Bolond lyukból bolond szél fúj

Az LMP népszavazást kezdeményezett az akkumulátorgyárak telepítése ellen. Láthatóan megérezték, hogy a választói körük is kezdi megelégelni, hogy az országban gomba módjára szaporodnak állami támogatással a veszélyes üzemek – érdemi felügyelet nélkül. Mihez kezdenek akkor mégis Fülöp Zoltánnal, az egyetlen gödi képviselőjükkel?

Bővebben: “Bolond lyukból bolond szél fúj”

KATASZTROFÁLIS VÉDELEM 

Az állami törvények, hatóságok, és így minden velük kapcsolatos intézmény és intézkedés haszontalanná vált a gödi Samsung gyár külső védelmi terve kapcsán. A kormány elvett minden adót és érdemi hatáskört a várostól, hogy azt a kellően narancssárga szervezetek között ossza szét, de a valódi felelősséget visszadobta a polgármesternek. Én pedig hiába próbáltam legalább ezt a lehetőséget kihasználni, hogy egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa esetén megvédjem a gödieket, még azt is megtagadják, hogy tudhassam: mi történik a gyárban? Ha nem jár jogokkal a kötelezettség, az akár emberéleteket is veszélyeztethet.

Bővebben: “KATASZTROFÁLIS VÉDELEM “

Költségvetés 2022

Június 30-án a gödi képviselő-testület végül elfogadta az idei évi költségvetést, tehát nincs akadálya annak, hogy megkössék a szerződéseket és különösebb fennakadások nélkül működjön tovább a város. Idén még nem megyünk csődbe, de a jövő év teljesen bizonytalan – a grafikonból pedig az is kiderül, hogy a kormányzati kivéreztetés ellenére Balogh Csaba polgármesternek eddig sikerült felelősen gazdálkodnia és egyensúlyban tartania a kiadásokat. A tavalyi költségvetéses cikkem ábráját kiegészítettem az idei tervekkel, az összes előző év pedig már a tényleges összeget mutatja (a 2020-as és 21-es oszlopok emiatt térnek el kissé a 2021-es ábrától).

Bővebben: “Költségvetés 2022”

Térségi tényferdítők

… avagy ha nem tudunk Gödből elég jól élni, éljünk a lejáratásából

A Térségi Tényekre elnyert összegek, Lukácsi Bálint és Lőrincz László. Forrás: Varga Zoltán Péter FB-oldala

Egyre több gödi olvassa és osztja meg a „Térségi Tények” nevű lejárató portál cikkeit a helyi csoportokban. Mielőtt komolyan vesszük a Dunakeszi Kistérségért Egyesület kiadásában megjelenő híreket, érdemes tisztában lenni egy-két valódi ténnyel azzal kapcsolatban, kik állnak a propagandaportál mögött, milyen pénzből üzemeltetik azt, és mi egyéb köti őket Gödhöz.

Bővebben: “Térségi tényferdítők”

Az Alkotmány utcai fák

Idén nyáron – pályázati pénzből – megújul az Alkotmány utca szilárd burkolata. A megelőző közműcseréket már elvégezték, véget ért a tanév, a jövő héten indunak a munkálatok. Sajnos sok fát is ki kell vágni, ami nagy visszhangot váltott ki a közösségi oldalakon (és a megyétől nyert Samsung-pénzt a gödi önkormányzat gyalázásába forgató dunakeszi tényferdítő online “újságban”). Ebben a posztban a fakivágások miértjéről, és egy, a nulladik fázisban megmentett fáról olvashatnak.

Bővebben: “Az Alkotmány utcai fák”

Kampány (és vereség) után

szubjektív hátra- és előretekintő

Mi újat lehet mondani az ellenzék választási vereségéről egy hét után, miután minden érintett politikus és elemző elmondott már mindent, és annak az ellenkezőjét is? Becsaptam magam, ez nyilvánvaló – de persze nem lehet úgy kampányolni, hogy semmi esélyt sem adsz a győzelmednek. Ráadásul abban egész biztos voltam, hogy helyben Dorosz Dávid nyer. Ha nem, akkor négyötöde lesz a Fidesznek – állítottam, és tulajdonképpen majdnem igazam lett. De persze vesztettünk, ezért csütörtökön kávéztam az egyetlen emberrel, akit valaha kitiltottam a facebook-oldalamról – és ez a múlt hét egyik legjobb ötletének bizonyult, amire még majd visszatérek a végén.

Bővebben: “Kampány (és vereség) után”

Országgyűlési választás gödi eredménye

98,96% feldolgozás mellett a napnál is világosabban látszik az országgyűlési választás eredménye.

Ebben az írásomban igyekszem nem úgy értékelni a helyzetet, hogy “én pártom, Te pártod”, és nem is szeretnék minősítgetni. “Hibást” pedig pláne nem keresek, mert mindenkinek magának kell elszámolnia a lelkiismeretével, és a döntéshozók csak a demokratikus jogaikat gyakorolták, tehát ha valamit, akkor a rendszert lehet csak okolni.

Mégis, polgármesterként mindenképp reflektálnom kell a történtekre.

Bővebben: “Országgyűlési választás gödi eredménye”

Kukamizéria, és ami mögötte van

…avagy két pályázat Magyarországon

Göd Város Önkormányzata két hulladékos pályázaton indult még az előző (fideszes) ciklusban, 2017-ben, és mindkettőn nyert: A KEHOP 3.1.2. a zöldhulladék-gyűjtés, a KEHOP 3.1.1. a szelektív gyűjtés korszerűsítését, kiterjesztését szolgálná. Mindkettő része új kukásautók és munkagépek, valamint a lakosság számára kiosztható gyűjtőedények beszerzése, és mind a kettő úgy lett kiírva, illetve kialakítva, hogy a nyertes települések nem pénzt, hanem az eszközöket kapják meg, tehát tulajdonképpen “semmi dolguk” a beszerzéssel.

