Pest Megye és az együtt(nem)működés

Pest Megye Önkormányzata épp úgy – mint a megyei önkormányzatok általában – jelentéktelen hatáskörrel bíró szerv volt 2020 előtt. A gödi Különleges Gazdasági Övezet (KGÖ) kijelölése óta azonban lehetőséget kapott arra, hogy kimutassa foga fehérjét. Már írtam korábban arról, hogy mi a véleményem az egészről, vagy hogy a költségvetésünkre milyen hatással volt ez a lépés, de eddig még nem fejtettem ki, hogy milyen kapcsolat alakult ki Pest Megye Önkormányzatával, ezt pótolom most.

Pest Megye Önkormányzatának elnöke, Szabó István a 136/2020-as kormányrendelet meghozatala után azt bizonygatta, hogy ők is csak utólag értesültek a hirtelen döntésről, azt a narratívát közvetítették, hogy új nekik is az egész jogállás, és nem tudják mit tegyenek a rájuk nehezedő nem remélt felelősséggel.

Először nem is az anyagi veszteség miatt szerettünk volna velük együttműködni, hanem a lakosság védelme érdekében, hisz a külső védelmi terv átdolgozása volt folyamatban a Samsung SDI bővítkezése okán. Ebben kértük az Elnök urat, hogy tegyen egy nyilatkozatot a félreértések elkerülése végett, hogy a települési polgármester feladatkörébe tartozik a lakosság védelme továbbra is.

Ennek nem tett eleget azóta sem, és az azóta megjelent magyarázatok a törvényalkotó szándékáról még mindig nem adtak egyértelmű választ, hogy hol válik el a megyei elnök és a települési polgármester feladat- és hatásköre. Ezzel szemben minden kapcsolódó szerv úgy jár el, mintha egyértelmű lenne, hogy minden feladatot továbbra is a város kell ellásson, noha annyi pénzt sem hagytak nálunk, ami a normál (felső küszöbértékű veszélyes üzem közelségéből adódó feladatok nélküli) működésre elég. Amint azonban felvetem, hogy a polgári védelmi munkacsoport vezetőjeként több információra lenne szükségem, rögtön kiderül, hogy ehhez nincs jogom, a KGÖ miatt csak a pest megyei elnökre tartoznak ezek az adatok.

A fent leírt probléma azért katasztrofális, mert pont azokat a jogszabályokat üresítették ki, amikre akkor van szükség, amikor nem érünk rá az értelmezgetésre vagy a felelősségi és hatásköri viszonyokon való huzakodásra. Ráadásul két egyébként egyenrangú szerv között generálták a konfliktust, amiben csak a Kormány, vagy a hivatala, mint felettes szerv tehetne rendet.

Azóta is hiába mondjuk, hogy forrásokra lenne szükségünk egy esetleges mentéshez ágyneműk és egyéb eszközökbeszerzéséhez, a szirénahálózat fejlesztésére, pláne mérőállomások telepítésére. Pest Megye Önkormányzatának más választóköre van, mint a polgármesternek, így az ő érdekük az, hogy ne a gödieket, hanem hogy az összes pesti települést szolgálják ki. Akkor érezhető a leginkább, hogy nincsenek közvetlen kapcsolatban a helyi lakosokkal, hogy a lakosok hivatalos leveleire csak ritkán, és akkor is csak nagyon hosszú idő után válaszolnak. Ráadásul tagadhatatlan, hogy a politikai szembenállásunk miatt felmerülhet a gyanúja, hogy a lehető legnagyobb arányban a pest megyei önkormányzati többséget is alkotó fideszes településeket támogatják.

2020. november 13-ig kérte Pest Megye, hogy töltsük fel az összes támogatási igényünket, terveinket, amire majd 2021-ben potenciálisan kiírhatják a pályázatokat. Számos megfogalmazott koncepciót, illetve a Samsung bővülésével szükségessé váló ötletet és a fiókban régóta lapuló kész útépítési és egyéb tervet nyújtottunk be, hogy biztosan legyen lehetőségünk a szükséges feladatokra támogatást kapni.

