Azért a víz az úr!

Már hosszú ideje foglalkozom a gödi vizek tisztaságával, ellátásával.

Egyik ilyen alkalom volt, amikor a Samsung beruházása kapcsán felmerült, hogy a csapadék kezelése nem oldható meg helyben a domborzati viszonyok miatt. Azt kérték, hogy fontoljuk meg egy óriási szikkasztó létrehozását a Samsung és a Nemeskéri-Kiss Miklós út között.

Amikor kértem, hogy fejtsék ki, hogy képzelik el, arról tájékoztattak, hogy az a víz, amit ők ipari szennyvízként kezelnek, azt pusztán hűtés céljára használják, ezért olyan tiszta, hogy majdnem inni lehetne belőle. Azt kértem hát, hogy akkor az erről szóló tervüket úgy mutassák be, hogy legyen beleépítve egy monitoringrendszer, ami csak akkor engedi át a vizet, hogy ha a szakértőink által megállapított szennyezések mértéke nem éri el az általunk meghatározott szintet. Ehhez azonban szükségünk lenne arra, hogy elárulják, milyen anyagok mennyiségét kell mérnünk a vízben.

Ezután sajnos megszakadt a kapcsolat a Különleges Gazdasági Övezet megalakulásával egy időben, és mire újra kialakulhatott volna, már hallottuk, hogy az ipari övezet víziközmű-fejlesztésére tendert nyert meg a Mészáros és Mészáros Kft.

Az eredeti 1173/2020. (IV. 22.) Korm. határozat már odáig nőtte ki magát a háromszori bővítés után, hogy az alábbi elosztásban összesen több, mint 70 milliárd forint támogatást kap a Samsung SDI közvetve vagy közvetlenül:

Ebbe az összegbe nem kalkuláltam még az idén kihirdetett dunakeszi vasúti rakodót – 1521/2021. (VII. 30.) kormányhatározat – ami 1,980,990,000 Ft.
És ugyan közvetlenül nem kapcsolódik a Samsunghoz, de még van itt egy több mint 620 milliós adatközpont-beruházás, ami 2016-ban kezdődött meg, és azóta is tartanak az előkészületek eredménytelenül, egyre több pénzért. 1817/2020. (XI. 18.)

Közlekedési7,161,600,000 Ft
Villamos energia30,284,400,000 Ft
Gázellátás415,000,000 Ft
Víziközmű32,254,575,648 Ft
1173/2020. (IV. 22.) Korm. határozat

Következő témám, amiben a vízhasználatot vizsgáltam, az a szennyvíz megfelelő kezelése volt, aminek köszönhetően a DMRV-vel kerültem kapcsolatba, és a segítségükkel igyekeztem a rezsicsökkentés hatásait kimutatni Hlavács Judit alpolgármesterrel együtt. Azt látjuk, hogy a magyar közszolgáltatók számára ez a populista intézkedés azt jelentette, hogy az egyébként rendszeresen tervezett felújítási és karbantartási munkálatok költségét nem fedezte a szolgáltatásuk díja. Ezekért külön kérvényt kell benyújtaniuk a felettes szervükhöz, és mivel a szükséges összegeknek csak egy részét kapják meg a közszolgáltatók, így a minőséget sem tudják garantálni.

A másik negatív hatása a rezsicsökkentésnek, hogy a környezettudatos szemléletformálással szembemenően a pazarló fogyasztásra ösztönzi a lakosokat. Ha a túlzott használat több költséggel járna, még inkább megérné szigetelésbe, energia- és víztakarékos beruházásokba fogni. Arról nem is beszélve, hogy így a többet fogyasztó, gazdagabb háztartásokat sokkal inkább támogatja az állam – hiszen az úszómedencés, több száz négyzetméteres épületeknek a rezsije, így az abban megjelenő támogatás is magasabb. Sokkal ideálisabb ösztönző lenne, ha más adókat csökkentene az állam, de nem tartaná fenntarthatatlanul alacsony áron a rezsiköltségeket.

Nyáron, a szárazság idején a túlfogyasztás egyes helyeken kifejezetten gondot jelenthet. Bár Göd a veszélyeztetettebb területeken kívül esett idén, a DMRV egy embere jelezte, hogy a Samsung SDI fogyasztási igénye miatt számíthatunk akár arra, hogy a jövőben mi is hasonló változást tapasztalunk.

Kisebb lesz a nyomás a csapokban, de igyekeznek legalább a kötelezően előírt mértéket megtartani.

Május 4-én kaptam meg a Samsung SDI engedélyét a bővítkezés kapcsán, amiben a vízfelhasználás engedélyezett mennyiségét a DMRV dokumentumaira hivatkozva adta meg, csakhogy azokat nem csatolták. Mondhatnám, hogy örülhetek, hogy most már egyáltalán ügyfélnek tekintettek, nem kellett folytatni az e célból indított pereskedést; de a lényegi információ nélkül ez mit sem ér.  Azokat a dokumentumokat azonnal megigényeltem a DMRV-től, de a sokadik informális kérésem sem hozott eredményt. Végül júniusban kaptam egy kibúvó választ, úgyhogy ezután az információs törvényre hivatkozva kértem újra a dokumentumokat, de július 30-án így is ugyanezt tapasztaltam.