Bővebben: “Kukamizéria, és ami mögötte van”

Zöldhulladék-elszállítás és komposztálótelep


A március 3-ai testületi ülésen elfogadott előterjesztésemmel megoldódni látszik a zöldhulladék-elszállítás gondja az év közepéig, legalábbis a minimálisan szükséges mértékben. Lesz tavaszi zöldhulladék-elszállítási akció, néhányszor kinyit a zöldhulladék-lerakó, és a háztól menő szállítás is beindul (évi 10 alkalommal), valamint át lehet venni a pályázaton nyert 120 literes zöldhulladékos edényeket is. A konkrét tudnivalók a Gödi Hulladékgazdálkodási Kft. honlapján olvashatók. Ennél azonban több kellene:
háztól menő elszállítás legalább kéthetente,
nagyobb kuka igénylésének lehetősége, és az, hogy ne szállítgassuk a gödi szervesanyagot egészen Gödöllőig, majd vegyünk drága pénzen termőföldet a városi virágágyásokba – hogy miért nem születik megoldás erre a problémára, annak szerteágazó okai vannak.

Bővebben: “Zöldhulladék-elszállítás és komposztálótelep”

Nem jelent plusz munkahelyeket a Samsung 

Gyakran halljuk azt a Samsung melletti érvet, hogy munkahelyeket teremt a helyieknek, miközben jelenleg 98 gödi dolgozik a Samsung gyárban, mindössze 4-gyel több, mint tavaly. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a kistérség jól jár vele, mert miközben az ő környezetüket is károsítja a gyár, a környékbeli települések és Göd munkavállalóinak száma együtt sem éri el a cég összes dolgozójának tíz százalékát. 

Fotó: MTI/Mónus Márton

Nem volt könnyű megszerezni ezt az információt, mert bár mindenki tisztában volt vele, hogy a polgármesternek joga van ezt megtudni, a kedves hangvételtől a határozottig elnyúló skálán odáig kellett eszkalálni az adatkérést, hogy bírósági perre keltem a Samsunggal az adatok visszatartása miatt, ahol a bíróság nekem adott igazat. Ezután is csak késéssel, és vélhetően direkt csak papír formában, és véletlenszerűsített sorrendben kilistázva kaptam meg a magyar munkavállalók adatait. 

Ennyit arról, hogy kedvesnek kell lenni a Samsunggal, mert akkor ők is azok lesznek. Még az sem igaz, amikor azt mondják, hogy szívesen megosztanák az adataikat, amit csak lehet, csak meg van nekik tiltva. 

A Samsung gigaberuházás, amely árt a helyiek közvetlen környezetének és a munkahelyeket is az olcsóbb, külföldi munkavállalóknak adja. A munkavállalók több, mint fele külföldi, többségük még csak nem is Eu-s országból érkezik, így még csak nem is szövetségeseinket támogatjuk a lehetőséggel. Ez migrációs szempontból előnyös, mert pénzhez juttatja a külföldi gazdaságokat. Én is tudom, hogy Ukrajnában, és a távolkeleten élőknek is ritka lehetőséget kínál egy ilyen idénymunka, amivel 0,5-2 évet töltenek, de a kialakuló gazdasági és lakhatási világválság idején nem érzem a gazdaságunkat annyira stabilnak, hogy ilyen felelősségvállalást tegyünk – mindeközben pedig a magyar kormány rekord mennyiségű összeget, munkahelyenként közel 28 millió forintot fizet az akkumulátorgyárnak.

Visszatérve a regionális helyzetértékelésre: a gyárral szemben a környék érdekeit valóban szolgáló iskola építési projektje 2019 óta alig, és a jelenlegi kormány mellett ki tudja, meddig haladhat. 24 tantermes iskolára nyert pályázatot az előző városvezetés, ami eredetileg a volt Pólus hotel melletti erdő helyére került volna, de a lakossági összefogásnak köszönhetően végül a Golf beütő pályára, az Oázis és az Ady közötti területre lett betervezve. 

Az Önkormányzat jelentős pénzt és munkát tett bele a projektbe, hogy a szükséges területeket megvásároljuk, egybe vonjuk, és bár a jövőbe mutató javaslatunkat nem fogadták be, hogy legyen egy egész várost ellátni képes konyhája az épületnek, a munkálatokat folyamatosan segítettük, mert láttuk, hogy sok előnye származna belőle a városnak és a környékbeli településeknek, ha elkészülne. Már a közművesítés vár csak ránk a felelősség szempontjából, de azt csak akkor tudjuk megkezdeni, ha a BMSK, mint projektgazda elfogadja a végleges terveket, hogy tudjuk, hova kell egyáltalán a kivezetéseket kiépíteni. 

Egy ilyen iskola több embernek adhatna munkalehetőséget, mint a gyár által foglalkoztatott 98 dolgozó, és többszáz gyermeknek biztosíthatná az oktatási helyszínt. Ez agglomerációs érdek, mégis ok nélkül húzódik ahhoz képest, hogy a Samsung beruházás nemzetgazdasági érdeknek álcázva kap többtízmilliárd forintos támogatásokat. Teljesen abszurd, hogy az ilyen nemzetközi gigaberuházásokat részesítik előnyben a helyiek érdekeit is kiszolgálni képes oktatási, vagy hasonlóan előnyös intézmények építése, fejlesztése helyett.

A munkám során aktuálisan felmerülő hírekről mindig beszámolok röviden a facebook oldalamon is, azt is érdemes követni!