Veszélyhelyzeti polgármesteri beszámoló

2021. június 5-én meghozta a Kormány a rendeletet, amelynek köszönhetően hosszú idő után újra ülésezhet a Képviselő-testület. Többen is viccelődtek azzal, hogy a kormány veszélyhelyzeti intézkedései mennyire nincsenek összhangban egymással. Én viszont most a gödi döntésekről szeretnék kifejezetten egy összefoglalót adni.

Először a döntések mennyiségének alakulását szeretném érzékeltetni, utána pedig áttérek a sikerekre, javított döntésekre, végül pedig a jövőbeli várakozásaimra.

Miért?

Mindenek előtt azonban fontos tisztázni, hogy mi volt a veszélyhelyzet célja, amihez igazodva próbált velem együtt több száz polgármester eleget tenni a megnövekedett felelősségnek: Gyors döntéshozatalra legyen lehetőség minden körülmény között!

Ez azt jelenti, hogy ha a megfertőződések (vagy azok elkerülése) miatt nem tud kellő létszámban részt venni a Testület, akkor se váljon határozatképtelenné az Önkormányzat. 

Mennyiség

2020 január elseje óta összesen 815 határozat született. Ennek többsége (488) a két részletben összesen 324 napon át tartó veszélyhelyzet alatt. Duplikációnak számít sok döntés az első veszélyhelyzet feloldása előtt és után, amelyekről ismételt döntést kértem, mert Göd érdekeivel ellentétesnek tartottam, illetve azokat a felfüggesztésem után Fülöp Zoltán, az akkori alpolgármester hozta meg végül. Tóth János, új jegyző ittléte óta pedig már tudjuk, hogy a korábbi gyakorlat nem volt teljesen szabályos, hogy tömbösítve fogadta el a bizottság/testület a rendkívüli települési támogatásokat, emiatt a határozatok száma megugrott az utóbbi időben.

Minőség

A COVID-dal szoros összefüggésben hozott döntések

Módosítottam a költségvetést és így jött létre a krízis alap is az ezzel kapcsolatos költségek fedezésének biztosítására. Az Alapszolgáltatási Központ járművásárlásának fedezetét is biztosítottuk, ami jól jött a házhozszállításoktól kezdve az oltásra való fuvarozásig számos alkalommal. Rajtuk kívül az orvosok kaptak még a korábbi szerződésük mintájára praxistámogatást, hogy beruházásokra költhessenek, így a fertőtlenítő eszközöket be tudták szerezni. A városban a szűréseket is támogattuk, hogy így a lakosság könnyebben jusson hozzá a gyorstesztekhez. Nem utolsó sorban pedig a veszélyhelyzeti munkacsoport létrehozása is egy döntés volt, ahol nem csak politikusok, de kifejezetten a védekezésben eljáró rendőrök, orvosok is képviselve voltak, így hangoltuk össze a vírussal kapcsolatos határozatok és egyéb intézkedéseknél az igényeket és meglátásokat.

Összességében sikeresnek mondhatjuk a gödi védekezést, hisz a hasonló méretű városokban nálunk volt messze a legalacsonyabb a halálozási arány. Részvétemet fejezem ki minden Gödi felé, aki elvesztette hozzátartozóját, nyugodjanak szeretteik békében!

Városi életet alapvetően érintő beszerzések

A 2020 elején iránymutatással ellentétben nem volt kivitelezhető, hogy csak a veszélyhelyzettel kapcsolatos és határidős döntéseket hozzanak meg a polgármesterek. Alapvető igénye volt a lakosoknak a patkányirtás, szúnyoggyérítés, zöldfelület karbantartása, aminek eleget is tettem határozatokkal. Persze nem volt egyszerű, mert a sok bizonytalanság és politikai támadások mellett a vállalkozók számonkérése is kihívást jelent a robosztus közbeszerzési rendszerben, ami alól viszont nem adott felmentést a veszélyhelyzeti felhatalmazás.

Zöldfelületi kezelések mellett ráadásul pályázati projektünkkel is foglalkoznunk kellett, hogy a Samsung bővítéséért kivágott erdőt pótolni tudjuk, és a 2020 augusztus végi vihar okán kiemelt fontosságúvá vált sürgős faápolási munkákat is koordinálni lehessen. Azt, hogy az extrém módon megnövekedett feladatokat el tudtuk látni, és még a Golf park kezelési tervét is el tudtuk készíteni, sőt, az önként vállalt ároktakarítási projektet is meg tudtuk valósítani, nagyban segítette a főkertész, és a lakosok részvétele a zöldkommandó kezdeményezésben. Így sikerként tudom elkönyvelni az eredményt. A vis maior pályázat hamarosan végleg lezárul, és akkor még több kapacitás marad meg, ami a zöldfelület fejlesztésével tud foglalkozni.

Bár Göd továbbra is az egyik legbiztonságosabb város, sok aggódó bejelentés érkezik, amit nem hagyhatok figyelmen kívül. A térfigyelő rendszer bevezetését már tavaly terveztük, és mostanra már sikerült a beszerzési eljárást is lebonyolítani. Másik önként vállalt feladat, de meggyőződésem, hogy szükséges volt, a god.hu oldal felújítása. Az átvett weboldalon a keresőmotor is használhatatlan, és a tartalom rosszul strukturált (és elévült), úgyhogy a háttérben már régóta dolgozunk a vázon, de most már a fejlesztő csapat is meg lett bízva, hogy a lehető legintuitívabb felülettel applikációt is alakítson ki. Ennek kifejezetten sok hasznát látjuk majd, hiszen az applikáción keresztül, a hibabejelentő rendszerrel meg tudjuk könnyíteni majd a lakosság és a Hivatal közötti kommunikációt.

