Információk, amit tudni lehet a Covid-19 oltásról

Miért oltassuk be magunkat?
A legegyszerűbb válasz erre az, hogy visszakaphassuk az életünket. Hogy találkozhassunk a barátainkkal, szeretteinkkel anélkül, hogy kockáztatnánk bárki egészségét, vagy életét. Hogy színházba járhassunk, vagy étterembe, játszótérre, vagy uszodába. Hogy a gyerekek iskolába mehessenek, és a pedagógusok biztonságban taníthassanak. Hogy munkába járhasson bárki. Hogy ne veszítsünk el senkit a vírus miatt.
Természetesen szükséges egy bizonyos fokú átoltottság ahhoz, hogy azt mondhassuk, biztonságban vagyunk. A vírus velünk marad, kérdés, hogy hogyan tudunk védekezni ellene. Erre pedig a legjobb jelenleg ismert módszer a védőoltás.

Sokan aggódnak amiatt, hogy a vakcina “túl gyorsan” elkészült, és félnek a mellékhatásoktól. Dr. Kemenesi Gábor víruskutató az alábbi videójában ezeket a kétségeket igyekszik eloszlatni.
Elmondja, hogy jelenleg több, mint 15 millió ember kapta meg az oltást, és nem jelentkezett jelentős mellékhatás. Az oltóanyag azért tudott ilyen hamar elkészülni, mert az új, harmadik generációs típusú technológiával készült vakcina. Nem tartalmaz aktív vírust, csupán egy tüskefehérjét, ami kiváltja az ellenanyagtermelést a szervezetben. Nagyon magas a hatékonysága, tiszta technológiának ítélik a szakemberek. Fontos tudni, hogy csak független, nemzetközi ellenörző hatóságok által jóváhagyott vakcina kerülhet beadásra. A jelenleg nálunk is forgalomban lévő Pfizer vakcina mellett a Moderna is engedélyt kapott már Kanadában, Angliában, és az Európai Unioban is, hamarosan hozzánk is érkezik belőle.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy sokkal nagyobb kockázattal jár a covid-fertőzés, mint maga a védőoltás, ezért javasoljuk mindenkinek a beadását.

Hogyan lehet elérni az oltóanyagot?

Ha valaki a háziorvosánál érdeklődik az oltóanyag iránt, akkor ők ugyanúgy a kormányzati regisztrációs felületre fogják irányítani, ugyanis a hatóságok ezt az egy regisztrációs módszert ismerik el. Több forrásból is kiderült, hogy aki nem regisztrál, az bizony oltást sem kaphat.

Az online regisztráció mellett a 60 év felettiek postán kapnak egy regisztrációs levelet. Kérem, aki teheti idős rokonait, szomszédait segítse, hogy valóban kitöltésre kerüljön az ív, vagy akár Önök regisztrálják be online a hozzáféréssel nem rendelkezőket.

A decemberben megjelent oltási mentrend itt elérhető.

Ezek szerint az egészségügyi dolgozók, és a szociális szféra után következnek a COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek, majd a rendvédelmi szervek dolgozói, a kockázatot jelentő alapbetegséggel rendelkező felnőttek, a kritikus infrastruktúrában dolgozók, és végül a kritikus kategóriákon kívül eső felnőtt lakosság. A gyerekek oltásáról egyelőre nincsen információ.

Én ugyan már átestem a betegségen ősszel, de a védettség sem tart örökké, így én mindenképpen beoltatom magam, amikor sorra kerülök. Mivel krónikus alapbetegségem van, ezért valóban tartok egy újabb fertőzéstől. Mindenkit arra bíztatok, hogy éljen az oltás adta lehetőséggel!

Vajda Viktória

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s