59. Iskola a beütőpályán

a befagy(aszt)ott építkezés, avagy mi lesz a gödi gyerekekkel?

A gödi Fidesz 2019-ben még az új, 24 tantermes iskolával (is) kampányolt. Emlékezzünk, eredetileg a golfpálya kellős közepén szerették volna megépíteni, de látva a lakossági tiltakozásokat, kivételesen visszakoztak a város legnagyobb zöldfelületének szívébe tervezett komplexumtól, és végül az egykori beütőpályát jelölték ki az építkezés helyszínéül.

A telket és a közműveket az önkormányzat adja, az építkezést pedig a Nemzeti Sportközpontok (NSK) bonyolítja le – szólt a terv, és a választások után is ennek jegyében folytatódtak az egyeztetések – a koncepcióterveket megküldték az önkormányzatnak, és a szakemberek (Főépítészi iroda, Beruházási osztály), valamint az akkor még létező Városfejlesztési Bizottság a covid-járvány kitörése előtti utolsó pillanatokban véleményezte is azokat, majd javaslatait, észrevételeit továbbította az NSK részére, nekikészült a következő feladatoknak, várva a végleges, engedélyes terveket. Közben a város lebonyolított egy tárgyalásos településrendezési eljárást is, ami az érintett területet átsorolta oktatási övezetbe, lehetővé téve a fejlesztést.

2020. június végére ígérték az engedélyes terveket, ami alapján az önkormányzat megterveztetheti és kiépíttetheti a szükséges közműveket. Az erre szánt összeg szerepelt a 2020-as költségvetésben, majd bekerült a 2021-esbe is. Azonban az engedélyes tervek nem érkeztek meg a nyáron, de még az év végére sem.

Érdeklődésemre a polgármesteri hivatal az üggyel foglalkozó dolgozója elmondta, nem csoda, hogy nem készültek el a tervek, hiszen még a tervező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást sem indították el. Eltelt több mint egy év, és az NSK egyetlen lépéssel sem került közelebb a Gödnek beígért iskola megépítéséhez, amit egyébként az eredeti célmeghatározás szerint 2024 szeptemberében nyitottak volna meg.

A járvány miatti zárások miatt éppen most nem napi élmény, de a gyerekek továbbra is alig férnek a meglévő épületekbe, az osztályok létszáma 30 feletti, és mindkét KLIK-es iskolában vannak órák, amelyeket a folyosón vagy eredetileg egész más célokra készült helyiségekben kénytelenek megtartani. (A Búzaszemben is, de egyházi fenntartású iskola révén ez most nem tartozik szorosan a tárgyhoz.)

A Németh László Iskola 9 tantermes bővítése megindult, de hosszú távon ez nem fogja megoldani a gondokat, főleg mivel cserébe az udvari „forfa” épület lebontását tervezik, hogy a zöldterület ne csökkenjen.

Annak fényében, hogy csak az elmúlt 9 hónapban 1000 fővel gyarapodott városunk lakossága, egyre aggasztóbb, hogy az iskolaépítés egyáltalán nem halad előre. A késés indokai ismeretlenek (legalábbis számunkra).

Mi lesz a gödi gyerekekkel, hová fognak járni iskolába? Miért nem halad előre az építkezés? Dunakeszin közben állami pénzből lett bicikliút, épül duplagimnázium(!), valamint egy új művészeti központ is, de hogy igazságosabb legyen a világ, pályázhatnak a gödi Különleges Gazdasági Övezetből befolyó adók egy részére is…

A borítókép az új iskola látványtervét mutatja, a 2019-es választási kampányban a fideszes önkormányzat által megjelentetett “Fejlődik a város” című kiadványból.

59. Iskola a beütőpályán” bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. Kedves Judit!

   Nagyon próbálkozik, de azt hiszi senki nem tudja, hogy miért csinálja? Markó úr lehet, hogy pénzel eltudta önt hallgattatni annak idején. Esetleg azt reméli , hogy megint hasonló eszközhöz fog folyamodni az önkormányzat?
   Vagy esetleg azt hiszi, hogy Markó úr majd jól megdícsérgeti önt az állandó fröcsögésért?

   Kedvelés

   1. Itt egyedül egy Balla Balázs nevű “úr” fröcsög. Hogy jön ide Markó József? Miért izgatna engem, hogy megdicsér-e? Egyébiránt nem az a dicsérgetős típus. 🙂 Amúgy nem a hallgatásért kaptam a fizetésemet, hanem a munkámért. Azt a munkát pedig most 4-en végzik. Köztük egy földrajztanár. Pénz nem számít alapon.

    Kedvelés

  2. Kedves Judit!

   Mindenki tudja, hogy ön hogyan került a pozíciójába! Van az a pénz amiért nem szidta a fideszes városvezetést. Lehet szépíteni amennyire akarja, de ön a férjén keresztül beszerzett eszközökkel jó pénzt akasztottak le az önkormányzattól, de látom nem tudja megemészteni, hogy kikerült a jóból.

   De tény sok pénzért nagyon jól bólintott mindenre amire az akkori városvezetésnek szüksége volt, hiába szabadkozik hogy már pedig én jelezetem stb…

   Keresnie kéne valami hobbit a nyugdíjas évekre és nem az interneten feszültséget gerjeszteni!

   Kedvelés

 1. Lehetne beköltözési moratóriumot hirdetni Gödön amíg az iskola el nem készül és az egyéb infrastruktúra nem éri utol a település jelenlegi túlnépesedését. Mert ez a kontrollálatlan migráció ilyen formában nem más mint öntökönszúrás.

  Kedvelés

  1. A beköltözési moratúrium így elég durván hangzik, odáig vezethet, hogy aki gödi és kiköltözne (mert kinőtték a házat vagy kirepültek a gyerekei) az ne tudja eladni az ingatlanját…

   Építkezés kapcsán változtatási tilalom ismert eszköz, jellemzően helyi építési szabályzat jelentős újragondolása szokott a háttérben állni.
   A beépíthetőség alacsonyan tartása és annak hatékony betartatása viszont fontos lehet.

   Kedvelés

 2. Véleményem szerint módosítani kellene a célépítmény megnevezésén.

  Nem iskolának, hanem munkásszállónak nevezni, arra hanyatt-homlok kapnánk pénzt, paripát, fegyvert. Mint a tapasztalatok mutatják, Gödön nem gond oktatási intézményt átminősíteni munkásszállóvá – mivel nagy a “nokiás” töltő képessége – azért nyilván (ó hogyne…) a munkásszállót is könnyű lenne megépülte után visszaminősíttetni oktatási intézménnyé…

  Kedvelés

 3. Visszajelzés: 2021. – Göd hangja

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s