45. A Gödi Szolgáltató Kisgömböc

valamint az “egységes tájékoztatási rendszer” és a nyilvánosság esete az alpolgármesterekkel

A hosszú alcím egy bonyolult ügyet takar, amiben volt már többórás napirendi vita után elmaradt képviselő-testületi ülés, huzavona mindenféle előterjesztésekkel, egy covid-karantén miatt akadályoztatott polgármester, és amelyben várható ugyan egy újratárgyalt napirend két héten belül, de vesztésre áll mind Balogh Csaba, mind a gödi közélet iránt érdeklődő lakosság. A lényeg: az eddigi 35-höz újabb 15 millió támogatás kifizetése a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft-nek, valamint a város hivatalos honlapjának, a god.hu-nak az átadása a cég részére. Utóbbi a leginkább aggályos – véleményem szerint alapvetően akadályozni fogja, hogy a képviselő-testületi ülések előterjesztéseit, illetve számos fontos, hivatali információt megismerjen a gödi lakosság. És nem azért, mert bármi rosszat feltételezek a Szolgáltató Kft-ről (amúgy igen), hanem mert gyakorlatban lehetetlen megvalósítaniuk, hogy az ad hoc előkerülő előterjesztések felkerüljenek az városi honlapra.

A szeptember 14-i rendkívüli testületi ülésre Fülöp Zoltán és frakciója számos sürgősségi előterjesztést küldött el a polgármesternek: többek között közbeszerzési szabályzatot, általános jogi megbízást, egy eseti és egy havonkénti szerződést a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft-vel, a polgármesteri sajtóreferens szerződésének felmondását, javaslatot a nyilvánosság korlátozására a járványveszély miatt, valamint egy “egységes tájékoztatási rendszer Göd város lakosai részére” fedőnevű javaslatot Göd minden kommunikációs csatornájának átadásáról az ex-DK-s dr. Tóth Ágnes vezette Kft. számára, egyszeri 4.826.000 Ft korszerűsítési és további havi 3.556.000 Ft működtetési díj megfizetése mellett. (A Gödi Körkép, valamint a hozzá kapcsolódó online oldalak jelenleg is a Kft-nél vannak, a javaslat értelmében a város hivatalos oldalát, a god.hu-t, valamint az élő testületi közvetítéseket is biztosító facebook-oldal-t is a cég kezelné.) Szerencsére ez a javaslat nem került újra elő, talán mert még nem látták elérkezettnek az időt, talán mert még a Samsung-koalíció is sokallotta ezen összegek kifizetését minden további indoklás nélkül.

Mivel Balogh Csaba szavaztatni sem volt hajlandó ezek napirendre vételéről, a Samsung-koalíció az egész napirendet elutasította 14-én, ezzel veszélyeztetve akár a gödi intézmények fűtését is. A fordulót akkor a polgármester (és a város) nyerte, a képviselő-testület 18-án újra tárgyalt a valóban sürgős témákról és döntést is hozott, ugyanakkor Fülöp Zoltán előterjesztéseinek egy része bekerült a szeptember 23-i ülésre, és természetesen simán át is mentek a szavazáson, a szokásos igenekkel és nemekkel (Fidesz-Göd Fejlődéséért kontra Gödi Összefogás). A Szolgáltató Kft-t és a tájékoztatást érintő javaslatok azonban talonban maradtak, a 30-i testületi ülésre pedig csak a cég beszámolója szerepelt a meghívóban. Balogh Csaba karanténba kerülése igencsak kapóra jött az alpolgármestereknek – Lőrincz László abban a tudatban küldhette el az előterjesztésekeit az ülés ALATT, fél egy körül, hogy Fülöp Zoltán semmiféle kifogást nem fog emelni, simán megtárgyaltatja a témát. Annak ellenére, hogy még az általuk összecsapott és áterőltetett SZMSZ szerint is csak az ülés megkezdésének időpontjáig lehet előterjesztéseket benyújtani, valamint hogy a Lőrincz László által elküldött 5 dokumentumból egy foglalkozott a napirendben megjelölt beszámolóval. A másik négy, egy felügyelőbizottsági ülés jegyzőkönyvének részlete, egy támogatási szerződés és egy szmsz-módosítás a Lőrincz László védjegyévé vált, teljesen meglepetésszerűen a képviselők elé tárt tárgyalnivalók eddigi rekordereként kerülhet be a gödi önkormányzat történetébe. Maga az előterjesztés pedig három határozati javaslatot tartalmaz, amelyek közül a második becsempészi a god.hu honlap átadását a Szolgáltató Kft számára. Véleményem szerint maga a napirendre vétel is szabálytalan volt, de mivel a polgármester karanténja miatt megtörtént, most már csak a meghozott képviselő-testületi határozatokat lehet újratárgyaltatni, és sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy az ismételt szavazáson ugyanez az eredmény születik majd.

Kezdjük a nyilvánosságot érintő résszel: bár most ez elő sem került, teljesen egyetértek az előterjesztővel (és a polgármesterrel), hogy a városi honlap átláthatatlan, korszerűtlen és csúnya (bár utóbbi szubjektív fogalom), de kétségtelen előnye, hogy a polgármesteri hivatal hírei, illetve a péntek 11.55-kor vagy kedden 17.30-kor beadott előterjesztések a következő munkanapon esedékes testületi ülésre minden esetben felkerültek rá, hála a hivatal rendszergazdájának. El nem tudom képzelni, ez hogy valósul meg akkor, ha a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft.-nek kell majd továbbítani az anyagokat, illetve hogyan történik mindez a határozatban megjelölt “azonnal” határidővel, hiszen a cégnél egyelőre sem álláshely, sem dolgozó nem áll rendelkezésre a feladat ellátására.

