55. Baljós árnyak

2020. december 18-án, pénteken online képviselői tanácskozást tartottunk, az év vége miatt rengeteg témával, volt szó közbeszerzésről és fekvőrendőrről, GSE-elszámolásról és Év Pedagógusa díjról, és még egy csomó másról is. Gördülékenyen ment a dolog, szűk másfél óra alatt végeztünk, és egy téma kivételével a képviselők nem emeltek kifogásokat. De az már az ülés alatt kiderült, hogy a bölcsőde ügyében komoly nézeteltérés van, és a lebonyolított szavazással nagyon nem elégedettek néhányan – talán a többség.

A vitát hamar lezavartuk a témában, az elmúlt alkalmakkor mindenki mindent elmondott, akinek egyáltalán volt hozzászólnivalója. Már hétfőre három helyszín pro-kontra táblázatát állítottuk össze a hivatal munkatársaival (felmerült még a Rákóczi úti sportpálya). Bár kértem, mindenki nézze át és írjon bele, ezt csak Vajda Viktória, Fülöp Zoltán és Andrejka Zombor tette meg. Kidolgoztuk az ütemterveket a támogatási szerződés szerinti egy év határidővel a munkák megkezdésére. A három helyszínhez négy határozati javaslat készült: a Jávorka utcában a pályázat szerinti, illetve a jelenlegi óvoda bontásával számoló változat is szóba került – különösen, mivel az eredeti egy az egyben nem megvalósítható a jelenleg hatályos építési szabályok szerint. Szavaztunk is, mégpedig úgy, hogy a három helyszín között három pontot lehetett szétosztani. Senki sem hezitált, osztotta meg a leadott pontjait. Nyolc képviselő volt jelen, 15-9 arányban a Rómaiak útja helyszín “nyert”.

Mivel így alakult, a Jávorka két variációja közül már is nem választottunk – ami lehet, nagy hiba volt, mivel már a tanácskozás alatt volt, aki felháborodott az eredményen, illetve azon, hogy nem minden képviselő szavazott (Lenkei Györgynek egy időre ki kellett lépnie elfoglaltság miatt, Pintér György végig technikai, kapcsolódási problémákkal küzdött.) Balogh Csaba mindenesetre akkor úgy zárta le a napirendet, hogy a szavazás alapján a Rómaiak útja mellett dönt.

Ami tény: jog szerint szavazásra jelenleg nincs mód, a képviselők véleményét a polgármester kikéri (nagyon helyesen, bár erre semmi nem kötelezi). A veszélyhelyzet után pedig a képviselők azt a döntést vonják vissza, amelyiket csak akarják – mint ahogy erre számos példát láttunk a nyáron. Úgy tűnik, erre most megint komoly az esély, és a bölcsi-ügyben mindenképp, legalábbis a hétvégén a képviselői levelezésbe érkezett indulatos, burkolt vagy nyílt fenyegetéseket tartalmazó emailek alapján erre számíthatunk.

Személy szerint nagyon elkeserítőnek tartom a helyzetet – szó sincs arról a kompromisszumról vagy belátásról, amiről két bejegyzéssel ezelőtt beszámoltam. Úgy tűnik, a Rákóczi úti helyszín felvetése sem volt komoly, a célja maximum az időhúzás lehetett, mint ahogy annak a nyitottságnak is, amit a támogatási szerződés aláírása előtt mutattak egyesek az alternatív helyszínek megtalálására. Az általam feltöltött ütemezés fájlon mindössze három megtekintést jelez a webhely… A lakossági vélemények, a régi gödi villa vagy a fák megőrzése, a közlekedési problémák és két csoportnyi ovis elhelyezésének kérdése láthatólag nem sokat nyomtak a latban. Most olyan képviselők is ingerülten követelik a véleményük figyelembe vételét, akik az elmúlt egy hónapban sem szóban, sem írásban nem nyilvánultak meg semmilyen módon az ügyben – természetesen azok támogatásával, akik (egyébként korrekt módon) eddig is csak a Jávorka utcát tartották elfogadhatónak.

A hétvégén Balogh Csaba és Borbíró Mihály kiosztották Bócsán a külső védelmi terv részeként készült lakossági tájékoztató kiadványokat – mivel a körzeti képviselőt, Szilágyi Lászlót nem hívták el, ő a facebookon (és emailben) kérte számon ingerülten a polgármestert, majd ironikus videót tett közzé.

A múlt héten a Göd Fejlődésért frakció több tagjával is egyeztettem valamiféle kompromisszumról, megállapodásról ami alapján konstruktívan dolgozhatnánk együtt a jövőben – úgy tűnik, több ok miatt mostanra ezek a tárgyalások zátonyra futottak. A jelen hangulatban még azt is kétségesnek látom, hogy a felek egyáltalán szóba álljanak egymással.

A város egyik intézményében szabálytalan szerződéseket köthettek. Lehet, hogy a gyanú megalapozatlan, és minden rendben van – vagy legalábbis “kimagyarázható” -, de a konfliktus ez esetben is garantált.

