Jávorka utcai bölcsi – avagy az állatorvosi ló visszanyerít

A Jávorka utcai bölcsőde ügyével már a kampány alatt is foglalkoztunk. Az akkori részleteket, és az ügy előzményeit a Gödi Összefogás blogján írtuk meg. Göd város önkormányzata még 2019-ben indult egy pályázaton, hogy 56 gyermek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épüljön a Jávorka utcai óvoda telkén (ahová most körülbelül 60 óvodás jár.) A tervekben ezen kívül még két nevelési egység (további 28 férőhely) szerepelt. Az akkori testületi ülésre – környékbeli lakosokkal együtt – mi is elmentünk tiltakozni az ötlet ellen. Most, kicsit több mint egy évvel később új szintre lép a történet. Vajda Viktória és Hlavács Judit cikke.

Már egy évvel ezelőtt felmerült, hogy a projekt máshol talán jobb helyen lenne, így áttekintettük a lehetséges helyszíneket, de az önkormányzat tulajdonában nincs olyan alkalmas telek, ami megfelelne a követelményeknek. A pályázaton tavasszal volt egy döntés, amikor Göd nem került be a támogatott települések közé, így azóta nem foglalkoztunk a témával.
Most, a pozitív elbírálás hírére a hivatal szakembereivel újra átvizsgáltunk minden szempontot, az összes felmerülő kérdést igyekeztünk tisztázni. Szerepeltek az emocionális részleteken át a környezetvédelmi szempontok, építészeti kérdések, és minden ami csak szóba jöhet. Elkészítettünk egy pro-kontra listát, amihez a képviselők szubjektív és objektív érveit is összegyűjtjük, mielőtt érdemben meghozzuk a döntést a hétfői Képviselői Tanács egyeztetésen. Lássuk a felmerülő kérdéseket-értékelési szempontokat, és a pro-kontra listát!

Felmerülő kérdések 

A tervezésnél vizsgálandó legfontosabb szempontok egy bölcsőde elhelyezése kapcsán: 

 • Az épület funkciójából adódóan biztonságos, védett, csendes környezetben elhelyezhető-e?  
 • A bölcsőde funkciójából adódóan keletkező zajhatás nem zavarja-e a szomszédos ingatlanok használhatóságát, jár-e jelentős többletforgalommal a megközelítése? 
 • Az infrastruktúra rendelkezésre áll-e vagy milyen többletköltséggel jár a kiépítése?  
 • A hatályos beépítési előírásoknak (építési hely, beépíthetőség, zöldfelület…stb.) eleget tudunk-e tenni?  
 • A szükséges parkolószámot tudjuk-e biztosítani?  
 • Jár-e az építkezés valamilyen védelem alatt álló érték (régészeti lelet, helyi épített örökség, védett növényállomány…stb.) sérelmével, vagy 
 • Van-e olyan egyéb körülmény, ami jelentősen megnövelheti az építési költségeket (pl. talajviszonyok, védett érték…stb.)? 
 • Van-e egyáltalán szükség új bölcsődére? (Ha igen, akkor ezen a helyszínen-e?)
 • Ha megoldunk egy problémát – a bölcsődei férőhelyek bővítését -, nem okozunk-e ezzel egy másik, akár nagyobb, később megoldhatatlan gondot? (Olyan közlekedési helyzetet, amit egyszerűen nem lehet javítani, a fizikai adottságok miatt.)
 • A támogatás mellett önrész biztosítására is szükség van. Van-e ennyi szabad forrása az önkormányzatnak, ha igen, mennyire jó erre költeni, nem pedig valami más célra?
MELLETTEELLENE
– A Rákóczi úti épület rossz állapotú.
– A Jávorka utcai óvoda épület sem ideális óvodának, el kell majd bontani. 
– Alsógödön nincs bölcsőde. 
– Az alsógödi rész megújulása-fiatalodása is várható. 
– Jelenleg a bölcsődében nincsen túljelentkezés vagy várólista, minden gyereket el tudnak látni.
– A 0-3 éves korosztály a demográfiai térkép szerint Alsógödön nem jelentős. 
– Eddig is intézmény működött a telken, csak annyi változna, hogy egy másik feladatot ellátó kerül a helyére.
– A jelenleginél kevesebb gyermek járna a bölcsődébe mint most az óvodába. 
– A bölcsőde a szomszédokat az óvodánál kevésbé zavarja.

