Keserű költségvetés

2020 kegyetlen év volt. Márciusban a pandémia miatt kezdődő veszélyhelyzet újfajta kihívást jelentett az életünkben, és Gödön kifejezetten szélsőségekig fajuló következményei lettek. A veszélyhelyzeti gazdasági intézkedésekre hivatkozva a Kormány elcsatolta Göd területének egyötödét, és annak adóbevételeit. Ez bár nyilvánvalóan alaptörvényellenes lépés volt, amíg az alkotmánybíróság döntésére várunk, addig a költségvetési és hatósági nehézségekkel is egyszerre kell megküzdenünk.

Mi 2020 elején még abban bízhattunk, hogy a gazdasági övezetet érdemben el tudjuk határolni a lakosságtól, és még mindemellett jut is az önkormányzati szolgáltatások bővítésére. A Samsung előzetes termelési növekedési tervei alapján 2021-ben több, mint 8 milliárd forint adót kaptunk volna, de az elcsatolás után Pest Megye az elcsatolt terület „minden” vállalkozójának csökkentette az iparűzési adóját, ingatlanadóit. Így az ő oldalukon mindössze 1,8 milliárd forinttal számolnak 2020-ig visszamenően, aminek egy részét a területükön zajló fejlesztésekre már el is különítettek, a maradék elosztására pedig semmi ígérettel nem tudtak szolgálni, csak azt látjuk, hogy egyre több részre osztja szét a Kormány a rendeletében.

bevételek és kiadások ezer Ft-ban

A szükség azt kívánja meg, hogy az alábbi sorrendben tervezzük be a feladatokat:

 1. Kritikus infrastruktúra védelme
 2. Meglévő infrastruktúra fenntartása
 3. Munkavállalók álláshelyének megtartása
 4. Önkormányzati határozatok végrehajtása
 5. Hagyományossá vált támogatások nevesítése
 6. Tartalék feladatokhoz társítása

Logikus az elvárás, hogy a veszélyhelyzet kezelése és minden elengedhetetlen infrastruktúra biztosítása a legfontosabb prioritás, és csak azok ellátása után szabad önként vállalt feladatokat teljesíteni. Gödön a korábbi években folyamatosan növekedtek a vállalások, mert volt bevétel, ami fedezze. 2019 ebből a szempontból kiemelkedő volt a Samsung területének kisajátítása során szerzett pénzeknek köszönhetően. Idén is az abból megmaradt pénz költségvetésbe való beépítésével tudjuk ellátni a feladatainkat.

Az összes korábban tett ígéretet, megszokott szolgáltatást nem fogjuk tudni megtartani hosszú távon. Sajnos ugyanilyen szolgáltatás tartása mellett, még ha nem is tervezünk semmilyen beruházást, vagy felújítást, akkor is bő 900 millió forintos hiány keletkezne 2022-ben, aminek a pótlására adóemelés formájában sincs lehetőség a veszélyhelyzeti korlátozások miatt.

Ahhoz, hogy kormányváltásig, vagy az alkotmánybírósági végzésig tudjunk csődeljárás nélkül boldogulni, már idén nehéz döntéseket kell hoznom. Vannak olyan ígéretek, melyek jelentős részét még az előző városvezetés hozott meg a Samsungból származó bevételek reményében, de ma már elképzelhetetlen azok megtartása. Ilyen a bölcsőde pályázat végrehajtása, ingatlanok célnélküli felvásárlása, illetve a Búzaszem iskola sportcsarnokának támogatása.

Három fő feladatunk van, amit már idén meg kell kezdenünk, hogy a meglévő önkormányzati vagyonról felelősen gondoskodjunk, és jövőre is működőképesek legyünk.

 1. Szervezeti hatékonyságfejlesztés
 2. Értékesíthető, illetve bérbeadható ingatlanok hasznosítása
 3. Működési támogatást biztosító pályázatok benyújtása

A szervezeti hatékonyságfejlesztés bár nem bír végtelen lehetőségekkel, a hivatalban már bő 200 millió forint költségcsökkentésre találtunk lehetőséget, valamint a TESZ karbantartási munkálatainak racionalizálásával Elekes Balázs már 11 millió forint anyagköltség-túlárazást tudott megszüntetni, és a munkaerő kihasználtságra tett javaslatának megvalósításával a következő TESZ igazgató érezhető minőségi javulást tud majd elérni.

