Próbáljuk meg csak pozitívan!

Ahogy korábban kifejtettem a véleményem a közösségi médiáról, és annak szerepéről a politikai kultúrában, a kommunikációs csatornák egy jelentős ágát képviseli a Facebook ma Magyarországon. Sajnos a kontrollálatlan működtetésével együtt nagyon sok negatív hatása is megjelent a pozitívak mellett.

Én is azok közé tartozom, akik hiányolják az oktatási rendszerből az egészséges internethasználat tanítását az iskolákból. Nem csak azért, mert féltem a gyerekeimet az abúzusoktól, hanem mert felnőtt emberek is egészen más oldalukat mutatják élőben és online, ami nem egészséges a társadalomra nézve sem. Örülök neki, hogy az internetes bántalmazásról egyre több ismerettertjesztő anyag készül, de még mindig nem vesszük kellően komolyan.

Vezetőként szerzett tapasztalataim szerint fontos, hogy tisztázzam a meglátásomat és elvárásomat a kapcsolataimban. Ez segít egyrészt, hogy összeillő csapat verbuválódjon a Polgármesteri Hivatalban, másrészt a lakosság is látja, mit várhat el, mire számíthat, amíg én vagyok a polgármester.

Az erőszakmentes kommunikáció egy magasabb iskolája az alkalmazott pszichológiának. Ha valakinek teljes mértékben idegen a téma, és csak 5 perce van utánaolvasni, akkor legalább az altruizmus és az agresszió rövid leírását ajánlom figyelmébe.

Ha valakit kifejezetten érdekel a téma, akkor Dr. Marshall B. Rosenberg olvasmányos könyveit érdemes kivennie, mint például A szavak ablakok vagy falak, de legalább az elsőre komikusnak tűnő, de annál tanulságosabb előadását nézze meg youtube-on!

Rosenberg az erőszakmentes kommunikációs modellt (EMK) azzal a céllal alkotta meg, hogy az emberek könnyebben megértsék egymást, de ez csak úgy fejlődhet ki, ha az ember először magát értette meg. Önismeret nélkül az ember gyakran frusztrálttá válik, és támadásnak, agressziónak véli az ártatlan megállapításokat is. Ebben a cikkben is arra szeretném kérni az olvasót, hogy ne azt keresse, miben jobb a másiknál, hanem hogyan fejlesztheti másokkal a kapcsolatát!

Egy krónikus betegségekkel foglalkozó önkéntes szervezetnél tanultam a terápiás rekreációról, aminek az az alapja, hogy a hétköznapokban egyébként méltánytalanul elhanyagolt pozitív visszajelzéseket pótoljuk. A munkahelyek többségén dicséretben csak nagyon ritkán részesítik az embert, ami Magyarországon kifejezetten jellemző. Nekünk a nyelvünkben is benne van, hogy “keressük” azt a pénzt, amit az angolszászok és németek is “kiérdemelnek” (earn, verdienen).

A pozitív visszajelzések óriási erővel bírnak. Saját szememmel láttam, és saját bőrömön is tapasztaltam, hogy mennyivel több korlátját tudja az az ember ledönteni, aki kifejezetten támogató környezetben van. Ez azt is szükségessé teszi, hogy az agressziót minden szinten mellőzzük, különben a hitelességünk csorbul. A cinizmus, irónia és általában a passzív agresszív hozzáállás energiaigényes akkor is, ha nem tűnik annak (mert megszoktuk), és az átadni kívánt üzenet is sérül tőle.

Amikor 2019-ben a kampány során egy ártatlan “Támogatom az ötletet” kommentem hatására kiraktak a legtöbb követővel rendelkező gödi facebookos csoportból, aminek az adminjai között fideszes képviselő is volt, megfogadtam, hogy én soha nem fogok letiltani senkit az oldalamról.

Ennek köszönhetően ért is bőven támadás, amit fel tudtam dolgozni bármennyire is értelmetlenek voltak. Azóta felül kellett bírálnom a döntésemet, mert kifejezetten támadóan, személyeskedő módon nem is velem szemben, hanem támogatóimmal szemben szólaltak fel egyesek. Kapott figyelmeztetést mindegyik illető, mert reménytelen idealista vagyok, de nem hozott eredményt.
Így tehát a szólás szabadságának és az elfogadó politikai kultúrának támogatása közötti ellentmondással szembesültem. Ez a dilemma feloldásra vár, de azt nem tehetem meg önállóan a közösségi szerepem miatt. Kötelességemnek érzem, megtudni, hogy vélekednek erről a gödiek.

A következő 20 napban (kezdve ennek a cikknek a megosztásával) minden negatív hozzászólást el fogok rejteni a hivatalos oldalamon. A végén megszavaztatom, hogy jobban élvezték-e a követőim azt a hangulatot, amit így képvisel az oldalam. Ha igen, akkor fenntartom a moderálást, de ha nagyobb volt a vágy az önkinyilatkoztatásra, akkor újra csak a facebook elveibe ütköző megnyilvánulásokat fogom letiltani.

Próbáljuk meg csak pozitívan!” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Egyet értek, kerüljük az agressziót, a támadó bejegyzéseket. Persze véleményre, vélemények ütköztetésére, vitákra, érvelésre ugyanakkor nagy szükség van.

  Kedvelik 1 személy

 2. Tisztelt Polgármester Úr!
  Szeretném megtudni, hogy a gödi közbeszerzések miért nem tiszták, miért csak azok a cégek indulhatnak akiket meghívnak, akik a legdrágábbak a környéken?
  Miért nem lehet a közbeszerzéseket nyílttá tenni, hogy bármelyik gazdasági szereplő indulhasson?
  Legyen már tiszta a gödi pályáztatás!
  Várom válaszát!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s