56. Szavazások a bölcsőde-pályázatról

Az előző fejezetben (Baljós árnyak) többek között arról írtam, hogy bár az e célra (is) összehívott online konzultáción a jelenlévő képviselők többsége a Rómaiak útján való megvalósítást támogatta, (5-3 arányban), az alulmaradt álláspont képviselői rögtön a szavazás után szóban, később emailben is figyelmeztették a polgármestert, hogy “egy megerőszakolt döntés nagyon fájhat majd a következő hónapokban minden résztvevőnek”. Így aztán emailben kértem a feleket, hogy egyértelműen fejezzék ki akaratukat – és karácsony előtt a frakcióvezetők válaszoltak is, a fideszesek egyhangúlag a Jávorka utcai ovi bontása és az ottani építés mellett tették le a voksukat (új tervekkel), a Göd Fejlődéséért frakcióban hárman ugyanezt támogatják, Szilágyi László pedig tartózkodott. Az ovisok elhelyezését pedig “oldja meg” a polgármester…

És akkor lássuk, mit gondoltak a gödiek?

A blogon lebonyolított szavazások természetesen nem reprezentatív mérések, de azért azt mutatják, hogy a téma iránt érdeklődő, gödi fb-csoportokat figyelő polgároknak mi a véleménye.
Az első szavazásnál még csak a Jávorka utcára kérdeztünk rá – legyen-e ott bölcsi vagy sem? A többség inkább lemondana a támogatásról, minthogy a Jávorka utcában legyen a bölcsőde:

Közben felmerült a Rómaiak útja, mint lehetőség, valamint az a tény, hogy az eredeti pályázat szerint nem megvalósítható a fejlesztés, tehát a Jávorka utcába is új tervek kellenek. Így három lehetséges választ adtam meg a következő szavazásnál, valamint egy “egyéb”, nyitott opciót. Az eredmény: majdnem kétharmad a Rómaiak útja mellett, 15 % a Jávorka utcában, a régi épület megtartásával szeretne bölcsődét, és mindössze 12,5 % támogatja a régi villa bontásával járó megvalósítást. Az összesen 10 (8%-nyi) egyéb választ adó nagyobbik fele egyáltalán nem támogatja a bölcsődeépítést, a maradék más helyszíneket javasol.

Végül – “kis” kitekintéssel a város költségvetési helyzetére az újabb és újabb év végi kormányzati elvonások után – újra feltettem a kérdést: Jávorka, Rómaiak vagy ne is legyen bölcsőde? Az eredmény: 43% Rómaiak útja, 39% ne legyen bölcsi, 18% Jávorka utca.

A december 18-i képviselői konzultáció után, aznap délután meghozott polgármesteri határozat értelmében – a blogolvasók többségének egyetértésével – megkezdődhet a Rómaiak útján való megvalósítás előkészítése. A december 23-án beérkezett frakcióvezetői emailek viszont a Jávorka utcát favorizálják. A veszélyhelyzet végén a képviselő-testületi többség a polgármester bármely döntését felülbírálhatja, és én arra tippelek, ez is az elkaszálandók közé tartozik majd.

Amiből, ha bármilyen okból kifutunk az időből, végső soron következhet a pályázat “elbukása” – úgy tűnik, a blogolvasók többségének egyébként ez sem lenne ellenére – vagy a visszatérés az előző testület által meghatározott helyszínhez, azzal a különbséggel, hogy a 2019 nyár végi tervekben még a régi villa és az óvodás csoportok megtartása szerepelt, most viszont úgy tűnik, elveszítünk majd egy újabb gödi építészeti emléket, valamint el kell helyeznünk kb. 50 óvodást valahol máshol.

Bár a Rómaiak útját a támogatási szerződés aláírása előtt jó ötletnek tartották a képviselők, szólnak érvek ellene is. Hogy a fideszesek miért ragaszkodnak a Jávorka utcához, azon nem csodálkozom, hiszen az ötlet az övék volt, a pályázatot még ők nyújtották be (a lakossági tiltakozás ellenére). A Göd Fejlődéséért frakció tagjainak véleménye azonban úgy tűnik, alaposan megváltozott a 2019-es kampány óta, amikor Balogh Csaba cikket írt a témában a Gödi Összefogás blogjára.