– Óvodai férőhelyhiány van, ezért a Jávorka utcai épületre szükség van, akkor is, ha nem ideális az épület. Legalább egy ideig mindenképpen párhuzamosan működne az ovi és a bölcsi, ami – ha az intézmények szempontjából nem is megoldhatatlan probléma – mindenképpen dupla terhelést jelent a környék számára.
– Másik 3 intézmény a közvetlen közelben. 
– Van építési engedély a támogatott épületre.  
– Ko-4 övezet lehetővé teszi bölcsőde elhelyezését, valamint a telken fizikailag elhelyezhető, a 40% beépíthetőség bőséges. 
– A 3528 m2 területen több mint 1800 m2 zöldfelület marad. (40% az előírás) 
– Az építés miatt kivágásra ítélt fák felét egyébként is ki kellene vágni egy szakvélemény szerint. 
– Rendkívül szűk zöldfelület maradna a beépítés után.
– Biológiailag és gazdaságilag túl értékes a telek, hogy erre a célra beépítsük.
– A vasúti és a buszmegállótól viszonylag távol van.
– A Duna-parti részek turisztikai, sport, vendéglátás területén fejleszhetőek lennének, ha nem az intézményeket helyeznénk ott el. 
– A közel lakókat lehetne felvenni az intézménybe, így nem kellene őket kocsival vinni, így javulna a közlekedés. 
– Autós közlekedés szempontjából előny, hogy az M2 felhajtó közel van.  
– Vasúti megálló relatíve nincs messze.
– A környék kapna 15-20 parkolót. 


– Szűk utcák, amelyek szélesítése semmilyen módon nem oldható meg.
– A jelenleg is meglévő komoly közlekedési, parkolási nehézséget tovább rontja egy új intézmény a területen.
– Egyirányúsítással és telken belüli “gyorsparkolóval” lehetne valamit javítani a helyzeten, viszont ennek komoly helyigénye van, ami megint az udvarból, zöldfelületből jönne le. 
– Gyalogos közlekedés: A terület az alsógödi vasútmegállótól kb. 600 méterre van. Ez gyalog 8-10 perc, biciklivel 2-3 perc, nem feltétlenül ösztönöz az autó kiváltására.
– 480 millió Ft vissza nem térítendő támogatás.
– 185-200 millió forintos önrész, ami a tapasztalatok szerint duplázódhat vagy triplázódhat is.

Az összes szempontot áttekintve (és tudomásul véve, hogy a projektnek nem tudunk más helyszínt találni a rendelkezésre álló idő alatt), úgy véljük, bármilyen fájdalmas is, bölcsebb most lemondani 480 millió forint támogatásról, mint felépíteni egy bölcsődét a Jávorka utcában, és ezzel a meglévő szinte tarthatatlan közlekedési helyzetet súlyosbítani, abban a tudatban, hogy a környék adottságai semmilyen olyan megoldást nem tesznek lehetővé, amely a jövőben ezt orvosolhatná. Emellett a beruházási tapasztalatok (pl. a Kincsem óvoda újjáépítése) azt mutatják, hogy az építőipari árak elszabadulása miatt a tervezett önrész nagyon könnyen növekszik a duplájára, akár a triplájára is, ez pedig nem vállalható Göd költségvetési egyensúlyának kockáztatása nélkül, így, hogy a Különleges Gazdasági Övezetből származó bevételekre csak a bizonytalan jövőben, egyelőre tisztázatlan feltételek alapján számíthatunk.

Önöknek mi a véleménye? A szavazás mellett örömmel vesszük véleményüket a hozzászólások között is.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdCGF2JaQ9xruAyxJMrtri-INp0rEl92iuJWjS9HRtSehgwjw/viewform?embedded=true

FRISSÍTÉS: A cikk megjelenése utáni hétfőn az online képviselői tanácskozáson megvizsgáltunk egy másik, azóta felmerült helyszínt, a Rómaiak útját. Erről bővebben ebben a posztban olvashatnak: Bölcsőde a Rómaiak útján?

