52. Bölcsi a Rómaiak útján?

… avagy lehet más a várospolitika, ahogy én képzelem

Pénteken írtunk Vajda Viktóriával a Jávorka úti bölcsődepályázatról, hétfőn pedig online tanácskoztak a képviselők a kérdésről. Igazán konstruktív megbeszélés volt, ami különösen fontos, részben a veszélyhelyzet és a gödi politikai hangulat, részben a téma miatt is. Egy másik megoldás látszik körvonalazódni, és bár vannak buktatók, nagyon örülök (és mindent meg is fogok tenni érte), ha megvalósulhat az 56 férőhelyes böcsőde, 480 milliós állami támogatással és a Jávorka utca környéki közlekedés további ellehetetlenítése nélkül. Az új helyszín sem tökéletes, de mint mondják, a politika a kompromisszumok művészete.

Megkerülhetetlen szempont volt, hogy csak olyan ingatlan jöhet szóba, amelynek a besorolása lehetővé teszi a bölcsőde megépítését, és az önkormányzat tulajdonában van (a szabályozás módosítása, illetve a vásárlás nem fér bele a szoros határidőkbe.) Erre az egyetlen helyszín a Rómaiak útja és a Nemeskéri út “sarkán” van, ahol az önkormányzatnak 5 egymás melletti üres telke van. Ezek összevonásával létrejön az a kb. 4000 m2, amire már felhúzható az épület. Bár a szomszédság (a temető és a sírköves) nem pont az, amit elképzelnénk egy bölcsi mellé, de egy zárt kerítéssel és gyorsan növő sövénnyel a lehatárolás megoldható. Közművesítésre, áttervezésre, valamint szilárd útburkolatra is szükség lesz, valamint nincs messze (kb. 1 km-re) a Komlókert utcai bölcsőde, de autóval mindenképpen sokkal inkább megközelíthető, mint a Jávorka utca.

Az első feladat a támogatási szerződés aláírása a helyszín módosításával, de az előkészítésbe is azonnal bele kell vágni, hogy időben megkezdődhessen majd az építkezés. Fel kell mérni, milyen plusz beruházásokra van szükség, és ezeknek mi a becsült költsége.

Sokat kritizáltam (kritizáltuk) az előző városvezetést emiatt a pályázat miatt, és az az igazság, hogy az előző egy évvel sem vagyok maradéktalanul elégedett – sokkal inkább be kellene vonni a gödieket a tervezésekbe, hiszen erről az új helyről sem kérdeztük meg őket (egyetlen mentségem, hogy én a múlt héten értesültem róla). Az online szavazások, amelyek ezen a blogon zajlanak, csak egy korlátozott kört tudnak elérni, mint ahogy a facebook-csoportokban zajló beszélgetések is. Persze az is tény, hogy a Covid-járvány évében nem volt mód komolyabb lakossági fórumokat rendezni (és az éves kötelező közmeghallgatásra sem került sor), de még a Gödi Körképet sem használtuk ki – de erről a témáról majd írok máskor.

Én még mindig azt gondolom, hogy ha nem tudjuk áthelyezni a tervezett bölcsődét, akkor inkább le kell mondani a pályázati támogatásról, sok képviselő pedig azt hogy az elsődleges szempont, hogy kapjuk meg a pénzt és valósítsuk meg a terveket, de szerencsére most úgy tűnik, találkoztunk valahol félúton, már csak a pénzügyminisztériumi áldást kell megkapnuk hozzá.

az bölcsőde új helye: az 1829/5-9 telkek összevonásával

Önök mit gondolnak az új helyszínről?

52. Bölcsi a Rómaiak útján?” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Lakópark/betelepülési adót kell bevezetni, amiből a megnövekedett bölcsi/ovi/iskola igényeket fejleszteni lehet. Meg a közvilágítás, utak, kerékpárút, stb.
  A bölcsi meg jó helyen lesz ott, a kettesre hamar fel lehet menni innen az ingázóknak.

  Kedvelés

 2. Kár, hogy besorolás módosítás már nem fér bele a határidőbe, így csak a vasúttól elég messze lévő helyszín marad… ami sokaknál a munkába menet – munkából jövet bölcsőde útba ejtését fogja megnehezíteni.

  Ha esetleg itt épülne meg az új bölcsőde, akkor érdemes lesz legalább a helyi 2-es járatcsalád megállóit és esetleg menetrendjét újragondolni, de ez még nagyon messze van egyelőre…

  Kedvelés

 3. Sajnálom én is a besorolás módosítás nem fér bele az időbe, a Rómaiak útjának másik oldala alkalmasabb lenne, de ez is jobb mint a Jávorka volt

  Kedvelés

 4. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a Temető-tábla mindenképpen beépül. De talán van még arra remény, hogy csak és kizárólag közintézmények kerülnek ide, városi múzeum, könyvtár, egy nagyobb művelődési ház, a gödi gimnázium, óvoda, vagy az új általános iskola, sportpályák. Egy parkos területen ezeket elhelyezve szerintem csodájára járnának az agglomerációból. Ebbe a tervbe akár passzolhat is a bölcsőde.