Bár nem lehet bérleti díjakat növelni, van némi kintlévőség, aminek a behajtására nagyobb figyelmet fordítunk idén, és új bérleti szerződések megkötésére teszek javaslatot, hogy legyen egy adóktól független, állandósuló bevétele az önkormányzatnak. A Képviselő-testület az utóbbi időben vásároltatott meg pár ingatlant, amit eladhatónak tartok, de azon túl nem terveznék értékesítést.

Megkezdtem a tárgyalásokat Pest Megye Önkormányzatával, és bízom benne, hogy hamarosan más lehetőségek is kínálkoznak pályázatok megnyerésére, még ha egyelőre nem is tűnik úgy. A kitartásomról én már tanúbizonyságot tettem, most itt az ideje a Kormánynak, hogy ő is gondoskodjon az állampolgárairól!

Keserű költségvetés” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Javasolnám megkeresni a Samsungot, hogy mindennek ismeretében, a fenti prioritások mentén (zajvédő fal és monitoring rendszer után stb.) nem óhajtják-e átvenni az önkormányzat vállalását pl. a Búzaszem sportcsarnok kapcsán? Ennek ezerszer több értelmét látnám, mint a PR-játszótérnek…

  Kedvelik 1 személy

 2. “…jut is az önkormányzati szolgáltatások bővítésére” Vajon milyen bővítésekről maradtunk így le? Újabb fizetésemelésekről, perköltségekről, szakértőkről, akik megmondanák a tutit? Látom már megvan az indok és a magyarázat is a maradék ÖK. tulajdonok eladására, a csónakház “fel nem építésére”, a Búzaszem “nem-támogatására”. Vajon az megfordult-e valamelyik képviselő fejében, hogy esetleg a fizetésüket kellene csökkenteni? Én jó szívvel csak olyanra szavaznék, aki társadalmi munkában látja el a képviselői feladatot, valamint lemond a mentelmi jogáról. Nade. Volt itt sírás-rívás, amikor a költségvetés kifizette a város több Milliárd Ft-os hiányát? Megértem, hogy nagy habzsidőzsi lett volna, hogyha a SUNG mindent Gödnek fizet, de erre a társaságra sosem bíznék ennyi pénzt és jogos, ha pántlikázva érkezik vissza minden forint….
  Úgyhogy annyival tessék gazdálkodni, amennyi van. Már rég meg kellett volna írni a pályázatokat, azokat távmunkával is lehet csinálni.
  Érdekes, ilyenkor a Kormány alaptörvényellenes, de amikor azt mondja, hogy az Apa az férfi, az Anya meg nő, akkor meg megy a hiszti. (kérem a cikkelyt ideidézni!)
  És ne is reménykedjetek, nem lesz kormányváltás. De még ha lenne is nehogy azt hidd, hogy az új kormány – élén gyurcsánynéval – akár egyetlen plusz forintot is adna, kellene az nekik is.
  És felsőbb szinten ugyanaz az ocsmány marakodás venné kezdetét, amit itt nagy sajnálatunkra bemutattok!
  És nincsen rá magyarázat, TI KÖTÖTTETEK VÁLASZTÁSI KOALÍCIÓT! Felelősséggel tartoztok egymásért, az ígéreteitekért, és az elszámoltatás pedig gyorsan közeleg, hiszen hogy eltelt hipp-hopp ez a másfél év a nagy kártevéssel, amit itt műveltetek/műveltek.
  Az még nem jutott eszetekbe, hogy ha a Gödiek érdekét tartanátok szem előtt, akkor már rég feloszlattátok volna magatokat? Miért ez a görcsös ragaszkodás a pozícióhoz? Menjetek vissza a szakmátokba dolgozni. Bár úgy látom, hogy itt több ember is csak a cégek csődbevitelét képes megszervezni!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s