Göd, a virágváros

Amikor 2020 őszén civil aktivistákkal beszélgetve felmerült a Zöldkommandó ötlete, majd 2021 elején a részletekről beszélgettem Giczy Zsuzsanna főkertésszel, lelkes voltam, de aggódó is – azt tudtam, hogy Gödön sok a tenni kész polgár, de azt nem, hogy vajon a közterületek örökbe fogadása mennyire lehet sikeres. Pláne, hogy a dunakeszi főkertész, Tóth Eszter arról számolt be, ők lényegében kudarcot vallottak az ötlettel.

Amikor március elején Andrejka Zombor képviselő-művezető és Balogh Csaba polgármester-segédmunkás a Piramis Építőház adomány flórakosaraiból támfalat építettek a Városháza buszmegálló járdára folyt rézsűjéhez, Vajda Viktóriával kiegészülve pedig teliültettük árvácskával, primulával és a kertemből szaporított évelőkkel/díszfüvekkel, azt gondoltam, legrosszabb esetben ez a pár négyzetméter legalább kinéz majd valahogy. Azonban a gödiek lelkesedése túlszárnyalta a legmerészebb várakozásaimat is. A Szakáts-kert rézsűjét a Búzaszem Iskola locsolja, gyomlálja, a Göd-Ért tagjai a Nemeskéri úti temető buszmegállóját zöldítették ki, a Rotary a Feneketlen-tó mellett készített virágágyásokat és a Kincsem mögött létesített biciklis szerelőpontjuk flórakosarait ültette tele, de létesült virágmagkeverékből méhlegelő az alsógödi vasútállomásnál, fedett kiülő a Feneketlen tó mellett, és tovább szépült a neveleki Kapcsolat park is. 

Pesti_81.jpg

Ami pedig az egyszeri ültetésnél is fontosabb: minden örökbe fogadott területet rendszeresen gyomlálnak, locsolnak a gazdái, mindannyiunk örömére.

A Településellátó Szervezet munkatársai továbbra is ültetnek és gondoskodnak a játszóterek környékéről és a városi parkokról. Főkertészünk új, eddig gondozatlan területeket is megszépített, később kevesebb gondozást, locsolást igénylő évelőkkel és díszfüvekkel beültetett ágyásokkal. Benevezett a “Virágos Magyarország” versenyre, melynek zsűrije július 8-án látogatta meg Gödöt, és hogy a magánkertek gyönyörűségei se maradjanak ki, meghirdettük a “Virágos városunk, Göd” pályázatot.

Néhány manóbarát pedig épp most varázsolt meseházikót egy, a tavalyi vihar után kivágott nyárfa hatalmas tönkjéből. Ahol a katasztrófa szomorú emlékéből ilyen vidám, kedves meglepetést készítenek önzetlen helyiek, ott semmi sem lehetetlen… Vigyázzunk rá, hogy sokáig okozhasson örömet az arra járóknak.

Köszönöm az összes “zöldkommandósnak” és a telke előtti zöldsávot gondozó, azt virágokkal, cserjékkel teliültető gödinek, hogy mindannyiunk örömére szépítik városunkat.

Göd, a virágváros” bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Kedves Zöldek!!! Ne a fákat vagdosgassák már ki könyörgöm mert az már kész dús oxigént termel, hanem a Feneketlentóból kiszedni a hatalmas nagy fát, ami sajnos tönkreteszi a víz önkológiai bomlásinduló fát ami nagyon nagy kárt okoz. Jönnek egy ilyen semivel mint az óvodások pár kerámiát kiraknak és aztgondolják, hogy jaj de tökjó!! Fűnyírás, gallyak összeszedése, stb.

  Kedvelés

 2. Kedves Judit!

  Nagyon elképedtem, amikor azt olvastam itt Öntől, hogy “főkertészünk benevezett a Virágos Magyarország versenyre”!

