53. Akkor most lesz bölcsi? És hol?

November 20-án írtunk arról, hogy a Jávorka utcai bölcsődepályázatot megnyerte a város, de még mindig nem tartjuk jó ötletnek a megvalósítást, 24-én pedig arról, hogy felmerült egy új helyszín, a Rómaiak útja és a Nemeskéri út “majdnem” sarkán (vagyis a saroktól egy telekkel beljebb). Mik az előnyei, hátrányai, egyáltalán, megvalósítható-e a pályázati pénzből a bölcsőde ezen az új helyen? A képviselő-testület ezt járta körül november 23-án és 30-án online tanácskozásán.

A legfontosabb dolog, ami a két megbeszélés között kiderült, hogy részben az országos építési szabályok változása miatt, részben pedig azért, mert egy óriási épületet “szuszakoltak be” a Jávorka utcai telekre, valójában az eredeti helyszín esetén is újratervezésre, de még inkább új tervekre volna szükség. Hiszen a bölcsőde megépítése után a régi óvodaépület csak gyalogosan lenne megközelíthető, ami bármilyen későbbi felújítást borzasztóan nehézkessé és drágává tenne. De főleg az a baj, hogy a tervezett épület így nagyon szűkösen fér el a telken, nyomasztóan telepszik rá az ovira és a környezetre, alig marad körülötte játszóhely, amit jól mutat az alábbi alaprajz:

Tehát a racionális döntés a Jávorka utcában sem csak egy sima megvalósítás, hanem a régi óvodaépület bontása, és a felszabaduló hellyel is számolva a bölcsőde szellősebb elhelyezése a területen.

Igenám, de ezzel megint elveszítenénk egy régi villát és a hozzá tartozó nagy kertet. A közlekedési helyzet nem romlana érdemben (sőt, parkolók akár nyitottak lehetnek az utca felől, és használhatnák a Dunához igyekvők). Viszont megszűnne két óvodai csoport, úgy, hogy jelenleg is 2-4-gyel kevesebb van a szükségesnél, a létszámok bőven túllépik az ideálisat (illetve az alapító okiratokban megadottat, de ez egyébként fenntartói döntés alapján szabályos). Mondhatjuk, hogy a Kincsem óvoda újjáépítésekor ennél több gyereket is el tudtunk helyezni, de most nem ideiglenes állapotról lenne szó, hanem véglegesről. Tény, hogy mindenképpen szükséges új óvodai kapacitások létrehozása is, de illúzió volna azt hinni, hogy ez egy-két éven belül megvalósulna, pláne abban a költségvetési helyzetben, amibe a kormánydöntések taszították Gödöt (és a többi önkormányzatot).

Ami pedig az ütemtervet és a költségeket illeti – a Rómaiak útjának leaszfaltozása nélkül – a két variáns (újratervezés, engedélyeztetés, közbeszerzés és társai) nagyjából ugyanannyi időbe és pénzbe kerül. A Rómaiak útjára a tervek drágábbak, de ott nem kell bontani (ami szintén tervezést és plusz időt, pénzt igényel). Tegnap (december 1-jén) megérkezett az email is az államkincstártól, ha a pályázati vállalást (plusz 56 bölcsis férőhely) tartjuk, és indokoljuk, a helyszín is változhat. Ha megkapjuk a tervezetet, alá lehet írni a támogatási szerződést, amit majd az engedélyes tervek birtokában tudunk módosítani.
Az útépítés a bölcsődéig 30 millió, a Rómaiak útja teljes burkolatlan hosszán 200 millió körül lenne 4,5 méteres szélességben. Ez mindenképpen plusz költség, de finanszírozható volna, ha megnyílnak a Pest megyei samsung-adós pályázati források, ahol külön “zsebet” hoztak létre a gödi közútépítésre.

Én mindenképpen a Rómaiak útjára voksolok – vagyok annyira konzervatív, hogy fájna a szívem egy újabb régi gödi villa elvesztéséért, és vagyok annyira zöld, hogy sajnáljam a Hétszínvilág udvarának fáit és egy használható épület elbontását és szemétté válását. Nyilván szükséges a felújítás, és lehet, hogy hosszú távon más funkciót érdemes keresni az óvodának nem ideális régi villa számára (egyszer, a távoli, gazdag jövőben milyen jó lehetne pl. ifjúsági háznak a sportpályával), de most nem áldozhatunk fel két óvodai csoportszobát azzal, hogy majdcsak lesz valami… Mindenesetre a döntésnek hamarosan meg kell születnie, hogy megindulhasson a tervezés (az egyik vagy a másik) és a támogatási szerződés aláírásától számított hat hónapon belül elkezdődhessen az építkezés.

Önök mit gondolnak?

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyWcB5q-zJHK50N4MjCompPl-NzDfrL2WBV8ubqlHTJsBFtw/viewform?embedded=true

53. Akkor most lesz bölcsi? És hol?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Az “Oázis” (tömegnyomor) lakópark szélén úgy látom, hogy van egy csomó közművesített új telek, amit a létszámstop jegyében gondolom hamarosan értékesítenek. Vásárolja meg az önkormányzat, vagy még inkább dobják össze az ott lakók a közösbe a telekárat. És akkor vihetik gyalog a gyerekeket, nem kell autóba ülni. És lakó sem lesz több (most, itt) Az engedélyezést meg hipp-hopp elintézik a hivatalnokok, nem kell betartani a 30-60 napos halogatási határidőket, úgy sincs jobb dolguk otthon…
  Ha meg mégsem ott lesz az bölcsi, akkor is meg kellene venni a telkeket a következő óvoda-építéshez, bármihez is kell majd. Ne a legközelebbi lehetőségnél lepődjünk meg megint, hogy itt a pénz, hova költsük?

