“Gödliget”

elkészült a golfpálya fejlesztésének koncepcióterve

A volt golfpálya területére még az előző testület írta ki az ötletpályázatot, és az általuk megbízott zsűri választotta ki a legjobbakat, de már Balogh Csaba adta át az elismerést a győzteseknek. Idén nyáron a Széchenyi István Egyetem végzős tájépítész hallgatói műhelygyakorlat keretében élőhelyfelmérést végeztek, beszélgetéseket folytattak az önkormányzat képviselőivel és civilekkel, és egy nagyon komoly, színvonalas anyagot mutattak be és adtak át a város számára, amely tartalmazza a felmerült kívánságokat, az élőhelytérképet, valamint egy koncepciótervet a fejlesztés irányairól – az egyes funkciók lehetséges helyszíneit és a megvédendő természeti értékeket egyaránt.

Az elkészült koncepció nagyon komoly segítséget jelent a további munkákhoz – a kezelési tervek elkészítéséhez, a fenntartási munkákhoz és a fejlesztések tervgyezéséhez, ütemezéséhez egyaránt. Elkészítéséért  – a hallgatók mellett – hatalmas köszönetet érdemel dr. Hubayné Horváth Nóra tájépítész docens, aki nem csak elindította és vezette a projektet, de önzetlen szakmai segítségére más ügyekben is számíthattunk. A polgármesteri hivatalból pedig (mások mellett) Giczy B. Zsuzsanna főkertész hozzájárulásáért lehetünk különösen hálásak.
Azt gondolom, ebben a koncepciótervben most egyesült szinte minden, amiért Gödért rajongani lehet – a csodálatos természeti környezet, a helyiek tenni akarása és szellemi potenciálja, a közösség tudása és ereje, a jó ügyek továbbvitele politikai széljárástól függetlenül. Persze a munka legelső szakasza zárult csak le, további felmérésekre és konkrét tervekre van szükség, de egy olyan kiindulási alap került a kezünkbe, amihez nem csak kell, de érdemes is tartani magunkat, hogy Göd szívében mindenki örömére szolgáló park alakuljon majd ki, miközben a természetvédelmi oltalom alatt álló területek sem károsodnak, sőt, még jobb állapotba kerülhetnek.

Mindenképpen szükséges a védett területek kezelési tervének elkészítése, ami alapján a fenntartási munkákat (fűkaszálás és nádvágás, özönnövények irtása stb) tervezni és elvégezni lehet, hogy az értékes, honos növénytársulásokat ne szorítsák ki más fajok. Bizonyos invazív növények irtására – szakmai irányítás mellett – érdemes lesz közösségi akciókat is szervezni. (Nagyon nagy öröm, hogy párhuzamosan ennek az ötletnek a felmerülésével, már több civil csoport is jelezte nálam, hogy szívesen részt vennének ilyen feladatokban.)

A fejlesztéseket az igények és a lehetőségek függvényében ütemezve lehet megvalósítani, és bár itt több professzionális munkára lesz szükség, szintén vannak olyan részletek, amelybe érdemes a majdani használókat bevonni – részben takarékossági, de sokkal inkább közösségépítési céllal, illetve a rongálások megelőzése, csökkentése végett, hiszen a magáénak érzett területre mindenki sokkal jobban vigyáz. 

A konkrét fejlesztési javaslatok:

 • A védett területek egy részén tanösvény, madárles (láp, illetve homokpusztagyep)
 • Kutyabarát zónák 
 • Piknikező, bográcsozó, napozó, pihenő területek
 • Sportterület, futókör
 • Erzsébet-emlékliget 
 • Rendezvénytér
 • Biciklis pálya (dirt-pálya)
 • Játszóterek
 • Szabadtéri oktatási területek

A hallgatók az ötletpályázatokban, illetve a beszélgetéseken felmerült igények alapján határozták meg a funkciókat, azok legjobb helyét pedig a védendő területek, illetve a külső infrastrukturális kapcsolatok figyelembe vételével jelölték ki. 

Nagyon fontos kiemelni, hogy a tervezés egyik alapelve a minél kisebb beavatkozás volt a természeti értékekbe, a lehető legkevesebb építési munkával. A “Göd zöld szíve” szemléletbe illeszkedik a zöld folyosók létrehozásának, illetve fenntartásának szükségessége – erre a koncepció nem tér ki, mivel a tervezési területen kívül esik, de beszélgettünk róla a bemutatón, hogy utak melletti fásításokkal, zöldsávokkal kell “folyosókat” hagyni és létrehozni, hogy a park ne záródjon el a várost körülvevő ökoszisztémától.

