Beszéljenek a szavak: botrányos jegyzőkönyv a vármegyei bizottsági ülésről

A gödi Samsungtól befolyó adóbevételek elosztásánál Pest Vármegye döntéshozói a gödi önkormányzat kérelmeiről tárgyalni sem hajlandóak – derül ki a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság február 24-i ülésének jegyzőkönyvéből. Ismét százmilliókat osztottak ki Dunakeszi, Erdőkertes és Csomád településeknek – egyébként teljesen automatikusan, anélkül, hogy akár egyetlen szót vesztegettek volna az igények megvitatására. A tíz oldalas jegyzőkönyv hat oldalnyi leiratában egyetlen szó sem olvasható a maradék négy oldalnyi határozatban szereplő támogatásokról – azokat egyetlen kérdés nélkül megszavazták.

 

Vajda Viktória gödi és Varga Zoltán dunakeszi ellenzéki képviselők faggatózásának köszönhetően dr. Szinay József, városunk volt címzetes főjegyzője, jelenleg Pest vármegye gazdaságfejlesztési irodájának vezetője hosszasan próbálta magyarázni a magyarázhatatlant: a már decemberben beérkezett gödi kérelmek nem azért nincsenek napirenden, mert Gödnek nem hajlandók pénzt adni, hanem…

Az egykori gödi hivatalvezető nem gondolja, hogy “bármi ok lenne kétségbe vonni azt, hogy Csomád erre a támogatásra rászorul” (ezért sem Csomád, sem a szintén működési támogatásban részesített Erdőkertes anyagi helyzetét nem vizsgálták), de Gödre személyesen kell ellátogassanak Szabó Isván közgyűlési elnökkel, hogy Szilágyi László alpolgármester bebizonyíthassa, tényleg szüksége van a pénzre. Ugyan a város anyagi helyzetének tényleges felméréséhez szerintem hasznosabb volna kérni egy kimutatást a gödi polgármesteri hivataltól, illetve a Gödön élő Szinay ugyanúgy körülnézhetne bármelyik másik napon is, de reménykedjünk, hátha a látogatás után mégis tárgyalnak majd a gödi kérésekről. Amelyek közül 4 feljesztési ügy (tehát a támogatási döntésnél semmilyen szerepet nem játszik a kérelmező anyagi helyzete), de ettől nagyvonalúan tekintsünk el. Hiszen csak türelemre van szükség, mert “a Bizottság életében, hogyha visszatekintünk, akkor elutasító döntést gyakorlatilag nem is tudnék szinte felsorolni” – mondja Szinay. Kár hogy az a néhány, amit mi gyakorlatilag fel tudnánk sorolni, mind gödi kérelem volt – a Sellő utca felújítása, a Pannónia utcai vízelvezetés megoldása, az Alkotmány utca zsákutcai része vagy éppen a Pesti úti járdafelújítás.

Lássuk, milyen érvek hangzottak el az ülésen! Mivel a fejlesztési kérések előterjesztésének hiányát meg sem próbálták indokolni, csak azt tudjuk, Göd azért nem kaphat (egyelőre) működési támogatást, mert:

 • Gödnek nincs elfogadott költségvetése.
  Pont úgy, ahogy a támogatott Csomádnak sem volt a bizottsági ülés napján, Erdőkerteséről pedig nem tudunk semmit, mert a 2023-as testületi ülésekről semmi nyom a település honlapján.
 • Göd polgármestere lemondott.
  Ennek ugyan nincs sok köze ahhoz, hogy a város anyagi helyzete elég rossz-e, de azt meg végképp nem indokolja, hogy a februári lemondás miatt a decemberben beadott kérelmek két egymást követő ülésen sem kerültek előterjesztésre.
 • Szilágyi László egyeztetést kezdeményezett Szabó Istvánnal az ülés előtti napon, úgyhogy jobb lesz utána dönteni.
  Ennél az érvnél “csak” az sántít, hogy az előterjesztéseket nem előző nap, hanem már február 22-én kiküldték, és még azelőtt elkészítették, valamint döntöttek arról, hogy mi az, amit nem terjesztenek elő.
 • Göd nem kapott rezsitámogatást az államtól.
  Számos más ellenzéki vezetésű önkormányzat sem kapott, de azt nem tudja senki, ezeket az összegeket milyen szempontok szerint adták vagy nem adták, úgyhogy semmilyen alapot nem szolgáltathat egy másik támogatási döntéshez. Arról nem is beszélve, hogy ha Göd még ezt sem kapta meg, az pont amellett szólna, hogy több forrásra van szüksége.
 • Elképzelhető, hogy Gödnek túl sok pénze van, ami még az előző képviselő-testület által lebonyolított Samsung-ingatlaneladásból maradt.
  Egyetlen, a gödi polgármesteri hivatalhoz intézett kérdéssel ki lehetett volna deríteni, hogy ez igaz-e. Mindenesetre, bár a témát időről időre felhozza Markó József a gödi testületi üléseken, Szinay most Szilágyi Lászlóra hivatkozott.
  A Göd Hangja blogon egyébként pontosan nyomon követhető, hogy csökken évről évre Göd költségvetési bevétele, és hogy valóban csak a 2019-es pénzmaradvány továbbgörgetésének, az egyre szigorúbb takarékoskodásnak és a saját erőből történő fejlesztések szinte teljes elmaradásának köszönhető, hogy a város eddig nem ment csődbe. Mindenesetre pikáns, hogy az a Pest Vármegye, amely lassan Göd teljes évi költségvetésének megfelelő összeget oszt szét a Gödtől elrabolt adóbevételekből, pont amiatt nem akar az évi több mint négy milliárdból ötven milliót visszaadni a városnak, mert az nem szórta el azt a keveset, amije megmaradt. 

És akkor következzen most egy idézet, hogyan hangzott ez dr. Szinay József Vajda Viktóriának adott válaszában:

“Azért nem került most gödi előterjesztés a Bizottság elé, mert helyesen mondja a Képviselő asszony, vannak bent egyedi támogatási kérelmi igények Gödről, illetve működési célú támogatási igény is van bent a Gödről. Azonban az az álláspont alakult ki, hogy addig, amíg pontosan nem látjuk azt, hogy a gödi önkormányzat anyagilag hogy áll, mégpedig itt a költségvetés elfogadása kapcsán merült fel ez a probléma, illetve talán ismeretes az, hogy Göd volt az egyik olyan város, aki az év elején nem részesült energiatámogatásban, kormányzati rezsitámogatásban. A város feltette a kérdést az illetékesek felé, hogy ez miért nem történt meg. Ismeretes az, hogy Gödön most meglehetősen kusza viszonyok vannak, Polgármester úr lemondását követően tovább fokozódott ez a helyzet. Szilágyi László alpolgármester úr kezdeményezett Elnök úrral egy megbeszélést, meginvitálta őt és engem Gödre. Erre a találkozóra hamarosan sor fog kerülni, és akkor ezt követően újragondoljuk a dolgokat, és akkor nem lesz akadálya annak, hogy ezt követően bizottsági előterjesztések szülessenek.”

 A bizottság fideszes elnöke, Vicsi László ennél óvatlanabbul fogalmazott:

“Jó, én azt gondolom, hogy ezt a témát azért zárjuk le, mert az előterjesztések között nincs Göd. Nincs gödi téma. Nem is lesz idehozva. Én azt gondolom, hogy majd a szakma kimegy, egyeztet, onnantól majd lehet előterjeszteni olyat, amiben Göd van. Most ezzel nem kívánok foglalkozni továbbiakban Göddel.” 

“…amíg egy önkormányzatban nincs normális vezetés, nincs leképezve, hogy hogyan kell működni egy önkormányzatnak, addig megérthető az, hogy egy Pest Megye Önkormányzata Hivatala, ezt a lépést megteszi.”

Magyarul: Amíg egy önkormányzatban nem fideszesek, vagy a Fidesznek hajbókoló “függetlenek” ülnek, addig a település ne számítson semmi jóra. Tetszettek volna jól választani!

A teljes jegyzőkönyv itt olvasható:

Beszéljenek a szavak: botrányos jegyzőkönyv a vármegyei bizottsági ülésről” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Köszönöm a tájékoztatást. Remélem, hogy ez az írás, nemcsak mementó lesz az útókornak. Üdv. Droppa György

  Kedvelés

 2. A következtetésből azt a következtetést vonom le, hogy azok a képviselők, akik NEM FIDESZESEK de/és szívükön viselik GÖD sorsát, azok villámgyorsan lemondanak, és a FIDESZ jelöltjeire fognak szavazni az előrehozott választáson. Persze ha valaki csak a saját pecsenyéjét sütögeti, akkor a gödiek csak az n+1-dik helyen annak, vagy ott sem…

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s