Ki mint költségvet, úgy arat

2020 korunk egyik legnehezebb éve volt különböző szempontokból. Egyeseket a karantén bezártsága vagy maga a betegség viselt meg, másokat a munkájuk elvesztése. Engem a munkám megtartása. 2021-ben nem lesz könnyebb a vírus kezelésével küzdeni, és a politikai helyzet sem fog varázsütésre problémamentessé szelídülni. Ehhez adódtak hozzá a gyülemlő gazdasági nehézségek, amit főleg a kormány intézkedései, másodsorban a járvány okozta nehézségek okoztak.

Hogy pontosan mennyi az annyi? Azt azért nem írhatom meg, mert ahhoz a költségvetést el kell fogadni, most legfeljebb a bevétel lehetséges alakulásának becsléséről tudok nyilatkozni. Az, hogy a csökkenő bevételekből milyen feladatok ellátását tudjuk felvállalni, nem csak rajtam, hanem a képviselők akaratán is múlik.

Hogyan lehet költségvetést alkotni? Erre az állami vagyon kezelésére vonatkozó szabályok érvényesek, ami az elfogadást és a végrehajtást illeti, de tervezni viszonylag szabadon hagyják az önkormányzatokat. Emiatt gyakran alkalmazott módszer, hogy egy költségvetési koncepciót fektetnek le a képviselők már december 15-ig, amiben meghatározzák, hogy a polgármester a terveit hogyan készítse el, miket foglaljon bele, hol tervezzen megszorításokat.

Az önkormányzati intézményeknek mindig kötelező működésükre üzleti tervet készíteni és költségvetési javaslatot tenni. Az állami és hivatali információk segítségével így a képviselőknek  lehetősége adódik megállapítani, mekkora bevétel sejthető, ha nem változtatnak semmit, és mekkora kiadások várhatóak, mekkora keretet tölthetnek fel önként vállalt feladatokkal.

A képviselők koncepcionális terve alapján a hivatal a meglévő információk pontosításával, további értékbecsléssel eljut oda, hogy a polgármester számára egy elfogadható költségvetési tervet adjon, amit ő köteles február 15-ig beterjeszteni.

Ezt a képviselő-testület március 15-ig módosíthatja, de végül el kell, hogy fogadja. A végeredménynek meg kell felelnie bizonyos állami elvárásoknak, de kiegészíthető, és azon a ponton még nincs olyan kontroll, hogy valóban érdemes-e egy feladatra akkora összeget szánni.

A polgármester (illetve az intézmények szintjén azok igazgatói és ügyvezetői) felelős az önkormányzati költségvetés szabályos felhasználásáért. Ha a költségvetés felhasználásában mégis valami szabálytalanságot észlel a képviselő-testület, elsősorban nekik van felügyeleti joguk, de bizonyos aspektusokban a kormányhivatal vagy egyéb módon az egyéb állami szervek gyakorolhatnak kontrollt.

Amennyiben a veszélyhelyzet március közepéig is elhúzódik, úgy teljes mértékben felborul ennek a demokratikus eljárásnak a rendje, mert a polgármester lesz felelős egyedül a költségvetési koncepcióért és az elfogadásért is. Jelen körülmények között ez akkor nem jelent gondot, ha tudatosan minimalista költségvetést fogadok el, hogy a megmaradt tartalékokról a testület dönthessen, amint véget ér a veszélyhelyzet.

Igyekeztem elképzelni, hogy mit szeretne a költségvetésben olvasni a lakosság, és ami megvalósítható, azzal tervezni.

Infografikák formájában szeretném közérthetővé tenni, hogy áll össze a költségvetésünk. Tudnunk kell, mi áll a mérleg két serpenyőjében, és hogy ha valamit változtatni szeretnénk, mire lesz kihatással.

Szeretném érzékeltetni azt is, hogy a jelenlegi költségvetésünk hosszú távon nem fenntartható, hiszen az állandó kiadások meghaladják az állandó bevételeket.

Én a következetesség és az egész évre való tervezés pártján állok, ezért december 27-én írtam egy tervet a képviselőknek, hogy

 • január 4-ig küldjék el, hogy milyen szerkezetben szeretnék látni a költségvetést
 • január 11-ig az önként vállalható tételeket, amikről értékbecslést szeretnének kérni
 • január végéig így a hivatal előállítja az értékbecsléseket, így a politikai vitát a konszenzusos költségvetéshez már február elején le tudjuk bonyolítani.
 • Nekem február 15-éig kell beterjesztenem a költségvetést,
 • amit a képviselő-testület március 15-ig kell, hogy elfogadjon.

Sajnos már érezhető egy kis csúszás, mert a január 4-re hirdetett képviselői tanácskozásra csak három képviselő tudott eljönni, és a testületnek csak a fele véleményezte a koncepciót. Ráadásul még mindig nincs arról jogszabály, hogy mit remélhetünk a kormánytól az iparűzési adókedvezmények kompenzálására, ami kockázatot jelent a végleges költségvetés pontosságára.

Ki mint költségvet, úgy arat” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Január 3-án vasárnap került 16:57 kor megküldésre a “meghívó levél” emailben, hogy másnap 17:00 kor miről fogunk egyeztetni.

  Kedvelés

  1. És akkor mi van? Szrtájk? Ha nem tetszik a főni, akkor nem kell bemenni dolgozni?Nem bírtok egy videokonferenciát összehívni minden nap?Minek kaptok egyáltalán fizetést? A magyarázkodásért? Az egymásra-mutogatásért? Köszi, de ebből nem kérünk….
   Közérdekű adatigényléssel fordulok az Önkormányzathoz; 2020-ban hány mennyit dolgoztak a képviselők?
   Csak egy jelenléti ív….

   Kedvelés

  2. Én láttam olyan közvetítést nem is egy testületi ülésről, ahol az önök frakciója úgy fogott hozzá tárgyalni egy napirendi pontot, hogy a képviselők akkor kapták kézhez, hogy miröl is van szó. Olvasási szünetet kellett elrendelni, hogy egyáltalán el tudják olvasni, mi a napirendi pont. De ez gondolom rendben va, vagy volt…

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s