  Mivel, hová, miért, hogyan??? Önbizalomnak nincs híján.
  Ezzel az évtizedek óta sajnos koszfészekké züllesztett, városnak nevezett kicsicsázott lakóparkoknak csúfolt lakótelepekkel telizsúfolt gyárteleppel, ahol még a Naturás helyeket is letérkövezik, hogy a csillámos tűsarkas, műkörmös, még a sarki boltba is városi terepjáróval suhanó, de vezetni nem tudó, ám roppant magabiztos “újbetelepülők” száraz lábbal tudjanak tipegni a parton?

  Ezzel a Göddel, ahol a főkertész( akinek szerintem az óvodában a jele egy nagy fűrész volt) eddigi fő tevékenysége az őseinktől örökölt fák ilyen-olyan indokkal történő kimetélése volt?
  (igaz, arra a versenyre nem tudott volna benevezni, amely a matuzsálemi korú fák megmentéséről szól, mert Gödön ez elképzelhetetlen, merthogy itt minden fa, ami 1,2 m-nél magasabb és 20 évnél idősebb, életveszélyes, halálos fenyegetést jelent az emberekre, bár csak egy aprót kellene fordítani a gondolkodáson és kiderülne, hogy nem a fa veszélyes az emberekre, hanem fordítva…) Ami még érdekes, hogy kizárólag nagy, nem invazív fajokat vágatnak. Vajon miért?
  Gyomorforgató az a felirat, amit a Szécsényi-csárda előtti – végleges kimetélésre ítélt fa -gyomrában helyeztek el, a negédes undormány mintapéldánya. A tündi-bündi nyelven írt szöveg összefoglalva lényegében arról szól a fa egyes szám első személyében írva, hogy VESZÉLYT jelentek a környezetemre, plusz megöregedtem, a gyökereim is kipurcantak, ezért átadom a helyem a fiatalabbaknak! Biztos családja válogatja, de a környezetünkben nem szoktuk a megöregedetteket- nem csak fákat, hanem a nagymamát, nagypapát, nagynénit sem – kicsapni, mondván felnőtt egy újabb nemzedék, pusztuljanak, hanem gondozzuk, ápoljuk, és mindent megteszünk hogy minél tovább köztünk maradjanak – igaz ez egy melós feladat, és valóban könnyebb fűrészre pattanni.
  Fogadjuk örökbe a közterületeket? Azokat amelyeket aztán, ha kénye-kedve úgy tartja a városi uraságoknak, egyből elrekvirálnak, ha másként kottyan az agyuk? Ha kell a fa szociális célra, vagy valaki másnak másra? Ültessünk egynyáriakat a kivágott hatalmas fák helyett? Nagyon aranyos a tóparti manóházacska, de a helyén vagy mellette egy fa hasznosabb lenne -az utódainknak.
  Talán érdemes lenne elgondolkodni a városházán azon, vajon miért is ragaszkodnak ennyire a gödiek a fáikhoz – nem az új betelepülők, mert kevés kivétellel ők lelkesen vagdosnak, sajnos egynéhány régi gödievel együtt, mert kell a hely a térkőnek – miért ilyen nagy az új főkertészasszony iránti ellenszenv? Vajon nem azért van ez, mert lényegében csak akkor kellenek az un. civilek, ha nagy sz@rban van a város, ha se pénz, se posztó? Vajon miért is nem akarják felfogni a városházán és ez nem csak a mostaniakra vonatkozik, hanem az előzőleg regnáltakra is, hogy pl. faügyekben megkerülhetetlen Debreceni Péter? Mert állíthat itt bárki bármit, de ha a Debreceni Péter mondja azt egy fára, hogy menthetetlen, akkor azt elfogadja az őt ismerők többsége – és nem kevesen vannak – mivel a tisztességéhez és nagyon magas szintű hozzáértéséhez semmiféle kétség sem fér! Ő nem vitt, hanem mindig adott a városnak – nyilván ez vele a baj, nem mutyista! Éppen úgy, ahogyan Nagy Lacival is elbántak anno, őt is kiutálták, mert ő sem vitt, hanem hozott!
  Nyilván az alsógödi strandon kell a hely az egyszer majd felépítendő csónakháznak és főleg a kibővítendő csárdának, nyilván érdekcsoportok harca folyik – csak sajnos az első áldozatok a fáink! Az senkit nem zavar, hogy rom, életveszélyes – ha már annyira szeretik ezt a szót használni a nagy fák környékén – padokon üldögélhetnek a parton, hogy kosz van? Komolyan azt gondolják, azzal a tizen pár db betonkefnibe ültetett pistikével elterelik a figyelmet a fák hiányáról? Látszik, fogalmuk sincsen a játszótérhasználó aprónépek szokásairól, akik előszeretttel rohangálnak a járda mellett folyó patakmeder és a hinták között, most legalább jól kinyúlhatnak a betonládákban futkosás közben.

