Az Alkotmány utcai fák

Idén nyáron – pályázati pénzből – megújul az Alkotmány utca szilárd burkolata. A megelőző közműcseréket már elvégezték, véget ért a tanév, a jövő héten indunak a munkálatok. Sajnos sok fát is ki kell vágni, ami nagy visszhangot váltott ki a közösségi oldalakon (és a megyétől nyert Samsung-pénzt a gödi önkormányzat gyalázásába forgató dunakeszi tényferdítő online “újságban”). Ebben a posztban a fakivágások miértjéről, és egy, a nulladik fázisban megmentett fáról olvashatnak.

Az elkészült első úttervek szerint gyakorlatilag az összes fát kivágták volna, azokat is amelyeket a lakók egy-két éve telepítettek, illetve még több parkoló jött volna létre. Noha nem szívesen szólok bele szakmai kérdésekbe, azt gondoltam, az utca elején, a cukrászda mellett növő hatalma japánakác megmentése alapvető fontosságú volna, és ezzel egyetértett Vajda Viktória körzeti képviselő, illetve a főkertész is. Így azt kértük, ezt a példányt kíméljék meg annak ellenére is, hogy a gyökerei megemelték a parkolót és az úttestet. Szerencsére a beruházási osztály szakemberei sem (mindnyájan) voltak a gondolat ellen, így az útpálya elhúzását rendelték meg a tervezőtől. Bár van, aki szerint ez hiba, és valójában azt a fát is ki kéne vágni, hiszen tönkre fogja tenni az utat, ragaszkodtunk az álláspontunkhoz, így a politikai akarat itt felülírta az útépítő szakma érveit.

Sajnos vannak olyan tényezők, amelyeken semmilyen városi akarat nem tud felülkerekedni – a szabályozásokban szereplő, az út jellegéből adódó szélességet nem lehet csökkenteni, így az északi oldal terebélyes akácfájának megmentése érdekében be kellett áldozni a déli, sokszor csonkolt, a vezetékekbe belenövő példányokat. Bár jobban örültünk volna, ha ezek megmaradhatnak, hiszen itt, az Alkotmány utca kettes úthoz közeli végén ezek a fák valóban árnyat adnak, kénytelenek voltunk meghallgatni a szakmai érvelést: a koronákat amúgy is vissza kellett volna vágni a vezetékek miatt, illetve az útalap építése során annyira sérülnének a gyökerek, hogy néhány év múlva feltehetőleg úgyis elpusztulnának. Igaz, ez esetben nem kéne most magyarázkodnunk, de ha a fákat eltávolítjuk és helyettük a vezeték alá való, alacsonyabb fajták kerülnek, hamarabb lesz belőlük szép fasor. Sajnos egyébként sem túl egészségesek – az évtizedeken keresztül végzett visszavágás miatt odvasak, korhadnak.

Az útfelújítás tervezésekor olyan dolgokra is gondolnia kell a szakembereknek, ami az “egyszeri polgár”, illetve a politikus számára nem feltételenül láthatóak. Az egyik ilyen a fák gyökere, amely legalább annyia szétterjeszkedik a föld alatt, mint amennyire a korona felette, így az útépítés során olyan súlyosan sérülhet, ami a részben a fa pusztulását, részben olyan statikai károsodást eredményezhet, ami a kidőlés veszélyével fenyeget.

A másik, hétköznapi ember számára láthatatlan útépítési feladat a vízelvezetés, amit egy felújításkor feltétlenül kezelni kell, pláne ha van egy jól ismert probléma az érintett szakaszon. Aki erre jár, jól tudja, hogy nagyobb esők után óriási, a gyalogos közlekedést ellehetetlenítő tenger keletkezik a cukrászda melletti utcasarkon, ezt a mostani építkezés során meg kell szüntetni, hatékony vízelvezetés kialakításával. A keskeny utcán ez további megoldandó feladatot, adott esetben feláldozandó fákat is jelent. Olyasmit, amiért fáj a szívünk, de nem dönthetünk másként, hiszen teljesen felesleges milliókat költeni egy utcára, ha továbbra is állni fog rajta a víz és emiatt pár éven belül újra tönkremegy (arról nem is beszélve, mennyire fel fognak háborodni a választók, ha a felújítás ellenére is bokáig vízben gázolva kell közlekedniük.)

