmazásról egyre több ismerettertjesztő anyag készül, de még mindig nem vesszük kellően komolyan.

Bővebben: “Próbáljuk meg csak pozitívan!”

Közösségi média egy polgármester szemszögéből

Emlékszem, hogy 2019-ben alig sikerült bármilyen médiamegjelenést elérnünk a kampány során, és fogadóhely sem nagyon akadt élő fórumok szervezésére. Az ellenzék minden nagyobb városban nagy erőkkel vonult fel a közösségi média frontvonalára. Klasszikus módon a Facebook volt a fő kiszemelt. Ezek az “ingyenes” szolgáltatók adtak lehetőséget, hogy a politikusok megismertethessék magukat a tömegekkel.

Bővebben: “Közösségi média egy polgármester szemszögéből”