2021-ben egyébként egy másik formátumban kérték ugyanezt az információt, aminek szintén megfeleltünk, de láthatóan nem lett semmi hatása azóta sem, csak azt hallottuk vissza, hogy a Pest Megyei Hivatalban felháborítónak tartották, hogy ennyi mindenre szeretnénk elkölteni azt a pénzt, amit a gödi területekből szerzett Pest Megye Önkormányzata.

2020. végén dr. Szinay József a 28 év gödi jegyzői pályafutása után a közös megegyezéses felmondását kérte, hogy a politikai csatáktól szabadulhasson. Még nem járt le a felmondási ideje, amikor már felvették Pest Megye Önkormányzatához, mint a KGÖ-ért felelős irodavezetőt. Ekkor abban reménykedhettünk, hogy lesz ott valaki, aki tudja, mi kell Gödnek, és segít majd egyengetni az útjainkat.

Nem érhető el leírás a fényképhez.
Duna út eredeti felújítási terve

Az egyik első hivatalos megbeszélésünkön, ami már az új szerepében zajlott, az “Elnök úr nagyon kedvező ajánlatát” prezentálta. Előadta, hogy a Duna út kb. 400 méteres szakaszának felújítását tudják vállalni kb 800 millió forintért (összevonva a gödi utakra, és a településfejlesztési keret “ránk eső részét”), valamint a Nemeskéri út mentén a körforgalomnál 80 millió forint értékű véderdőt terveznek nekünk biztosítani.

Ezzel kapcsolatban kifejtettem, hogy miért fájdalmas ez az egész Gödnek:

 • a hiányzó 8 milliárd forintnak csak kb a tizedéhez jutunk így hozzá
 • nem szabadon dönthetünk a felhasználásról
 • olyan utat újítanak fel, aminek a fenntartása nem is gödi kötelezettség, hanem az államnak a Magyar Közútkezelőn keresztül kellene biztosítania
 • ráadásul jogos félelme lesz a lakosoknak, hogy az egész csak a Samsung kamionjainak ellátását akarja biztosítani, amik egyébként időnként most is arra hajtanak keresztül szabálytalanul
 •  az Ilka patak feletti híd megerősítése után még nagyobb járműveket ráengedhetnek a felsőgödi főutcára
 • a véderdősávot pont olyan szakaszra tervezik, aminek az érintett három városrész közül a két legtöbb panaszt benyújtó semmi hasznát nem élvezi majd.

Következő alkalommal már Elnök úr is megtisztelt minket, és bár azt hittük, a Duna út a keserű pirula, de az csak ekkor érkezett, miután kérdeztük, hogy nem adhatnánk-e be a pályázatunkat mégis más, valóban gödi utakra, ha már a működési hiányunkat nem hajlandóak kompenzálni az elvett adónkból. Az Elnök úr annyit felelt, hogy a működésünket nem fogják támogatni, mert “nem tehetik a rendelet miatt”, amit ők alkottak, és ezen nem is tervez változtatni. De természetesen adjuk be a pályázatunkat, és két fordulóban fogják elbírálni a döntést.

Szinay József hozzátette, hogy megvan az esélye annak, hogy az első fordulóhoz terveztetést kérnek majd (ami ugyebár pénz, idő, ember lekötését jelenti), és a második fordulónál még simán elutasíthatja a pályázatot az illetékes bizottság. Azt javasolta, ne fokozzuk a politikai feszültséget, mert így csak tovább fog nőni a költségvetési hiányunk, és még a Duna út sem kerül felújításra.

Megnyugtattak, hogy az útfelújítást velünk együttműködésben fogják végezni úgy, hogy a híd nem lesz felújítva, hogy ne értse félre senki a szándékukat, mert ők csak a gödiek érdekeit nézik.

Nem sokkal később, miután megkapták a városi terveket a megvalósítás reményében, bejelentették, hogy mégis jó hírük van, mert még több pénzt tudnak a projektre szánni, és cserébe a híd felújítását is bele tudják rakni. De ne aggódjunk, mert innentől kezdve már mindent intéznek, nekünk még az igényeinket sem kell megfogalmaznunk.

Megjegyzem, hogy árbecslést kértünk mi is augusztusban, hogy a mai építkezési árakkal mennyibe kerül egy ilyen beruházás, és a megadott paraméterek szerint 415 millió forint lenne reális.