  Más; A lakóparkból nem kellene minden utcán kihajtási lehetőséget engedni, a két végén 1-1-, a többi meg legyen zsákutca.

  Kedvelés

 2. Per pill több bölcsis helyre nincs szükség, óvodás férőhelyből pedig már most is hiány van.

  Kiknek kell majd még több bölcsis, ovis, iskolás férőhely és egyáltalán hely a városban? Az ilyen-olyan, kisebb- nagyobb beruházók(főberuházó samsung) által a jövőben idecsábítandók és ide állandó vagy ideiglenes lakosként bejelentkezők gyerekeinek, csatolt részeinek.

  Kié lesz ezen népbeáramlásnak a haszna? A “beruházóké”!

  Kik marakodhatnak a koncokon tömegnyomorukban a zajban, mérgezett levegőt szívva, az innen-onnan kiömlő többé-kevésbé mérgező anyagok által elárasztott földeken, vizekben tocsogva kicsiny csizmácskájukban? Az őslakosok és az elmúlt 30 évben haszonszerzés miatt idecsábítottak!

  Természetesen köz-pénzből épülne a bölcsike, míg a csábítók nem a köz zsebébe teszik a hasznukat! Amíg a már ittlakóknak sincs elég helyük lassan a mindennapi életre, hogyan képzelik azt, hogy a samsung kedvéért majd még beköltöztetnek kb.10 ezer újabb bevándorlót? Hová? Mire?

  A samsung és a többi beruházó a saját , az előzőek által átjátszott területén szépen építsen a dolgozóinak bölcsit, ovit, iskolát és azt tartsa is fenn, ne köz-pénzből vigéckedjenek! Nem ördögtől való az ötlet, anno még a Tungsram=Egyesült izzó is tartott fenn gyári bölcsődét.

  Arról se feledkezzünk meg, hogy ma új bölcsi, de a bölcsiseknek holnap újabb ovi, aztán holnapután újabb iskola, középiskola és hipp-hopp, lassan előállnak a 30 éve idetelepedettek, hogy nekik pedig építsen a város újabb öregek napközijét, bővítse az eü.szolgáltatásokat, építsen közkórházat helikopterleszállóval, stb..

  És akkor arról még nem szóltunk, hogy az őslakosok, akiket mindenki magasról le…, mit is szeretnének? Egyáltalán, az őslakosok, mit is kaptak – az idegrohamon és az elköltözés lehetőségén kívül – ettől a szupervárostól az elmúlt 20 évben?!

  Azt is tudja mindenki, hogy nincs is jobb buli, mint közpénzből építkezni.

  Kedvelés

  1. Csak annyi még hozzá, hogy az őslakosok még fizettek a közmű fejlesztésekért, az útépítésért, és amikor a gáz-közmű vagyont visszakapta az önkormányzat, hiába próbáltunk megpróbálni beleszólni, hogy mire költsék a sok millió forintot, egyszerűen csak felélték – (Szegedi Sándor arany torkú polgármester vezetésével) Anno egy rendes úszómedencét szerettünk volna 200M Ft elég lett volna rá, és a mai napig lenne egy rendes téliesíthető uszodánk. Mert a strand a mai napig is csak egy kacsaúsztató, igazi sportolásra teljesen alkalmatlan.
   De ez mit sem von le abból, hogy az önkormányzatnak nincsen stratégiája a közintézmények építésére (SEM), és meglepetésként érte őket a nyertes pályázat, ami nem most lett beadva. A konyhabeszerzés és egyéb mutyik helyett lehetett volna telkeket vásárolni, a Samsunggal egyezkedni. Egyébként meg arról is kellene lennie felmérésnek, hogy pontosan hány gyerek megy a következő tanévben bölcsibe, oviba, iskolába. Mert két év múlva megint feltett kézzel állnak majd a városházán, hogy nem gondoltuk, hogy a bölcsiből oviba, az oviból meg iskolába megy ennyi gyerek….
   És hogy ha már Szegedi, akkor micsoda örömhír, hogy újjáalakult a Gödi Vállalkozók Egyesülete http://www.god.hu/intezmeny/intezmeny_db/?catalog3_id=8964
   Úgy látszik felfedezték a piaci rést. A névsort olvasva nem sok jóra számítok…. (Szabó Zoltánnak sok-sok bevándorlót és zöldterület vesztést “köszönhetünk” és szerintem Dunakeszi lakos még egy darabig…)

   Kedvelés

 3. A Rómaiak útjának végigaszfaltozása előtt (nem a bölcsihez tartó 1 sarok és esetleg kapcsolódó parkolókra gondolok) érdemes lenne egy közlekedési koncepciót, tervet kialakítani.

  A bölcsihez is kapcsolódóan: akár a Rómaiak útja, akár az Ipoly utca – Tisza utca a kerékpáros főhálózat része lehetne majd… a buszmegállókhoz is lehet értelme hozzányúlni de jobb nem hirtelen ad hoc változtatgatni, hanem átgondoltan, az egész rendszerben gondolkodva lépésről lépésre előrehaladni egy jó terv mentén, ami minden modalitással számol.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s