56. Szavazások a bölcsőde-pályázatról” bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Kedves Judit! Ahogy az elején jelezted, én a Frakciónkban tartózkodok a Jávorka utcai megvalósítástól. Ennek oka, hogy én megvalósíthatónak tartom a Rómaiak útján történő új bölcsőde felépítését, amire közel 500 millió forint támogatást nyertünk el. December nem volt eddig alkalmas a könyék lakosainak megkérdezésére (tettem erre irányuló kérdéseket, de nem sok választ kaptam). Amennyiben a környék lakosai nem fognak ezen a helyszínen beruházást javasolni (azt már látom, hogy a Rómaiak útja aszfaltozásával el tudják fogadni a projektet), abban az esetben én se fogom az itteni beruházást tovább támogatni.

  Kb 50 ovis elhelyezéséhez annyit tennék hozzá, hogy Kincsem óvoda újjáépítése során is megoldódott ideiglenesen és jövőben is lesznek olyan beruházások, ahol ezt meg kell oldani. Erre ne hivatkozzunk, mert szerencsére Gödön van ideiglenes megoldásra lehetőség.

  Pont a mostani pénzügyi helyzetben kell minden pályázati pénzt megfognunk. Samsung milliárdjai nélkül és a világválság küszöbén úgy gondolom, hogy csak támogatásokkal lehet városunkban fejlesztéseket megvalósítani és az EU források sok lehetőséget adhatnak Gödnek. Olyan beruházásokat kell támogatnunk, melyek COVID után város számára pénzt termelhetnek (bevételeink növekedése) vagy a működési költségünk csökkenthető vele (pl közvilágítás korszerűsítése vagy energetikai hatékonyság növelése). Emellett a szociális ügyeket tudom elfogadni, mert bölcsődére szükség van Gödön és ha most nem lépünk, akkor 5 év múlva nehezebb lesz önerőből előteremteni kb 1 milliárd forintot.

  Az év végi további elvonások Gödnek se jelentenek jót, de információim szerint 25.000 fő alatti települések meg fogják kapni a kieső iparűzési adókat. Persze ehhez felelős városvezetőként tárgyalásokat kell folytatnunk.
  Kb 200 online szavazat közel 20.000 lakosból nem igazán döntő szerintem. Szerintem meg szélesebb lakossági bevonásra lenne szükség a helyes döntés meghozatalára.

  A képviselői szavazáshoz meg annyit, hogy sokan részt se vettek illetve nem tudtak szavazni, pedig ezt hétfő 17:00 után biztosítani lehetett volna és akkor még a 3 szavazat 1 képviselő rendszert se kellett volna kitalálni.

  Kedvelés

  1. Ideiglenes megoldás van. De látja bárki előre, hogy mennyi időre szól az “ideiglenesen”? Egy tanévet kibírtak egy normál esetben nem engedélyes helyen, vagy egy távoli helyen, de az egészen egyértelmű, hogy nem egy, és nem két tanévre kell “ideiglenesen” tervezni. Tehát ez igenis egy nagyon komoly érv. Nem csak az 50 gyerek, de az őket ellátó pedagógusok számára is.

   Kedvelés

 2. Kedves “városvezetők”! Szép dolog megkérdezni az embereket. Messze jobb módszer, mint az eddigi kifüggesztések a jegyző irodájában lévő páncélszekrény belső falára…
  De a hozzászólók többsége nincsen tisztában a pontos körülményekkel, így a felelős döntés is bizony a képviselőkre marad. Semmilyen tartózkodás nem fogadható el, maximum akkor, ha az evéstől-ivástól is tartózkodik a kedves képviselő. Addig gyűjtse az adatokat, amíg valamelyik lehetőség mellett le nem teszi a voksot. Ez a dolga, ezért kapja a fizetést. Vajon van-e valamilyen felmérés arról, hogy mennyien, és milyen lakcímmel vennék igénybe a bölcsődei és óvodai férőhelyeket? (hány gyerekük van, ebből mennyi bölcsődés/óvodás/iskolás korú) Ha nincsen, miért nincs? Van-e felmérés a magánóvodák férőhelyeiről? Van-e felmérés a “családi” óvodákról, bölcsiről? Ha nincsen miért nincs? Tehát ne kérdezősködjünk itten, mert nem kell a lakosságra hárítani a döntés felelősségét!
  A döntés a képviselőké, a konzekvencia pedig a következő választáson lesz szigorúan levonva.