  Kedvelés

 5. Sokkal jobb, mint a Jávorka volt! És köszönjük a határozott értékekért, véleményért való kiállást és a munkát!

  Kedvelés

 6. Végülis nem rossz ötlet, főleg annak távlatában, hogy ott a város egyéb (kinőtt) közintézményei is helyet kaphatnának. A megközelítés sem rossz, a már működő helyi buszjáratot is figyelembe véve. A Rómaiak útját szélesebbre kellene tervezni a várhatóan megnövekedő forgalom miatt, de autó parkolókról sem kell majd megfeledkezni. A szomszédos sírköves (azt hiszem már ketten is vannak) a por és a hangos zaj miatt probléma lehet.

  Kedvelés

  1. Jó lenne tudni, hogy valójában tényleg mi a Lukácsi B. iskolai végzettsége. Reméljük a folytatásban ez is benne lesz.

   Kedvelés

  2. Szerintem korrekt összefoglalás. De én azt hittem, hogy az “Európai Magyarok” DK-s újságról lesz szó, amit Gödön is terítettek. Az újságot (élén DK-val) elolvasva a “Magyarországi Europérek” megnevezés jutott rögtön eszembe, de ezt Gyurcsánynál már megszokhattuk, hogy fordítva írja/gondolja/mondja a dolgokat…..

   Kedvelés

  3. A cikk írója téved, mert a DK-nak soha nem volt tagja Lukácsi Bálint, csak a felesége Tóth Ágnes. Lehet, hogy csak ezt terjesztette magáról, hogy beépülhessen az ellenzék soraiba bomlasztás céljából.

   Kedvelés

   1. Ha csak ennyi a cikkel a probléma, a többi mind igaz, – akkor azért elég nagy a gond.

    Kedvelés

 7. Megnéztem a szóba kerülő telkeket. Jól emlékeztem rá: ezek azok,amelyeken az önkormányzat nem tud hosszú évek óta túladni. Kicsit hasonló a helyzet, mint amikor a S.I idejében, amikor a nagyfeszültségű vezeték közvetlen közelébe akarták tenni az Oázis lakótelepi bölcsődét…
  Szóval megint a maradékelv látszik érvényesülni, ahol megint az ingatlanspekulánsok szempontjai érvényesülnek.
  Annak idején S.I. ide a temetőtáblára ígérte a városközpontot. Talán még mindí megvan az akkor készült, nagyharanggal hangoztatott távlati városfejlesztési koncepció.
  A későbbi önkormányzatok a temetőtáblai ingatlanok 20%-át kérték a beruházóktól az infrastuktúrális beruházásokra. És most még arra sincs lehetőség, hogy ne a temető és a sírköves melletti, S-hoz legközelebb a várostól kieső területen épüljön fel a bölcsőde?
  Mindent egybevetve: A temetőtábla lakótelepet beruházó vállalkozónak is érdeke, hogy ide bölcsőde épüljön. Hiszen így jobban kelendőek lesznek az ingatlanai. Tárgyalni kellene vele, hogy a temetőtábla belsőbb, sűrűn lakott részein fekvő, pl.a kerékpárút közelében levő telket ajánljon fel erre a célra, akár a Római úton is.
  Ezeket a sírköves melletti telkeket pedig meg kellene tartani infrastruktúrához tartozó berendezések (pl. szennyvíz átemelő, transzformátor stb.) elhelyezésére.

  Kedvelés

 8. Kedves Laci, abszolút igazad van a “maradékelv” kapcsán. Én is azt szeretném, ha nem így dőlne el, hogy mi hová kerül a városban, hanem egy átgondolt fejlesztési terv alapján szereznénk vagy vennénk telkeket, és oda kerülnének az intézmények. Ez most egy kényszerpálya, választhatunk a rossz és a nem annyira rossz között.
  A 20% jól hangzik, de a településrendezési szerződésben nem volt ilyen kitétel, és én nem láttam semmilyen egyéb dokumentumot sem, amely erről szólna. Szóval most kell alkudozni erről a befektetőkkel, mert az elődeink nem tették meg.

  Kedvelés

  1. Egyetértünk Judit. Sajnos a jelenlegi városvezetésnek (is) keményen alkudozni kellene.
   Egyébként nem csak az eddigi városvezetéstől, hanem az egyik volt TSZ-tag ingatlantulajdonostól is hallottam erről a 20%-ról, aki nem akart a volt szántóföldje 20%-áról lemondani. Pert is emlegetett, fő befektetőt is, meg ügyvédeket is, akihez fordulni fognak.
   Én meg arra gondoltam magamban, hogy végre azt csinálja az önkormányzat, amit ilyen helyzetben kellene…

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s