48. Csak a közpénzszórás …

Bár vannak pozitív fejlemények – október 12-én a képviselő-testület egyhangúan szavazta meg a vis major pályázatot vagy az alsógödi csónakház terveztetését – bizonyos dolgok nem változnak. A Gödi Szolgálató Nonprofit Kft-t illetően az egyik ilyen “örök gödi vívmány” az ülés közben kiosztott előterjesztés/módosító, a másik a jogszabályok, a városi érdekek és a hivatal szakembereinek totális mellőzése. De legalább a látszat kedvéért nem húztuk az időt, és olvasási szünet nélkül (de nagyon hosszú vita után) név szerinti szavazással ment át az újratárgyalt szeptember 30-i napirend, kb 14 oldalnyi kiegészítéssel (üzleti terv és új támogatási szerződés). Fülöp Zoltán Andrejka Zombor, Balogh Csaba, Pintér György és az én ellenszavazatommal, Szilágyi László tartózkodásával, a támogatási összeg áfával növelését Balogh Csaba nemjével és az én tartózkodásommal, az egész előterjesztést egyben Andrejka Zombor, Balogh Csaba és az én nememmel, Pintér György tartózkodásával szavazta meg a testület. 

Mivel a 28 napirendi pont nagyjából feléig jutottunk (jó párat a szokásos módon levett a tárgyalandók közül a testületi  többség), 13-án, vagyis ma öttől folytatjuk a testületi ülést.

Dr. Nyitrai Judit ügyvéd, aki már nyár elején a felügyelő-bizottság ülésén, aztán nyár végén a testületben elmondta szakmai véleményét arról, hogy a támogatási szerződés ebben a formában adózási problémákat vet fel, mivel szigorúan szét kell választani a közfeladatokat a vállalkozási tevékenységtől. Most pedig egy szeptemberi Adózónán megjelent cikkre és egy bírósági eljárásra hivatkozva amellett érvelt, hogy a Szolgáltató Kft. támogatása az áfaszabályokkal ellentétes, csak szolgáltatásvásárlásként, tehát 27 százalék áfa megfizetésével adhatna a város pénzt a cégnek. Ugyan rengeteget dolgozott a témán, és kész is volna a szerződés előkészítésére, szakértelméből nem kért a testületi többség. Hiába érvelt a szerződés szakmai alapú átírása, illetve egy üzleti terv szükségessége mellett dr. Pintér György pénzügyi bizottsági elnök (egyébként év eleje óta), hiába beszélt a végrehajthatatlanságról Kovács Krisztina pénzügyi osztályvezető vagy akár dr. Szinay József jegyző, a többséget semmi nem hatotta meg, úgyhogy a múltkori határozatok megerősítése mellett új szerződésbe foglalta a (múltkorihoz képest kicsit változott) idén 12.400.000 és a jövő évi kétszer 24 milliós támogatást, illetve egy módosítással ezek 27 százalék áfával növelt összegét. Őszinte részvétem a hivatal dolgozói felé, akiknek végre kellene hajtaniuk az áfával növelt támogatási összeg átutalását, de főleg elszámolását. Szerintem nem kell adóügyi szakembernek lenni ahhoz, hogy átlássuk a támogatás+áfa fogalmának abszurditását.

Ha pedig valakinek nem lett volna ez egyértelmű a konyhagép-beszerzésből vagy a korábbi történésekből, akkor most végképp el kell gondolkozzon, mi az, ami a Samsung-koalíciónak ilyen mindent lebíró akaratot biztosít a Szolgáltató Kft. ügyeiben.

UPDATE: A téma iránt érdeklődőknek hasznos és érdekes olvasmány a 2020. szeptember 30-i és október 12-i testületi ülések jegyzőkönyvei, amelyek a linkekről letölthetőek. A 108. és a 15. oldalon kezdődnek a Szolgáltató Kft-s napirendi pontok.

48. Csak a közpénzszórás …” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s