Ördögi körök

Előző posztban is kifejtettem a költségvetés kapcsán, hogy a munkásságom ellenzői milyen ellentmondásos érvekkel támadnak. Ez sajnos nem egyedi eset, úgyhogy most az ellenfeleim helyett inkább az egyik legprofibb módszerüket szeretném bemutatni, elemezni. Hátha úgy más jóakaróm is könnyebben tudja feldolgozni érzelmileg, hogy egyesek visszaélnek a megelőlegezett bizalommal és reménytelen vitákat generálnak.

Az egyik fundamentális panaszáradat arról szól, ahogy már korábban is kifejtettem, hogy ha készítek (vagy készíttetek) egy előterjesztést általánosan elvárható tartalommal, akkor azt nem veszik napirendre vagy leszavazzák, mint például ahogy a lakáskoncepcióval is tették. Hiába hangzott el, hogy szakmailag jó anyag, és egy évtizedes problémára jelentene megoldást. Azzal érveltek ellene, hogy előbb egyeztetni kellett volna a koncepció koncepcióját (mert a képviselő-testület határozata, hogy a polgármester készítse el ezt az anyagot nem volt elegendő).

Ugyanígy az előzetes egyeztetések során megkapom, koncepciók közös megalkotásakor, hogy a képviselők csak akkor tudnak véleményt formálni, ha minden számszerűen ki van fejtve, és A-B-C tervek eléjük vannak tárva. Ha kidolgozunk egy ilyen anyagot, és különböző tervekhez megfelelő hatástanulmány, illetve értékbecslés megrendelésének lehetőségét tárom a képviselők elé, akkor végül ugyanúgy nemleges szavazatot adnak, mert “nem volt előzetesen megbeszélve, hogy mi lesz a cél”, közösen kellett volna kitalálni az előterjesztés A-B-C lehetőségeit.

Így összességében a Gödi Összefogás frakció számos terve eredménytelennek bizonyult, és jellemzően rengeteg befektetett munka után, az utolsó pillanatban utasította el azokat a testületi többség, úgyhogy ezt kihasználva szeretik is emlegetni, hogy “nem csinál semmit a Balogh.” Csakhogy emellett azért is korholnak, ha valamit mégis csinálok! Ha sikerül a veszélyhelyzeti, vagy egyéb felhatalmazás okán mégis tennem valamit, vagy lakosok egy-egy innovatív ötletét támogatnom, akkor hirtelen “az önkényes Balogh elszabadult.”

Burkolt fenyegetésekkel kísérve követelték egyes képviselők, hogy tartsak a veszélyhelyzet alatt is testületi tanácskozásokat. Hiába tettem eleget ennek a kérésnek, továbbra is sikerült rendszeresen valami kibúvót találni, hogy ne vegyenek részt, de minimum ne formáljanak határozott véleményt arról, ami előrébb vihette volna a városi ügyeket, vagy megállíthatta volna a meddő próbálkozásokat. A bölcsőde helyszínének megválasztásánál 8 képviselő vett részt, és 5-3 arányban a Rómaiak útján való tervezést szavazta meg a többség, de azután ez is hirtelen önkényes döntésnek lett titulálva, hogy miért nem várom meg a maradék négy képviselő szavazatát, és így egyébként sem látják értelmét a képviselői tanácskozásoknak. Amikor arról volt szó, hogy egyáltalán aláírjuk-e a szerződést, még egy harmadik helyszín (a Rákóczi út) alapos megvizsgálását is kérték, aminek eleget is tettünk, de úgy érzem, ez is csak az időhúzást szolgálta, valójában az ötletadó sem gondolta komolyan egy pillanatig sem, hogy oda építsük az új bölcsődét

Másik fontos téma, ami bennem is aggodalmakat keltett, ha csak a politikára gondoltam korábban: hogy sose válasszak pártszimpátia-alapon beosztottakat, és mindenhol a jó szakembereket hozzam, és őket is teljesítményük alapján értékeljem. Tiszta is a lelkiismeretem, mert ennek az elvárásnak megfelelek, és örültem is, amikor megerősítették képviselők, hogy jó szakemberre adtam le a voksomat például Lantos Péter személyében a TESZ igazgató megválasztásakor. A kinevezését mégis visszavonta a többség, mert nem tartották elfogadhatónak a felvételi eljárást – azt, hogy a veszélyhelyzet alatt, az általuk még korábban kialakított rend szerint, a bíráló bizottság javaslata alapján hirdettem ki a győztest. Markó József azt is elmondta 2020. június 29-én, “hogy nem az ő személye itt, ami a probléma nekünk és semmiféle előítélet nincs Lantos úrral szemben. Valószínűleg jó szakember és örülnénk, ha a városban megfelelő munkát találna … bizonyos posztokban szívesen látja, ha a hozzá valamilyen módon kötődő, ismert vagy azonos elveket valló vagy számára megbízható ember kerül.”

Feltehetőleg ennek a hozzáállásnak a jegyében enyhítettek a megbízásra vonatkozó szabályokon, hogy legitimálják a  szabálytalan határozatukat Bákonyi “közbeszerzési tanácsadó” megbízására; valamint a karácsonyi ajándékcsomagok beszerzését is bizalmi kategóriába sorolták, hogy az évek óta meglévő beszállító megmaradhasson.