A költségvetés helyzete Orbán Viktor szombati bejelentéseinek a fényében az eddiginél is aggasztóbb – bár Göd 25.000 fő alatti település, semmit nem tudunk arról, hogyan kompenzálja az állam az iparűzési adó felének az elengedését. Egyébként engem személy szerint az is meglepne, ha ez lenne a kormány utolsó “karácsonyi ajándéka” az önkormányzatoknak és az ellenzéknek az idén.

Közben a koronavírus okozta halálozások száma nem csökken, a kormány által adott információk szűkösek és átláthatatlanok, ugyan 8-tól itthon ülünk és nem mehetünk étterembe, az üzletekben tömegek zsúfolódnak össze minden áldott nap. 

Az ellenzék bejelentette a közös listát, közös jelölteket, a közvélemény-kutatók pedig egy évtizede először elképzelhetőnek tartják a Fidesz-KDNP választási vereségét. A Magyar Nemzet ugyan ezeket a számokat is tudja úgy magyarázni, hogy a kormánypártok sikeréről számoljon be, de a NER-stratégák azért tudják, mi az igazság. Az LMBTQ emberek elleni uszításnak most nem jó az optikája, a migránsok nem ostromolják a magyar határt, maradnak az ellenzéki önkormányzatok, Brüsszel, Soros, a “genderőrület”, és hát úgy tűnik, a nők. 2020 katasztrofális év volt, a covid-védőoltások nyomán 2021 talán jobb lesz. Máshol. Gödön, Magyarországon én nem sok jóra számítok.

55. Baljós árnyak” bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. Szerinted elfogadható, hogy téged, mint kommunikációs alpolgármestert sem értesítettek egy tájékoztató anyagról? Adott körzet képviselőjének szóltam volna ilyen fontos ügyben. Nekem eszembe nem jutna például Hajnal utca ügyében nélküled döntést hoznom. Szóval akkor ki akar politikán felül kerekedni és közös ügy érdekében együttműködni Samsung vonatkozásában? Vasárnapi poszt alapján Polgármester úr ismét egyszemélyes játékba kezdett, ne lepődjön meg, ha jövőre nem ő lesz a csapatkapitány.

  Kedvelés

  1. Én értesítettelek volna, még akkor is, ha ellenem fordulsz és szövetkezel a politikai ellenfeleimmel, hogy megváltoztass mindent, amibe fogtam, azt is, amiben eredetileg megállapodtunk. Akkor is, ha fegyelmit indítasz ellenem, valamint megpróbálsz eltávolítani. Úgy is, ha nem kötelez rá semmi. De én majdnem szó nélkül hagytam azt is, hogy a körzetem egy megoldatlan problémájával kapcsolatosan pont az kezd ígérgetni a facebookon, aki elkaszálta azt, amit együtt kezdtünk el. Kicsit fura vagyok, tudom 🙂
   Nem valami nagyvonalú, hogy nem szóltak neked. Amit meg Te csinálsz emiatt, hadd ne minősítsem. 🙂
   Tudtam, hogy nyomdában van és ki lesz osztva. Nem érdeklődtem, mikor és hogyan, mert azt gondoltam, Borbiró Mihály tudja, mit és hogyan kell a legjobban. Most sem bánom, hogy nem folytam bele.
   Nem tudom, mi az újabb haditerv a pm ellen, hogy “ne ő legyen a csapatkapitány”, de ez a fenyegetőzés nem jól veszi ki magát. Én eddig becsültem, ahogy bírod a virtuális ütéseket itt a gödi csoportokban, ilyenek olvastán viszont kezdem azt hinni, hogy direkt élvezed.
   (és akkor hol folytassuk, itt vagy az FB-n, vagy mindkét helyen párhuzamosan?)

   Kedvelés

 2. Érdekes olvasni egy ilyen vitát, ami itt kialakult…
  Viszont én elolvastam a Hlavács Judit képviselői beszámolóját is, korrekt.
  Viszont van amit nem értek; innen mi maradt ki,
  “…a munka sajnos így sokkal kevésbé
  hatékony és átlátható. A kormányhivatal decemberben
  tervek a jövőre
  A politikai viharok, a covid-járvány…”

  Mi történt, mit csinált a kormányhivatal decemberben?

  Kedvelés

  1. 🙂 Kicsit elhanyagoltam a blogot az év vége alkalmából. Több törvényességi felhívást is küldött, úgymond ide is, oda is, amiből következhetne valami kompromisszum-féle, és mondjuk, hogy a remény hal meg utoljára… hogy ez a mondatkezdés miért a képviselői beszámolómban maradt benne (eleve, hogy került oda?) azt nem értem. Ha a blogposztban hagytam volna, azt meg tudnám magyarázni, de így…

   Kedvelés

 3. Kedves Judithangja!

  “A város egyik intézményében szabálytalan szerződéseket köthettek. Lehet, hogy a gyanú megalapozatlan, és minden rendben van – vagy legalábbis “kimagyarázható” -, de a konfliktus ez esetben is garantált. – Ez egy igazi sejtető mondat, semmi konkrétum: ha már tudjátok miről van szó, akkor elő vele, ne rejtegessétek, vagy ez egy kis előzetes?