Megkértem az Elnök urat, hogy fogadjon egy beszélgetésre, mert az a pirula túl keserű, nem győzött meg arról, hogy a lakosok ezt pozitívan fogják fogadni. Mikor megérkeztünk Hlavács Judit alpolgármesterrel az irodájához, kifejezetten kijelentette, hogy csak engem fogad egyedül, Juditnak kint kellett maradnia a váróban.

Ezután bent elmondta, hogy természetesen szembe mehetek a projekttel, kérhetem más utak fejlesztését, de abban az esetben a jövőben a támogatására sem számíthatok, és nehéz lesz a lakosságnak megmagyaráznom, hogy a város polgármestereként miért utasítottam el az
1 milliárd forintos támogatást.

Két lábbal állok a földön, és tudtam, hogy a médiahatalommal szemben tényleg nem tudnám ezt a bonyolult politikai húzásukat megmagyarázni az emberek többségének, és a lakosságnak már rég elege van a viszályokból, fejlődést szeretnének látni. Így arra kértem Elnök urat, hogy legalább a véderdő kiterjesztését fontolja meg, hogy a Hernád közzel szemben lévő útszakaszra is intézzék el.

Sajnos nem hatotta meg Pest Megyét, amikor azt mondtam, hogy szívesen beadjuk a pályázatot, még önrészt is vállalunk, csak hadd valósuljon meg egy olyan kezdeményezés, amit a lakosok kértek, és tényleg őket szolgálja.

Mikor hivatalos levélben érdeklődtem, hogy Pest Megye miért nem ír ki egy pályázatot, vagy a saját területükön végzett eljárás mintájára miért nem folytatja a véderdősítést megbeszéltek szerint az említett szakaszon, annyit felelt Elnök úr nevében a volt jegyzőnk, hogy ennek jogi akadályai vannak. Visszakérdeztem hát, hogy mik azok a jogszabályok, amelyek tiltják ezt, de a válaszban csak az előzőeket ismételték meg. Sehol egy paragrafus, sehol egy jogszabályi hivatkozás…

Nem tudom, hogy vannak a gödiek az egésszel, de én azt érzem, hogy másfél éve olyan döntést hozott a kormány, ami a legrosszabb várakozásokra is rátesz egy lapáttal. Másfél éve nem kell a KGÖ “számos” vállalkozásának se iparűzési, se építmény-, se telekadót fizetnie Gödnek, és egyébként is felezték vagy még jobban csökkentették a rájuk vonatkozó adómértékeket.

Nem csak a Kisfaludy pályázaton nyújtjuk be esélytelenül a 70 milliós igényünket, hogy a pályázat céljának megfelelően a Duna-parti strandjainkat fejlesszük, abból csak Felcsútnak jut másfél milliárd forint a pár éve felújított “árvízcsúcs-csökkentő tározó környezetének” felújítására, aminek köze sincs a pályázat céljához. Ez a narancs megközelítés mindenhol.

Várom a mai lakossági fórumot.

Pest Megye és az együtt(nem)működés” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Meglepett ez a szintű naivitás, hogy a címzetes jegyző úr 28 éves gödi pályafutás? után esetleg majd súgni fog.
  Épp annyira naivitás, mint a gödi képviselőktől a magyarázkodások helyett végre valami értelmes dolgot is lássunk.
  Lehetne kezdeni a vasúti felüljáró felújításával, ahelyett, hogy lezárjuk, hagyjuk az enyészetnek, aztán a MÁV-ra bízzuk a lebontást….
  Nekem elegem van már abból, hogy csak a “mit akadályozzunk meg és a mit ne építsünk” az, ami megvalósul.
  (Ne legyen olimpia, stadion, kórház, uszoda, liget, múzeum, stb…)
  Persze hagyom meggyőzni magam. Itt a hely egy listának, hogy mi minndent építettek/hoztak létre a többségben lévő baloldali a haladás irányába együtt húzó képviselőink.
  Kéretik nem a FIDESZ-re mutogatni, hiszen ellenkező esetben mindig azt hallom, hogy ne mutogassunk visszafelé.
  Tehát lehet sorolni….

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s