Az Alkotmány utcai japánakácok idősek, és vezeték alá lettek ültetve, amit gyerekkoromban és azután is úgy kezeltek, hogy minden tavasszal tövig vágták a hajtásaikat 2,5-3 m magasságban. Ezt néhány példány esetében már abbahagyták, így magasra nőhettek, az évtizedeken át folytatott gyakorlat azonban nem múlt el nyomtalanul: ezek a fák teli vannak sérülésekkel, korhadásokkal. Az ágak pedig belenőttek a vezetékekbe – az önkormányzatnak sosem volt se pénze, se kapacitása szakszerűen gondozni, az ELMŰ pedig (főként ugyanezen okokból kifolyólag) faápolási szempontokat nem vesz figyelembe. A Walch épület melletti fák emiatt betegek, és egyébként lehet tudni róluk, hogy újra alaposan vissza lesznek vágva, amint az áramszolgáltató ismét sort kerít erre a szakaszra. De ezen a részen legalább van egy pozitívum is: az épület udvarán álló hatalmas hársak itt bőven beárnyékolják még az utcát is.

Bevallom, maradt pár kivágandó fa, amit lefotóztam, de most nem írok róluk, mert nem tudom pontosan, a sorsukról mi döntött (az egyik egy fiatal, egészségesnek látszó, talán gömbjuhar, a másik egy szintén sokszor csonkolt akác). És nem fotóztam le azokat sem, amelyek maradnak a déli oldali járda mellett, pedig nem igazán adnak árnyat, hiszen “rendesen” vissza vannak vágva épp úgy, mint gyerekkoromban. Nem örülök a fakivágásoknak, de a szakemberek meggyőztek arról, hogy ez a kevésbé rossz döntés. A másik ugyanis az lett volna, hogy nem újítuk fel az Alkotmány utcát.

A döntés nem arról szól, hogy parkolókat csinálunk a fák helyén. Azok a parkolók eddig is megvoltak, csak nem erre kialakított felületen, hanem porban és sárban álltak meg az autók. A rendezett körülmények hosszabb távon a zöldfelületnek is kedveznek – amivel nem azt akarom mondani, hogy mennyivel jobbak lesznek az új fák, hiszen azoknak sok idő kell amíg megnőnek – hanem hogy ezentúl nem lehet majd oda állni, ahol a fűnek vagy a bokroknak van a helye, és nem fordul majd elő, hogy a manőverező járművek ráállnak a fák gyökerére és/vagy megsértik a kérgüket. Én azt szeretném, ha (inkább előbb mint utóbb) megtiltanánk a személyautós behajtást a Petőfi utcába (kivéve lakók) és a gyalogos, közösségi vagy kerékpáros közlekedés lenne az iskola megközelítésének leggyakoribb módja. De kellenek parkolók is, hiszen mindig van, aki autóval jön, és még a legmegátalkodottabb biciklis családdal is előfordulhat, hogy vármakettet vagy több tálca süteményt visznek az iskolába, amihez muszáj autót igénybe venni. És remélem – valamint azon leszek – hogy az Alkotmány utcai parkolók a környezetbarátabb közlekedéshez vezető első lépésként szolgáljanak. Ehhez persze nem csak akarat (és politikai többség) kell majd, hanem szemléletváltás is – biztos vagyok benne, hogy csak tiltással nem fogunk semmire sem menni, egyszerre kell a zöld közlekedés feltételeit javítani és az emberek gondolkodását megváltoztatni ahhoz, hogy valódi eredményt érjünk el.