Dr. Tóth Ágnest pályáztatás nélkül választották, majd helyezték vissza a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. élére, noha véleményem szerint szakmailag teljesen alkalmatlan a feladatra, és az esetében semmilyen problémát nem jelent, hogy a DK pest megyei képviselője, illetve a DK színeiben indult (és vesztett) egy önkormányzati körzetben Dunakeszin 2019-ben. Ezzel szemben az általam megbízott munkatársak – akár pályázattal, akár anélkül érkeznek a városba – azonnal a pártkatona skatulyába kerülnek, és még annak a katasztrófavédelmi referensnek, Borbíró Mihálynak is megszüntették az álláshelyét, akinek a szakmai munkáját maguk is elismerik, sőt, feltétlenül szükségesnek tartják.

Tipikus hozzáállás volt a Göd Fejlődéséért Frakció tagjaitól, hogy azt állították, hogy fideszeseket hozok a hivatalba, pedig a Jegyző a pályáztatások során elismert szakembereket választott győztesnek. Az tudomásom szerint nem befolyásolta a döntését, hogy korábban fideszes vezetésű önkormányzatban (is) dolgoztak. És ez így van jól. Ugyanezek az emberek – és mások is – később “momentumos” jelzőt kaptak, miután értékeltem a munkájukat, illetve a szakvéleményük szemben állt az ő politikai akaratukkal.

Végül, de nem utolsó sorban, a kormánnyal való viszonyomat kritizálják előszeretettel, ami főleg arra épül, hogy számon kérik, hogy miért mertem tüntetni a kormány ellen, hiszen emiatt vették el a különleges gazdasági övezetet is. Csakhogy ez önmagában nem igaz, hisz pont az elcsatolás miatt mentem tüntetni polgármesterként, azután, hogy nem válaszoltak a megkeresésemre sem. Lehet amellett voksolni, hogy inkább ne csináljak semmit a kormánnyal szemben, de akkor egyrészt nem illik azt mondani utána, hogy “Balogh nem csinált semmit”, másrészt a szavazóim jelentős része pont abban a reményben tett mellém egy x-et, hogy kiállok mellettük a gyár ügyében, így hát nem hagyhattam cserben őket.

A kormánypártiak előszeretettel hangoztatják, hogy ellenzéki városvezető úgysem lesz bevonva a kormány terveibe (időnként megemlítve, hogy ők sem szólhatnak bele, a dolgok fölöttük dőlnek el). Ez többnyire igaz, bár az első veszélyhelyzet előtt kifejezetten eredményes volt a közös munka a kormánnyal, amiről nagy örömmel tudtam beszámolni márciusban. Szívesen adtam tájékoztatást a tárgyalásokról, bár esetenként ezt épp a partnerekre (kormány és Samsung) való tekintettel nem tehettem meg – nagyon nehéz egyszerre megfelelni annak az elvárásnak, hogy mindenről számoljak be, és hogy ugyanakkor védjem a cég és a kormány érdekeit, hogy nehogy valami vélt ballépésem miatt Gödön csattanjon az ostor. Ennek az érvelésnek a variánsa, hogy miért nem veszek részt még több tárgyaláson, és szolgáltatok még több olyan információt, amivel csak állami szervek rendelkezhetnek. Ráadásul a testületi többség határozatban döntött arról, hogy Fülöp Zoltán képviselőt nevezik ki a tárgyalásra, és mégis azóta is rajtam kérik számon ezt a tevékenységet.

A fenti összefoglalás csak a legizgalmasabb logikai bukfencekre tér ki, mert egyébként számos kijelentés már önmagában ellentmondásos. A teljesség igénye nélkül, és nem sértődésből írtam le ezeket a sorokat. Távol áll tőlem, hogy kritikusokat elhallgattassak, de fontosnak tartom a politikai kultúránk fejlesztése érdekében, hogy a kritikusok is úgy tudják megfogalmazni az érveiket, hogy annak haszna is legyen. Szívesen meghallgatom, ha valaki a stratégiámon szeretne változtatni, vagy egy-egy ügy kapcsán szeretne meggyőzni. Volt már rá példa, és biztos ezután is lesz, mint ahogy vannak gödi politikai ellenfeleim között is olyanok, akik – általában vagy egyes ügyekben – nyitottak a párbeszédre, a konstruktív vitákra. De az alaptalan vádaskodás, minden elvárása és semmi elfogadása nem meggyőző erő.

Ördögi körök” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Ez az eredmény, ha a képviselők nem “város-politizálnak”, hanem párt és egyéni érdekek mentén – DE NEM GÖD ÉRDEKÉBEN!
  Csak halkan kérdezem, hogy az ellenzéki összefogás miért nem egy irányban szavaz? Nem kötöttek ÍRÁSOS választási szövetséget? Nincsen egységes programjuk GÖDÉRT? Nincsenek egységesen elfogadott ALAPELVEK?
  És akkor már a választási ígéretek előkészítéseinek tanulmányairól is kérdeznék így bő egy év után…
  Ha jól tudom, ez egy munkahely. Ahol a dolgozók akkor járnak be, amikor kedvük van, és megmondják a főnöknek, hogy mit kellene csinálnia. Normális munkahelyen a dolgozókat rúgnák ki, politikusoknál nincsen más lehetőség, mint feloszlatni a testületet.
  Addig pedig dolgozni kell, az itt leírtakat pedig majd emlékiratként érdemes kiadni, mert nagyjából semmi eredménye GÖD szempontjából.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s