Most már ügyvéddel vizsgáljuk, hogy milyen jogszabályokra hivatkozva indítsuk el a pert, hogy végre megkaphassuk a 2021.04.09-én kelt 35100/1549-17/2021. ált számú állásfoglalásában idézett dokumentumokat:

Építtető 35100/3575-13/2020.ált. számon módosított 35100/1600-1/2018.ált. (FKI-KHO: 26-1/2018.; vízikönyvi szám: 6.2/d/157) számon a Göd, 6901 hrsz. és 6980 hrsz. alatti telephely csapadékvízelvezetésére, technológiai szennyvíz-kezelésére és elvezetésére egységes vízjogi üzemeltetési és fennmaradási engedéllyel rendelkezik, mely 2023. február 28. napjáig hatályos. A Göd, 056 és 0403 hrsz. alatti telephely csapadékvíz-elvezetés IV. ütemének vízjogi létesítési és megszüntetési engedélye 35100/1832-4/2021.ált. számon kiadásra került, mely 2026. február 28. napjáig hatályos.

2021.09.03-án a Mészáros és Mészáros Kft. bemutatta az előzetes terveit, ami alapján a Samsungtól az ipari szennyvizet Neveleken keresztül Vácra fogják vezetni és a meglévő szennyvíztisztító mellé egy új telepet létesítenek, hogy ezen keresztül juttassák majd a Dunába. Emellett a Chinoin által a 80-as években elszennyezett, lezárt kutakat felújítják, és egy új felszíni vízkivételi mű termelésével együtt tisztítják, majd innen vezetik azt a Samsungba ipari vízként. Ennek a kapacitását úgy tervezik, hogy az ipari vízen felül maradó mennyiséget tovább tisztítják, majd belekeverik abba az ivóvízbe, ami jelenleg a szentendrei fővárosi vízbázisból érkezik és Göd város ivóvíz-ellátását biztosítja.   Erre feltehetőleg azért van szükség, mert a Samsung ivóvízellátását is a gödi hálózaton keresztül kívánják megoldani, és másképp nem tudják a szükséges kapacitást és az egészségügyi határértékeket is garantálni.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kiváló minőségű mostani ivóvizünket összekeverik a fogyasztásra alkalmatlannal, egy rosszabb, de még a hatósági előírásoknak éppen megfelelő vízzel kiszolgálva a lakosságot és a gyárat egyaránt.

Görbedi László ügyvezető megkért rá, hogy a konkrét terveket ne hozzam nyilvánosságra, mert azok még átdolgozásra kerülhetnek, de ha az előbb említett koncepcionális rész nem változik meg alapjaiban, nem hiszem, hogy a város számára elfogadható tervet tudnának bemutatni.

Az is aggasztó, hogy jelenleg úgy tűnik, nem a már meglévő, Nevelek szélén haladó nyomvonalat kívánják követni, hanem a településrész utcáin vezetnék majd a csöveket.

Ipari termelés - Opus Global Nyrt
Görbedi László – Mészáros és Mészáros Kft ügyvezető

Ez az építkezéssel járó kellemetlenségek mellett azért is gond, mert az utcákban a lakosságot kiszolgáló közműveknek kellene helyet biztosítani – a Samsungos és a lakossági ivóvíz- és szennyvízhálózatok mellett kevés az esély, hogy elférne egy csapadékvíz-elvezető rendszer, neadjisten egy kábelcsatorna, hogy az áram-, telefon-, internet és egyéb vezetékeket ne légkábelen kelljen biztosítani. Arról nem is beszélve, hogy az esetleges meghibásodások, csőtörések szintén az ottani lakosoknak kárára válik majd.

Ugyan ahogy említettem, a nyomvonal-tervek még nem véglegesek, de már befutott néhány érdeklődő telefon az érintett utcából, hiszen a Mészáros és Mészáros Kft. kutatóárkokkal kezdte feltárni a jelenlegi közműveket. “Természetesen” önkormányzati engedély beszerzése, vagy egyáltalán bármilyen tájékoztatás nélkül.

Sokat hallottuk, hogy a Samsung bővítését el kell fogadnunk, és csak próbáljunk a negatívumok ellenére minél több pénzt kinyerni, ami kompenzálja a lakosokat. De ha az ipari szennyvíz a konyhánkba folyik, akkor számomra nincs az az alku, amiért ez megéri. Nem tudom elfogadni, hogy egy vállalat kénye kedve szerint döntenek fölöttünk, lakosok feje fölött, a beleszólásunk nélkül.

Tiszta vizet a pohárba!

Azért a víz az úr!” bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Kicsit meglep, hogy a polgármesterünk ennyire környezettudatosan kezeli a rábízott település problémáit. Vagy szakértőt bízott meg vele?
  Annak egy kicsit jobban örülnék, mert egy polgármesternek nem szabadna ennyire elmélyedni a részletekben…
  Egyre felhívnám a figyelmet. Mérőkutat(kat) kell elhelyezni megfelelő helyeken amivel lehet bizonyítani a környező talaj jelenlegi és későbbi vízminőségét. Ezt már feltétlenül szakemberekre kell bízni kedves Csaba. 🙂
  Ez a téma is bizonyítja, hogy az államnak nincs joga a kedve szerint a fejünk fölött határozgasson a településünk, jövőnk, létünk, egészségünk sorsáról. Mindenképpen vissza kell vennünk a területet, ami a miénk volt!
  Ha kell nemzetközi bíróság útján!

  Kedvelés

 2. A víz és minősége alapvető, pártok felett álló dolog és csak csatlakozni tudok azon lakótársam véleményéhez, aki azt mondta, hallván, mire készülnek, “a gödiek megérdemlik, hogy naponta a szájukba sz@rjanak, ha erre nem fognak össze és ha ezt meg merik csinálni, nem lépnek erősebbet, pl. egyidejű teljes útlezárás 2-es, 2/a utakon”! Csak csatlakozni tudok a véleményéhez!

  Kedvelés

 3. Visszajelzés: 2021. – Göd hangja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s