Jávorka utcai bölcsi – avagy az állatorvosi ló visszanyerít” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Esetleg lehetne kooperálni a Búzaszem iskolával. A Szakács kert (ami mostanra egy holdbéli táj) felső része – ahol a vizesblokk volt régen – alkalmas lehetne óvodának. Az iskolába járó gyerekeknek vannak/lesznek kistesóik, a közlekedés már eléggé bejáratott, nem lenne számottevő forgalmi növekvés. Cserébe egy rendes tereprendezés, faültetés, kiskert és gyalogutak/sétányok rendbetétele is megtörténhetne…

  Kedvelés

  1. A Búzaszem Iskola további tantermeket tervez a telke déli oldalára, északra pedig tornatermet. Oda sajnos semmi más nem fér el már… De egyébként ott is problémát jelent a forgalom a lakóknak, annak ellenére, hogy nincsenek dugók, illetve nagyon sokan járnak busszal, kerékpárral. A szinte semmihez képest egy Búzaszem méretű kicsi iskola forgalma is komoly terhelés.

   Kedvelés

   1. A Vécsei u. oldalról gondoltam, ott most is a régi vizesblokk romjai vannak. És a fák romjai. Én akkor is ott laktam, amikor még tábor volt (lényegesen nagyobb élettel) – igaz, hogy inkább csak nyáron – de a mostani forgalom sem különösebben zavaró, kivéve néhány száguldozó őrültet. Azok viszont iskolától függetlenek.
    Viszont lehetne szabályozni, hogy a lakók parkoljanak be a kertjükbe – ne parkoljanak kint az út szélén, mert bármikor kiléphet/szaladhat mögüle egy iskolás, vagy rollerral/kerékpárral is. Az iskolabusz járat klassz, a búzaszemes szülők többnyire konstruktívak, nem feltétlenül autófüggők.
    És mindenképpen jobb, ha az bölcsőde/óvoda/iskola egy rakáson van, közlekedés, buszjárat szervezés, étkeztetés, infrastruktúra. Esetleg Kastély óvoda is bővíthető lenne. De egyszer az életben nekiállhatna az önkormányzat is célirányosan ingatlant/ingatlanokat vásárolni, nem csak elkótyavetyélni.
    A Kodály Zoltán utcában is volt eladó ingatlan (Waldorf ovi). És akkor nem kell legközelebb feltett kézzel sóhajtozva mondani, hogy nincsen hova építkezni…..

    Kedvelés

  2. A Szakáts-kertet újra kellene telepíteni ahelyett, hogy még több fa kivágásra kerüljön. Határozottan rossz ötlet oda az iskola bővítésén túl még egy intézmény.

   Kedvelés

  3. A Szakáts-kertet újra kellene telepíteni ahelyett, hogy még több fa kivágásra kerüljön. Határozottan rossz ötlet oda az iskola bővítésén túl még egy intézmény!

   Kedvelés

 2. Semmiképpen nem javasolom a 480 millió állami támogatás lemondását. Olyan bölcsődét kell építeni, ami az igények változásával ovinak alakítható. A szabályzott üzemű parkolóval megoldhatók a közlekedési problémák is. Arra viszont vigyázni kell, hogy az egy gyerekre jutó szabvány szerinti terület (ha jól emlékszem 10m2) az építkezés után is megmaradjon.
  Megint meg kell pályázni és amennyiben megkapjuk a pályázeti támogatást, fel kell építeni.

  Kedvelés

 3. Jó volna a fejlődés, de nem ilyen áron. Ez a full beton létesítmény nem Gödre, nem a Hétszínvilág helyére való! Kompromisszumos megoldás?

  Kedvelés

  1. 600 Millióból lehetne gerendaház is.Volt egyszer egy vállalkozó, aki a Huzella iskola bővítését szerkezetkészre megcsinálta volna egy mocsaras területért. Ott most játszórét van, de az iskolapártiak majdnem meglincselték egyesületünket, hogy azt a vacak kis földdarabot nem adjuk oda amikor ilyen nagyszerű lehetőség lenne az iskola bővítésére. A Búzaszem iskola is azért kényszerült ide, mert az atyák és atyanők eladtak minden ingatlant (Szabó Zoltán segedelmével) De ne legyünk naivak, vagy álzöldek! A Szakáts kertnek nincs gazdája. A villa tönkrement, köszönettel a nemzetiségiek betelepítéséért volt dalos torkú PM-nek! A faházak egyikét magára gyújtotta egy hajléktalan, le lettek bontva. Az egész területet parkká kellene szépen megcsinálni, és ebbe a felső kerítésnél simán beleférne bölcsőde, óvoda. A költségvetésbe meg bele kellene venni a rendbetételt, és a rendszeres karbantartást. Ezekre további pályázati lehetőségek is lennének. Hagyjuk már ezt a parkvédő siránkozást, amikor a gödiek legtöbbje azt sem tudja mi ez…