  “A költségvetés helyzete Orbán Viktor szombati bejelentéseinek a fényében az eddiginél is aggasztóbb – bár Göd 25.000 fő alatti település, semmit nem tudunk arról, hogyan kompenzálja az állam az iparűzési adó felének az elengedését. Egyébként engem személy szerint az is meglepne, ha ez lenne a kormány utolsó “karácsonyi ajándéka” az önkormányzatoknak és az ellenzéknek az idén.”
  1. Most az az igéret, hogy a kieső összeget visszapótolják, így azt összeget az állam fizeti be az önkormányzatnak a KKV-k helyett.

  2. Ez pártállástól függetlenül van, hogy ez miért külön “ajándék” az ellenzéknek, azt végképpen nem értem, legfeljebb az Orbán/FIDESZ-fóbiával magyarázható.

  3. Tudtommal nem lett újabb “karácsonyi ajándéka” a Kormánynak az önkormányzatoknak és az ellenzéknek az idén – remélem, Judit, meglepődtél.

  Számomra az írás vége egyszerűen hiteltelenné teszi az előzőket is. Az lmbtq-s (már 90 felett van a genderek száma és még nyilván nincs vége) utaláshoz ajánlom ezt is megnézni:
  https://vasarnap.hu/2021/01/02/perverz-es-provokativ-ezt-tamogatod-ha-az-lmbtq-t-tamogatod/
  Gondolom, ilyen kiállítást szeretnétek Gödre is…

  Kedvelés

  1. Kedves Gyuri!

   Semmiképp sem szeretnék alaptalan rágalmazás elkövetője lenni, de ne aggódj, ha lesz miról, akkor beszámolok. Az ártatlanság vélelmének jegyében elképzelhetőnek tartom, hogy nincs is semmi látnivaló, de a politikai konfliktus azért feltűnt már. Erről szólt az általad kifogásolt mondat.

   1. Ígéret van, jogszabály nincs. Amíg a sajtóhírek nem számítanak jogforrásnak, nagyon nehéz erre költségvetést alapozni.

   2. A fideszes vezetésű megyei jogú városok több milliárdot kaptak december 24-én, az ellenzékiek semmit, vagy (négy város) keveset, és azt is megcímkézve. Lehet, hogy nekem Orbán/Fidesz-fóbiám van, de akkor engedtessék meg, hogy azt mondjam, a Te szemüveged is torzít egy cseppet. https://hvg.hu/gazdasag/20201224_fidesz_nagyvaros_tamogatas

   3. Ha úgy nézem, hogy nem lett újabb elvonás, akkor igazad van. Ha a 2. pontot úgy interpretálom, hogy csak az ellenzéki városokban kell majd megszorításokat tenni 2021-ben, és csak az ellenzéki városvezetőkre kell majd mutogatni, hogy csődbe viszik a településüket, akkor mégiscsak bejött a jóslatom. De nem akarok erőltettett értelmezésekbe futni, csak hogy azt mondhassam, nekem van igazam. Fogadjuk el, tényleg nem kaptunk újabb “ajándékot” karácsonyra. Ha kijön a kompenzációs jogszabály, és közben nem derül ki semmi új negatívum, ígérem, még meg is követlek. (Sőt, örömmel megírom a blogra, hogy mennyivel jobban állunk a decemberben vártnál, és ebből mennyi jóság következik a városra nézve.)

   Sajnálom, hogy vannak olyan pontok, amire tapintva az egyébként Tőled megszokott higgadt és tárgyilagos érvelésre egyáltalán nem lehet számítani. Nyilván mindennek vannak túlkapásai. A “társadalmi nem” létező dolog, mint ahogy homoszexuálisok és olyan emberek is élnek, akiknek a kromoszómái vagy a fenotípusa nem fér bele a férfi-nő felosztásba. Ezt eltagadni éppoly botorság, mint önkényesen 90 “tudományos” genderkategóriát felállítani. De ha csak úgy emberileg nézzük, én például egyáltalán nem venném egy kalap alá azt a meleg férfit, aki monogám párkapcsolatban él, azzal, aki 25-100 fős partikon éli meg a szexualitását. Vagy ha mégis, mondjuk bibliai alapon osztályzunk, akkor a sima házasságtörővel nyugodtan kerülhetnek egy kategóriába mindketten, ami viszont láthatólag nem üti meg a hivatalos erkölcscsőszök ingerküszöbét. (Én meg simán másra hagyom az ítélkezést, ha lehetséges.)

   Az utolsó mondatodra nem is tudom, mit reagáljak. A belinkelt kiállítás sehogy nem kötődik a személyemhez, a frakcióm tagjaihoz vagy pártjaihoz. Gondolom, Te is minden olyasmit szeretnél Gödre hozni, amivel hírbe hozták a pártodat vagy bármilyen keresztény szervezetet, vagy csak úgy eszembe jut egy általad elejtett félmondatról, amihez találhatok egy eléggé extrém hírt az interneten. 😉

   Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s