  Kedvelik 1 személy

 3. Kb.40 éve hallgathatjuk, hogy azért kellene közpénzből, a város éppen aktuális lakossági igényeit meghaladó módon ezt+azt építeni, hogy majd a pár éven belül valakik által – természetesen nem ingyen – idecsábított ideköltözőknek jó legyen. Lényegében semmi lakosságboldogító dolog nem valósult meg, csak a lakótelepek száma növekedett magánberuházásban, no és a legnagyobb “nyeremény” a samsung…

  Még a bölcsitéma elején íródott le, nincs bölcsődei túljelentkezés, nem kötelező önkormi feladat a bölcsődeépítés. Azt hiszem, itt arról van szó, hogy előbb-utóbb eljön 2022, és most már a felkészülési szakaszban vagyunk, innentől kezdve minden erről fog szólni, nagyívben téve arra, mit is akarnak a lakók. No meg a pénz. Ha igaz az a természetesen mindig minden alapot nélkülöző szóbeszéd, hogy a közberuházások bekerülési költségének min.10 %-a “okosba” elvándorol, érthető a megrögzött ragaszkodás a beígért állami milliókhoz. Meg aztán szétverni valamit sokkal könnyebb, mint felépíteni – ld.a közszeretetnek örvendő alsógödi csónakházat…

  Sajnos (kevés kivételtől eltekintve) a politikusok (vagy magukat annak gondolók) pontosan olyanok, mint a galambok: a választás előtt a tenyerünkből esznek, utána pedig sz@rnak a fejünkre!

  Végezetül csak egy költői kérdés: nem lehetne az állandó jövőbetekintés helyett néha a jelennel is foglalkozni?Jelesül nem a majd egyszer idetelepítendők esetlegesen felmerülő igényeivel, hanem a már régóta itt lakók, éldegélők igényeivel?

  Kedvelés

  1. “a közberuházások bekerülési költségének min.10 %-a “okosba” elvándorol,”

   Hogy ön milyen optimista !!

   Kedvelés

 4. Ezzel a “szavazással” kapcsolatban mindjárt egy csomó kérdés tolult elém. Igaz, hogy az előszóban már figyelmeztetett a szerző, hogy a felmérés nem reprezentatív, de ezen kívül is gondok vannak vele:
  -Mit jelent az, hogy gödi fb-csoportokat figyelő polgárok?
  -Pontosabban melyik csoportokat jelenti ez?
  -Magam is lelkes követője vagyok a témának, de magam sem tudom, mit jelent a felmérésben a Rómaiak útja. Ahogy visszaemlékszem itt a Göd hangján, akik helyeselték a Rómaiak úti úti bölcsőde gondolatát, velem együtt nem a temető melletti megoldás mellett kardoskodtak. Tehát helyesebb lett volna a kérdést így is feltenni. (pl. Temető mellett- Római út másik részén)

  A felmérés viszont arra jó volt, hogy ráirányítsa a figyelmet egy jól átgondolt reprezentatív felmérés szükségességére, amely leginkább az érintettek véleményére fókuszál.

  Kedvelés

  1. Kedves Laci!

   Csak olyan helyszín jöhet szóba, amely jelenleg az önkormányzat tulajdonában áll. Nem arról van szó, hogy alapozzunk meg egy stratégiai döntést, hanem hogy futunk az események után – aminek én őszintén szólva nagyon nem örülök, de most ez van, egy szerintem nagyon rossz helyzetből kell megpróbálni jobbat kihozni.

   Bennem is felmerült a valódi közvéleménykutatás, mert pár százezer forintból ki lehet hozni egy telefonost, de a szakértőbb ismerőseim pillanatok alatt lebeszéltek róla – mert hogyan tudsz erre rákérdezni? Ahhoz, hogy legalább minimálisan megalapozott választ kaphass, fél órát kellene magyarázni előtte a megkérdezettnek.

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s