Közösségi együttélés

A karantén, és az egyéb korlátozások sok feszültséget generáltak a családokon belül is, és a szomszédokkal kifejezetten. Bár aktívan készültem más településekkel összefogásban, hogy átmeneti lakásokkal védjük a rászorulókat a családon belüli erőszak ellen, erre nem volt szükség végül. A szomszédságok annál több kéréssel fordultak hozzám. A munka meghozta az eredményét, mert városszerte forgalomrendezést szolgáló határozatokat tudtam meghozni a Kisfaludy utcától a Tóth Árpád környékéig, Huzella iskola környékével és Újteleppel bezárólag.

A közösségi együttélési rendeletünk megújítása előtt szükséges lépés volt, hogy a környezetvédelmi rendeletet is tisztázzuk, amit Hlavács Judit segítségével képviselői konszenzus mellett sikerült elérni, ezt tájékoztató formájában ki is szórattuk minden lakásba. Ezzel együtt a Gödi Körkép megrendelése is kiemelt prioritást élvezett, hogy az közérdekű legyen újra. A botrányokat keltő főszerkesztő helyett önkormányzati szervezésben rendeltem meg, így ráadásul jelentős költségeket is sikerült csökkentenünk a hivatali apparátus képességeinek kihasználásával.

Fölülvizsgált saját döntéseim

Felelős döntéshozóként feladatomnak érzem a békés együttélés biztosítása mellett a döntéseim hatásának vizsgálatát is. Így történt az, hogy a maszkrendeletre vonatkozó szabályokat a veszélyhelyzeti munkacsoport véleményei alapján módosítottam időről időre szükség szerint. Továbbá az első hullám alatt meghozott zajrendeletet is visszavontam, amint láttam, hogy több konfliktust generált, mint békességet. A nemrégiben módosított városi buszjárat menetrendje is módosult, de miután a lakosság és a kollégák visszajelzései szerint vélhetően a korábbi mérések nem pontosan tükrözték a kihasználtságot, módosítottam már a nyári időre is, és az iskola idővel majd újabb mérést is megrendelek.

Visszatérő testület

Legutóbbi veszélyhelyzet végeztével a Képviselő-testület döntései a hatalmi viszonyok átrendezésével foglalkozott. Átformálta a bizottsági rendszert, lecserélte a tagjait, és tanácsnokot választott. A polgármester hatáskörét példátlan mértékben csökkentette le, miközben a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft ügyvezetőjének teljeskörű felhatalmazást adott. Álláshelyeket és megbízásokat szüntettek meg (közterületfelügyelő, ügyvédek, katasztrófavédelmi referens, stb.), viszont szabálytalanul határoztak a közbeszerzési tanácsadó leváltásáról.

A veszélyhelyzetnek szinte az elején nyilvánvalóvá vált, hogy az ellenzéki városok közül Gödön fogják a legnagyobb költségvetési megvonásokat eszközölni a különleges gazdasági övezet kijelölésével, de az sem volt elég, a nagypolitikai “példamutatás” a városházát is megfertőzte. A költségvetés helyreállításában nem látom partnernek a jelenlegi képviselő-testületi hozzáállást, de még mindig reménykedem abban, hogy a következő időszak nem a jogtalanságról és a politikai játszmázásról fog szólni. Ezen felül a városnak anyagi érdeke, hogy kormányváltás legyen jövőre, a Samsung-gyár visszakerüljön a város fennhatósága alá a bevételeivel együtt, és így méltó fejlesztéseket tudjunk megvalósítani, hogy a békés vidéki életet biztosítani tudjuk a Gödieknek, mert megérdemlik.

Veszélyhelyzeti polgármesteri beszámoló” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Köszönöm a beszámolót, remélem a testület is partner lesz, és a város érdekeit fogják figyelembe venni. További jó munkát és kitartást.

  Kedvelik 1 személy

 2. Engedje meg,h ezen a színtéren mondjam el, számomra milyen a gyenge vezető!

  A gyenge vezető nem engedi meg mások véleményét nagy plénum elé kirakni, mert az árt az “imidzsének”
  A gyenge vezető nincs belátással arra, hogy mások véleménye ugyanannyira fontos, mert fél attól, hogy ez a saját pozícióját gyengíti…
  A gyenge vezető nem tudatos, hanem érzelmek és aktuális pártszelek alapján dönt pozíciókról és sok ember megélhetéséről…
  Egy gyenge vezető ott tesz keresztbe, ahol tud… Egy gyenge vezető nem tűri a kritikát a kisembertől… Egy gyenge vezető cenzúrázza a saját blogját, ahelyett, hogy érdemi vitába szállna. Egy gyenge vezető a dolgozóit bünteti kevesebb cafetériával.
  Egy gyenge vezető nem meri bejelenteni hetek óta, hogy leváltott egy olyan embert, akit ő hozott a város nyakára. Egy gyenge vezető nem ismeri az alázatot. Egy gyenge vezetőt könnyű irányítani magasabb pártérdekek által. Egy gyenge vezető nem a városért dolgozik, hanem a pártért, ami ide irányította. Egy gyenge vezető most kifogásokat és menekülőket keres azért, hogy ugyanazt csinálhassa, mint az, aki ellen a legjobban lázad….
  Egy gyenge vezető nem alázatos…

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s