Az Alkotmány utcai fák” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Az új utcákat csak egyirányúra lenne szabad építeni. (meglévőkre is ráférne egy kis forgalomtechnikai reform)
  Ahogy a Táncsics M. út kifelé, úgy a Szabadságharcosok útját befelé, a Templom utcát megint kifelé, az Alkotmány utcát meg megint befelé kellene egyirányúsítani!
  Az indokok;
  1, egyirányú utcában jobban lehet haladni, mert a keskeny úton alig fér el egymás mellet két autó, és az összevissza parkoló autók sem könnyítenek a dolgon. Téli havas eseményről már nem is beszélek, ilyenkor jó, ha tényleg egy sávon lehet közlekedni még hókotrás után is.
  2, egy sáv, ami picit lehet az egy sávnál szélesebb. Olcsóbb, mint a gizda kétirányú.
  2, a parkolók, kerti beállók kialakítása egyszerűbb, korrektebben megoldható. A beállón pakoló gyüttmentek autója (aki nem áll be a kertbe, mert még lehet, hogy el kell ugrania a postára, bankautomatához, oviba, iskolába, fodrászhoz, manikűröshöz, stb.) sem zavaró annyira, bár én szankcionálnám.
  3, a vízelvezetésre és járdaépítésre nagyobb hely van, nem 60cm-es járda és 40cm-es árok épülne.
  4, új, 3m-es előnevelt fákat lehetne ültetni, normális, gondozott utcaképet kialakítani, nem pedig jóemberkedni, hogy meghagyjuk a járdát/utat/parkolót tönkretevő fát, nehogy szavazatot veszítsünk…..
  A mindenféle fákat nyugodtan ki lehet vágni, ez a “ligetvédős” mentalitás nagyon kezd unalmas lenni, persze csak akkor, ha valódi fásítás történik, és gondozzák is azokat a lakók IS! A feneketlen tónál is szép sövény készült anno, aztán locsolás híján ma már nyoma sincsen!
  Persze nem gondolom komolyan, hogy ez így fog történni, mert az ésszerűséget felülíró érdekek döntik el ezt is.
  Csak úgy leírtam, mint már 20 évvel ezelőtt is :o(

  Kedvelés

  1. Kicsit jobban át kellene gondolni az egyirányúsítást. Az alkotmány utcának egyirányúnak kellene lennie kifelé, a templom utcának befelé. A Petőfinek az az Alkotmány és a Jávorka közötti szakaszát le kellene zárni a forgalom elől reggel iskola kezdéskor, és délután az iskola végén, de a helyben lakók elől is. Amikor a gyerekek csapatostul mennek az utcán, akkor a helyben lakók sem autóúton, bírja ki azt a fél-egy órát.

   Kedvelés

   1. Az egyirányúsítás nem az én tisztem. Nem is a tiéd. Léteznek erre szakemberek, tudományos háttérrel. A hirtelen felindulásból elkövetett hozzászólásomnak nem az a lényege, hogy melyik utca merre legyen egyirányú, következetesség mindössze annyi van benne, hogy a Táncsics utca kifelé egyirányú jelenleg, és célszerűen felváltva kell egyirányúnak lenni. De mint írtam, az útépítés-biznisz sem az ész-érvek gyűjtőhelye, tehát itt sem ez alapján fog eldőlni, hiszen a pályázatot megnyerték, és ott bizonyára nem egyirányú utcáról van szó.
    A részletes tájékoztatásért egyébként elismerésem Juditnak :o), némi szomorúságot legfeljebb az okozott számomra, hogy ennek a politikavonzati lehetősége egyáltalán felmerülhetett. Igazából minden képviselőnek ez lenne a dolga — ha nem is tudják ilyen részletesen bemutatni –, hogy a tájékoztatást és párbeszédet folyamatosan fenntartsák.
    A nagyon részletesen bemutatott terveken szerepel valamennyi fa minden problémájával, képével, viszont semmit nem olvashattunk a műszaki tartalomról.
    Járda miből lesz, milyen széles, mindkét oldalon, vagy csak foghíjjal, ahogy most is, vízelvezetés melyik oldalon, (szikkasztó, vagy feneketlen tóba/csatornába vezetés) út szélessége, szegélykő, vagy csak leterített mart aszfalt, parkoló helyek száma most, és az építés után, stb.
    Az ÖK-nál bizonyára ezeket pontosan átgondolták, és a gödieknek leginkább megfelelő megoldást fogják kivitelezni.

    Kedvelés

 2. Örülök, hogy a településünk vezetői ilyen gonddal viselnek minden egyes fa iránt. Csak üdvözölni tudom azt a véleményt is, hogy megtiltanánk a személyautós behajtást a Petőfi utcába és a gyalogos, közösségi vagy kerékpáros közlekedés lenne az iskola megközelítésének leggyakoribb módja.
  Amikor az unokáim Németországban iskolába jártak már akkor minden egyes helyen ez így volt a megoldás. (Ha kell konkrét példákat tudok felhozni.) Nem tudom ezt központi szabályzás írja- e elő vagy csak az egyébként agyonmotorizált ország állampolgárainak józan belátásának az eredménye.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s