Bolond lyukból bolond szél fúj

Az LMP népszavazást kezdeményezett az akkumulátorgyárak telepítése ellen. Láthatóan megérezték, hogy a választói körük is kezdi megelégelni, hogy az országban gomba módjára szaporodnak állami támogatással a veszélyes üzemek – érdemi felügyelet nélkül. Mihez kezdenek akkor mégis Fülöp Zoltánnal, az egyetlen gödi képviselőjükkel?

Igaz, hogy Fülöp Zoltán passziváltatta tagságát 2020-ban, amikor alpolgármesterként, fideszes többséggel összefogva felfüggesztette a saját polgármesterét egy hónapra. Akkor fel is kerestem többek között Ungár Pétert, mert ismerve a pártjuk kampányprogramját nem tartottam ésszerűnek, hogy miért nem zárják ki köreikből, de ő biztosított arról, hogy minden körülmények között kitartanak mellette.

Azt gondolom, hogy egy párt csak annyit ér, amennyire számon tudja kérni a tagjait.

A közös célok elérését nehezítik meg, vagy akár el is lehetetlenítik a tagok, amikor azoktól eltérnek. Ha ezt a párt vezetősége nem veszi észre, vagy nem tesz ellene, akkor saját magának épít üvegplafont.

Fülöp Zoltán a fideszes többséggel a Samsung SDI kizárólagos tárgyalópartnerének kiáltatta ki magát. Ez a határozat szigorúan véve értelmetlen, mert sose volt a Képviselő-testületnek olyan felhatalmazása, hogy ilyen általános felhatalmazással illessen egy képviselőt. De kár jogelméletbe bocsátkozni, ha a NER egyik kedvenc beruházásáról beszélünk. A lényeg úgyis csak az, hogy zárt ajtók mögött, titokban beszélhessenek meg mindent.

Az érme két felén tehát ott van az LMP országos politikája, amiben zöldnek és közösségi gondolkodónak hirdeti magát, illetve a kevés megválasztott képviselőjük közül egy, aki a víziójukkal ellentétes tetteivel gyengíti az egység képét. Mit tesz az LMP a félrelépő tagjával?

Fülöp Zoltán akkor is képviselő marad még a ciklusa végéig, ha a pártja kitagadja, frakciójában egyedül marad, barátai kiközösítik. A pártnak persze érdeke lenne elhatárolódnia az ennyire egyértelműen deviáns tagjaitól, ha a hitelességének megőrzése lenne a cél. De valóban az? Vagy inkább a fizető tagok megtartása?

Sajnos az látszik, hogy nem jelent önmagában semmilyen garanciát, ha egy politikus egy párthoz tartozik. Ráadásul láttam, hogy milyen piti hibákkal és trükkökkel játszottak ki civil jelölteket az ellenzéki összefogásból. Amikor egy változásért dolgozó, hitelességét féltő, lelkes állampolgárnak esélye sincs döntő szerephez jutnia, akkor nem is lesz senki, aki rendszert válthatna.

Persze nem elég pártfüggetlennek lennie valakinek, hanem az is fontos, hogy ellen tudjon állni csábításnak és erőszaknak a választás után is, és eredeti ígéreteihez tartsa magát. A jóakaró választóknak azt javaslom, hogy minél kevesebb ígérettel kampányoló személyeket támogassanak. A legjobb, ha csak egy vállalása van: a közösségi döntéshozatalt valósítja meg minden lehetséges szinten.

Bolond lyukból bolond szél fúj” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Sajnos ez komoly probléma Gödön, mivel az emberek jobb híján rendszeresen pártlogókra szavaznak és fogalmuk nincs ki kerül be a szavazatukkal. Megválasztása után aztán az illető azt tesz 4 évig, amit akar.
    Talán itt is a félidős szavazás, vagy ha nem, az át nem gondoltan egyesített települések szétválása oldaná meg a problémát. Így 10 ezer alá menne a szavazók száma és csak emberekre és nem pártokra lehetne/kellene szavazni.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s