  A Kossuth- tér környékén nem járkál a főkertészasszony? Mert ami ott van …., szerintem gyomlálni is lehetne, nem csak óriás fákat metélni.
  Esetleg csatlakozhatna főkertészasszonyhoz főépítész úr is, együtt gyomlálhatnának, azután együtt nézhetnék meg a vízelvezetési gondokat a város több pontján, amelyek ráadásul könnyen orvosolhatók lennének, pl. a régi kettes mentén újra használhatóvá tennék a kiépített árokrendszert – illegális kocsibejárók alatt és a kettesre
  becsatlakozó utak alatt kiépíteni az átfolyást, hogy a csapadékvíz egy része pl. befolyhasson a tóba, mint anno.

  K.O.

  Kedvelés

 3. Kis kiegészítés:

  – a mindig minden alapot nélkülöző hírek szerint, azért metélték a fákat a strandon vegetációs és fészkelési időben ész nélkül, mert aug.20.-ra nagy koncerttel akarják megajándékozni a népet és a nagy zenebonában nehogy a közönségre szakadjon egy ág…

  – a hajléktalanná, azaz fészeknélkülivé tett madarak közül a kis örvösgalambot látta állatorvos, mivel még begytejes, ezért sokat nem tudott tenni érte, de szerinte még visszajárnak a szülei etetni és talán sikerül valahogyan felnevelniük – igaz erre minimális az esély

  – sikerült a kb.másfél éve felavatott korlát Hableány “hajómakettet” is “átalakítaniuk” a nagy favágásban

  Kedvelés

 4. Kedves Mindnyájan!

  Én nem értek a fákhoz igazán, viszont a főkertész, valamint a fák állapotvizsgálatát végző szakemberek igen. Én is rettenetesen sajnálom, hogy ki kell vágni egy öreg fát, de ha ki van korhadva a gyökere, vagy teli van elszáradt ágakkal, és egy közparkban van, ahol emberek százai töltik az idejüket, egyszerűen nem tehetjük meg, hogy életveszélyt hagyunk.

  Kérdeztem arról, hogy nem télen kellene-e vágni/gallyazni, azt a választ kaptam, hogy a vegetációs időben végzett gallyazás azért jobb, mert akkor tudnak gyógyulni a fasebek, ha viszont nincs nedvkeringés, akkor nem. Mindkét időpont (vegetációs időben vagy azon kívül) mellett és ellen is vannak érvek, én nem szeretném a szakemberek helyett eldönteni, hogy melyik a jobb. A kivágásnál nyilván a fa szempontjából teljesen mindegy…
  Ilyenkorra általában kirepülnek a fiókák, nagyon sajnálom, hogy ez esetben bajba sodortunk egy kis galambot. És azt is, hogy megsérült a korlát/hajó, nyilván a javításáról intézkedni kell.

  Ami a Feneketlen tóba dőlt nyárfákat illeti: kézi erővel nem megoldható a kiszedésük/elszállításuk, géppel pedig nem megközelíthetőek. Elképzelhető, hogy ha a pénz nem számít, van technikai megoldás: trélerrel oda lehet vontatni egy darus hajót például, bár kérdés, hogy a tavon elfér-e egy ilyen. De nincs pénz. Több mint százmilliót költött a város a tavalyi kárelhárításra, és a vis major pályázat eredményére még mindig várunk.
  Kértünk a megyétől pénzt (a sajátunkból) zöldfelület-kezelésre, várjuk, adnak-e.