   Kedvelés

   1. Eddig úgy tudtam elég járatos vagyok gödi ügyekben, de Nagy Laci figyelemre méltó hozzászólásaihoz következőket tenném:
    – nem tudom, milyen a gerendaházról, van,
    – jó lenne tudni azt is, mi az a “vacak kis földdarab”,
    -“a nemzetiségiek betelepítéséért volt dalos torkú PM ” pedig igaz, hogy indult a nemzetiségi választáson, de helyesebben dalos torkú volt PM-kifejezés illene rá, 🙂
    – az Atyák pedig nem egyházi személyiségek, hanem a városatyák rövidítése. (Ha egyre gondolunk…) 🙂

    A legnagyobb problémát viszont abban látom, látva nap mint nap a gödi állomásnál levő fácán óvoda példáját, szinte biztos, hogy minden szülő kocsival fogja a bölcsődébe vinni ide is a gyermekét. A kocsival történő megközelítésre, parkolásra pedig itt nem látszik megfelelő megoldás. Még annyira sem, mint a Jávorka utcában.

    Kedvelés

 4. Ez így elég durva melyik ujjunkba harapjunk című kérdés…

  Más telek ebben a pályázatban már nem jön szóba?
  Pl. Temető-tábla / golfpálya Rómaiak útja felőli csücske nem hozható jó állapotba?

  Kedvelés

 5. Honnan indulnak Alsógöd még meglévő tüdejébe reggelente kocsik százai 1, jobb esetben 2 kisebb-nagyobb deddel bölcsibe, oviba, suliba? A lakóparkokból!! No, akkor oda kell építeni bölcsit, ovit, sulit, mert ott van és még hosszú évtizedekig ott is lesz rá legfőképpen igény!!

  Hová zsúfolták be aljas nyereségvágyból az elmúlt évtizedekben a közintézményeket? Javarészt Alsógöd legszűkebb részeire! Azért aljas nyereségvágyból, mert a lakóparkokra szánt területekből egyetlen cm2-nyit sem tettek, tetettek félre a “beruházókkal” köz céljára – mert akkor csökkent volna a “beruházók”haszna! Várdomb lakótelep, Tulipán utcai lakótelep, Oázis lakótelep, Orgona lakótelep, Termál lakótelepek, Arab-ukrán lakótelep – ezek beruházói mennyit áldoztak anyagiakban, beruházásokban az általuk idevonzott népesség köz- igényeinek kielégítésére? Akkor hol volt az önkormányzat és a képviselők, hogy bölcsődéket és óvodákat követeljenek tőlük? Az akkori képviselők egy része még mindig nyomogatja a gombokat…

  Ki emlékszik pl. a Móricz tér esetére? Hogy nincs is Móricz tér? Hogyan is tűnt el a Móricz tér?No, igen, ott most ideális helye lenne egy bölcsinek.

  Tele van a kertvárosi, neveleki, felsőgödi rész eladó házakkal, telkekkel, vegyen az önkormányzat és építsen oda, ha annyira akar bölcsődét! Ne megaméretűt, hanem több kisebbet, mivel a jelenlegi (és sajnos a jövőben egyre gyakrabban várhatóan kialakuló) helyzetben sokkal jobban kezelhetőek a kisebb közintézmények – fertőzés esetén jobban elkülöníthető, egyszerre nem több 100, hanem max.10-15 gyerek és gondozó kerül zárlat alá, stb.!

  Csak felsorolásképpen a Szabharcostól a Kossuth utcáig a napi szinten tömegeket idevonzó intézmények,területek, lehetőségek:a Feneketlen tó és rét, Homoksziget, 3 templom, Huzella iskola, Huzella sportcsarnok,Jávorka utcai óvoda, Piarista iskola, Műegyetemi Mérőtelep és munkásszálló, Huzella kert, célutcák a part felé, Csárda, halsütöde, szigetmonostori rév, strand, játszótér, kajak-kenu szakosztály, Béke úti óvoda, Búzaszem iskola és leendő sportcsarnok, Szakács-kert, Pázmány utcai temető – igen, szerintem valóban nagy szükség lenne még egy bölcsődére ide, ill. egy krematóriumra a Pázmány utcai temető mellett lévő Pozsonyi csata tere helyére!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s