A meglévő belépési pontokon kívül hosszú távon érdemes egy új bejárat létesítése a nyugati oldal középtáján – aluljáró vagy felüljáró építésével a vasúton keresztül. Eldöntendő kérdés, hogy kerékpárút szelje-e keresztül a parkot K-Ny irányban – ha igen, érdekes, modern és környezetbarát megoldásként merült fel a foszforeszkáló kavicsos burkolat használata.

A rendezvényterület alkalmas lenne olyan nagyobb események megtartására, amelyek a Feneketlen-tó melletti rétet már bőven kinőtték (koncertek, Szüreti Fesztivál stb.) Megközelítése az Öregfutó utca és a termálstrand felől egyaránt lehetséges, a szükséges állandó és ideiglenes parkolók kialakítása a golfpálya területén kívül történhet. 

A kerékpáros dirt pálya azt a fiatal korosztályt szolgálhatná, amely jelenleg a legkevésbé találja meg a városon belül a szabadidős lehetőségeket. A kialakításában pedig részt is vehetnének, ami igazi win-win helyzetet teremtene – a biciklisek legális helyszínt találnának, nem pedig az ártéri erdőben vagy máshol, a környezetet károsítva vagy mások rosszallását kiváltva kellene hódolniuk szenvedélyüknek. (Ezt már csak én teszem hozzá: ugyanitt egy graffitifal talán segítene megóvni az aluljárók, trafóházak és egyéb kedvelt célpontok felületeit.)

A kutyabarát zónák lehatárolása ugyan korlátozná a jelenleg az egész parkot birtokukba vevő állatokat és gazdáikat, cserébe csökkenthetné a konfliktushelyzeteket a kutyások és a többiek, valamint a természet között. 

Egy Erzsébet-emlékliget kialakításával és az itt elhelyezett információs táblákkal, nosztalgikus kialakítású padokkal Göd helytörténeti értékeit lehetne ismertebbé tenni mindenki számára.

És még sorolhatnám… de inkább böngéssze mindenki a koncepciótervet, és beszéljük meg kommentben – és persze a konkrét fejlesztések megvalósulása előtt lakossági fórumon vagy másképp – a felmerülő kérdéseket, javaslatokat, ötleteket…

a fejlesztési elképzelések
koncepcióterv 1. rész (előzmények, élőhelyfelmérés, pályázatok kiértékelése, funkciók elhelyezése, leírások)
koncepcióterv 2. rész (fotódokumentáció, arculati és látványtervek)

“Gödliget”” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Remélem, hogy nem itt kell véleményezni Göd lakosságának ezt az anyagot, de ha itt, akkor: Minimális beavatkozást javaslok, melyek figyelembe veszik a már jelenleg is kialakult helyzetet, a gödi közösségi oldalakon az értelmesen megfogalmazott és onnan kigyűjtött ötleteket, a további fenntarthatóságot, valamint a minél kisebb költség igényű megvalósíthatóságot.
  • fásítás szakember bevonásával, elsősorban a spontán kialakult ösvények mentén,
  • behajtani tilos táblák kihelyezése a terület bejárataihoz gépjárművek, motorok, quadok számára, a Karajos patak felöli bejáratánál egy kis híd létesítése,
  • a meglévő szánkózó dombok és korcsolyázó helyek karbantartása,
  • a nem védett területek alkalmankénti, a védett területek előírások szerinti kaszálása,
  • fák, bokrok gondozása, öntözése, az elpusztult növények (tuják) eltávolítása,
  • hulladék gyűjtése, eltávolítása
  • a futók igényeinek kielégítéséhez elég lenne a jelenleg spontán kialakult ösvények megtartása, azok karbantartása,
  • a kutya sétáltatás módját és helyét nem szükséges szabályozni, a gazdákra kell bízni az írt és nem leírt szabályok betartását, viszont kutyapiszok tárolók telepítése szükséges,
  • a nagyobbik tavon horgász helyek kialakítása, horgász tóként való működtetése a halászati törvény betartatásával,
  • gyermekek részére az új egészségház és a tervezett edzőpálya mellé egy játszótér kialakítása,
  • a már spontán kialakult séta ösvények mellé pihenő padok és szemetes tárolók kihelyezése,
  • a meglévő edzőpálya nyugati oldalánál a gödi óvodák és iskolák számára egy szabadtéri tanterület kialakítása fatuskó ülőkékkel, tájékoztató táblák kihelyezése, melyek tartalmaznák:
  a terület használatának általános szabályait,
  a terület rövid történetét,
  a területet működtető nevét, elérhetőségét,
  a rendőrség, mentők, tűzoltók elérhetőségét,
  a területen fellelhető élővilág ismertetését.
  • a terület használói számára büfé megoldásra a Fenyves Sportparkban már működő szolgáltatást kellene kihasználni, a WC és mosdó használat lehetőségét a strandnál, vagy az új egészségháznál lehetne biztosítani,
  • a terület Öregfutó utcával szembeni – a természetvédelmi terület északi oldalára – szalonnasütő, bográcsozó helyek kialakítása.