  Kedvelés

 5. Kedves Judit!

  Kérem ne vegye személyeskedésnek, hiszen Ön az egyetlen képviselő, aki még valamennyire kommunikál velünk itt-ott, míg pl. jelen ügyben érintett körzeti képviselőnőnknek egy szava sincs, de olyan bukfencek vannak szvsz a válaszában, amelyek bennem csak újabb kételyeket ébresztenek a fametélés valódi okát illetően:

  – a vegetációs időszak nem fészkelési időszakkal kezdődik és nem júliusban, ha már mindenképpen vágni kellett, bőven lett volna más időpont,( ráadásul a strandolók fejére), a sebgyógyulásos szöveg egészen érdekes…

  – a fák gyökere nem magától pusztult el – ahogyan állítják – hanem mert megvágták, mivel körbetérkövezték

  – ha és valóban a fák mindenáron való megmentése lenne a cél, akkor azért, hogy az önkormit semmiféle felelősség ne terhelje egy esetleges balesetért, amely a fák “hibájából” következne be, elég lett volna kitáblázni, hogy a fák környezetében csak saját felelősségre tartózkodhatnak bárkik, bármikor (alaposan megvágtak olyan fát is, amelynek aztán még száraz levele sem volt, nemhogy száraz ága…), az életveszélyes fa gondolatmenetük alapján az ország összes erdejét tarra kellene vágni, hiszen bárhol, bármikor előfordulhat ágzuhanás, fadőlés

  – azt írja kedves Judit, hogy nincs pénz semmire, nem tudom mennyi egy emelőkosaras autó bérleti díja, vagy egy szuper faszaki szakvéleménye, de gondolom egy-két új padra futotta volna belőle a mostani, legalább annyira életveszélyes, szétrohadt, szétkorhadt padok helyett, mint az “életveszélyes” fák, nem is szólva pár figyelmeztető tábláról

  – ha valóban komolyan! érdekelne bárkit is a fák sorsa az önkormányzat részéről, akkor előzőleg egyeztetnének a lakossággal, közölnék a szándékot, kompromisszumra törekednének, hogy ne mindig az az eset álljon elő, mint most is, amikor max.a már kivágott fák hantján háboroghat a lakosság! Éppen azt teszik tönkre, herélik ki, ami Alsógöd fő vonzereje volt, a nagyfás környezet, amelytől az újabb bevándorlók és új gödi alkalmazottak rettegnek, az önkormi pedig kiszolgálja igényeiket. Egy fogpiszkálóba is bele lehet halni, nem kell ahhoz egy nagy fa…

  – biztosan szép koncert lesz, elvégre egyre többször tartanak hangversenyeket temetőkben…

  Kedvelés

  1. Kedves Olga!
   Nem veszem személyeskedésnek :).
   Biztosan lehetett volna ideálisabb időpont. Biztosan az is szerepet játszott, hogy mikor vizsgálták meg a fát, mikorra lett rá költség, mikorra zongorázták le a beszerzési eljárást, és mikor ért rá a vállalkozó. Biztos, hogy nem tudok mindenre jó és elfogadható választ adni…
   A padokat pont most teszik ki…
   Egészséges fákat vágnak ki, hogy dupla házakat építsenek a régi nagy telkeken – engem ez is aggaszt, és az is, hogy ezt hogyan akadályozzuk meg, pedig konszenzus van a képviselő-testületben, hogy a beépítés további növekedését meg kell akadályoznunk… 😦
   Ezerszer jobban és többet kéne kommunikálnunk. Felvehetnénk rá még néhány embert, mert láthatólag nem bírunk a feladattal. Ugyanakkor még mindig abban hiszek, hogy inkább dolgozni kéne, mint beszélni róla, és máshol is helye volna a pénznek (például még néhány közterület-fenntartóra a TESZ-nél vagy néhány épkézláb, intézkedni képes közterület-felügyelőre szerintem sokkal nagyobb szükség lenne.)
   Judit

   Kedvelés

 6. Visszajelzés: 2021. – Göd hangja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s