  Kedvelés

  1. A terület (vagy nagy része) helyi védettségén is érdemes lenne elgondolkodni.

   A magam részéről KRESZ-parknak nagyobb értelmét látnám, mint Dirt-pályának, de talán hosszabb távon a kettő nem zárja ki egymást.

   Illetve a Rómaiak útja közelében is jó ötletnek tartanék játszóteret.

   Kedvelés

 2. Gyakran elsétálunk erre a szépen rendbe hozott területre, amely egyre inkább össznépi kutyaszaratóvá kezd átalakulni. Jelenleg több, mint 5 ezer kutya van Gödön. Ráadásul a városból kiköltözött emberek magukkal hozták a szokást, hogy a kutyát sétáltatni-futtani kell. Ezért aztán az ott sétálóknak folyamatosan kerülgetni kell a csapatosan összeverődő, szabadon futkározó ebeket.
  Én inkább kiránduló, rekreációs funkciójú területnek hagynám meg. Hasonlóan az English parkhoz Münchenben, ami a város egyik dísze, kedvelt találkozási területe.
  Viszont nem tudom elképzelni, hogy a fentiek miatt kifeküdnék napozni, pihenni, a családdal piknikezni, ahol a kutyák állandóan a fülembe lihegve gázolnának át a pokrócomon. Eddig elleneztem a kutyafuttatót, de ezek miatt szerintem is szükséges lenne egy elkerített helyet erre a célra létesíteni a többi területről viszont szigorúan ki kell tiltani őket
  Volt itt valamikor egy nagyszerű szánkózó domb. Azt helyre kellene állítani, mert a környezet rendkívül alkalmas rá. Persze úgy, hogy a gyerekeknek más célra is jó szórakozást nyújtson.
  Véleményem szerint meg kell tartani a jelenlegi, szemet gyönyörködtető elrendezést, úgy, hogy minimális átalakítással kiránduló, rekreációs funkciójú területként maradjon és nem kellene az év egy – két napján rendezett népi panzályok színhelyévé tenni.

  Kedvelés

 3. A kutyásoknak nem kell újabb szaratóhely. Pórázzal és szájkosárral lehet mindenhol kutyát sétáltatni, a sz@rt akkor is össze kell szedni, ha azt a fűbe csinálja, vagy valakinek a háza előtt a sövény mellé.A szemetesek arra csábítják az embert, hogy szemeteljen, aztán méltatlankodjon, hogy miért nincs több, meg miért nincs kiürítve. A helyes módi; mindenki vigye haza, amit magával hozott. Elfér a tatyóban, tessék rászólni a szemetelőre, vagy nyugodtan felszedni utána….Nem javaslok öntözést igénylő fák-bokrok telepítését, a terület szépsége a természethez közeli állapotban van. A feneketlen tó köré is készült sövény, meg lehet nézni, hogy mi maradt belőle, mivel nem volt semmi utógondozás. De átadáskor ki kellett fizetni.
  Halásztó van már, nem kellene ide is halászokat csábítgatni, a halgazdálkodás nem kis feladat, felesleges ezzel bonyolítani az életet. Egyébként meg lehet a Dunára is menni, ne kelljen már mindenhová építeni valamit, mert 5letelnek a betelepülők. Kamerákat a problémás helyekre, szemetelőket, qadozókat, kutyaszatarókat büntetni…..

  Kedvelés

 4. A kutyás területek erősebb határolása szükséges. Nem bízható rá a gazdákat, hiszen jelenleg is mindkét strandra a táblák ellenére beviszik a kutyákat. A ligetet sok kisgyermekes család azért nem használja, mert a gyerek bármikor szembe találkozhat, egy nálánál nagyobb kutyával. A K-Ny kerékpárút nagyon szükséges lenne mert jelenleg nagyot kell kerülni kerékpárral erre.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s