De az előterjesztések nyilvánossága nyilván nem is volt szempont, hiszen Lőrincz László még mindig az “adjad Uram, de most azonnal” bűvöletében végzi képviselői munkáját, teljesen mindegy, hogy a konyha készen áll-e rá, Göd vegye meg a gépeket, teljesen mindegy, hogy mi lesz a következménye, a Polgármesteri Hivatal adja oda ex-párttársának a hivatalos városi honlapot. Az egyetlen, ami számít, hogy csörögjön a kassza – idén október 20-ig fizessen ki a város a Kft. támogatására még 15,1 milliót, 2021. január 8-ig 24-et, április 8-ig pedig újabb 24-et. Tájékoztatásul: idén eddig 35 millió forint önkormányzati támogatást kapott a cég, és ez ugyan nem derül ki a beszámolóból, de emellett bevétele nagyja is az várostól származik, a Gödi Körkép megrendeléséből.

A beszámoló egyébként is ellentmondásos, és a cég gazdálkodásáról, működéséről nagyon kevés valódi információt nyújt. “a 2020. üzleti év első kilenc hónapjában összesen 63.044.039 Ft bevételt realizált” valamint “2019 első nyolc hónapjában 23,5 millió forint bevétele volt a Kft-nek, addig 2020-ban mindössze 10,2 millió, több, mint 13 millió forint bevétel esett ki a járvány miatt” olvashatjuk a 2-3. oldalakon. 35 millió önkormányzati támogatás + 10,2 millió saját bevétel az 45,2 millió – akkor most ennyi volt a bevétel vagy 63 millió? Van egy szép grafikonunk a munkavállalói létszám alakulásáról, megtudjuk, hogy szeptemberben mennyi a bérköltség, de hogy hogyan alakult ez az év folyamán, arról semmi információ. (Az szmsz-ben viszont új, csoportvezetői címek kerültek be, vajon hány csoportvezetőre lesz szükség 6 munkavállalóhoz?)
Kiderül, mennyi költséggel számolnak egyhavi Gödi Körképre most, de jótékonyan elhallgatják, mennyibe került egy szám az év elején (miközben az ülésen eldicsekedik vele Markó József, hogy mennyivel olcsóbb a nyomda – tehát ő tudja, de a képviselő-testületet erről a cég maga nem tájékoztatja.)
Sejtelmünk sincs a cég dologi kiadásairól vagy arról, hogy milyen felújítási munkák történtek a Nyaralóházakban – pedig voltak ilyenek, és adódtak is gondok abból, hogy nem az önkormányzat költségvetésében külön e célra elkülönített 100 millióból, hanem dr. Tóth Ágnes saját döntése alapján, a Kft. forrásaiból fizettek ki számlákat.
A beszámoló nem tartalmazza, voltak-e rendezvények, adnak-e ki helyiségeket, hány vendég volt idén, a hat oldal lényegében csak arról szól, mennyi pénzt és mikor adjon az önkormányzat a Kft.-nek.

Göd költségvetésében márciusban 39 millió forint támogatás lett előirányozva a Szolgáltató Kft. számára (vagyis ezt idén 11 millióval lépjük túl, összesen 50 millió támogatást nyújtva a cégnek), míg 2019-ben a Kommunikációs Nonprofit Kft. (a jogelőd) beérte 35 millióval. (És hol lesz a vége, ha 2021 negyedik hónapjáig megkapják a 48 milliót, mikor kének újabb tízmilliókat? Augusztusban és októberben?)


A Gödi Körkép kiadási költségeként mindenesetre a “beszámoló és kitekintés” havi 2,7 millióval számol (idén májusban még 1.898.400-ba került egy szám) amit nem támogatásként, hanem megrendelésként fizet ki az önkormányzat – ez évi 12 lapszámra vetítve újabb 32,4 millió forint. Én nem tudtam a szavazásig komolyan átolvasni a beadott anyagokat, és azt sem tudom, a képviselőtársak megtették-e (Szilágyi László az ülésen jelezte, hogy igen). De akár elolvasták, akár nem, azt gondolom, súlyos felelőtlenség volt igennel szavazni mindhárom határozati javaslatra. Balogh Csaba – élve polgármesteri jogával – az előterjesztés újratárgyalásra kérte a testületet. Nincs túl sok illúzióm, a tapasztalat azt mutatja, az ilyen kiadásokkal szemben senkinek sem szokott kifogása lenni a Samsung-koalícióból. Vajon tényleg úgy vélik a fideszes képviselők, hogy a választóik arra hatalmazták fel őket, hogy súlyos tízmilliókkal tömjék ki a volt DK-sok irányítása alatt álló céget, mindezt kontroll nélkül? Vagy ha cserébe (feltételezésem szerint) az ő emberük kerülhet a TESZ élére (erről írok majd később), akkor mindegy, mit gondolnak a gödiek?

UPDATE: A téma iránt érdeklődőknek hasznos és érdekes olvasmány a 2020. szeptember 30-i és október 12-i testületi ülések jegyzőkönyvei, amelyek a linkekről letölthetőek. A 108. és a 15. oldalon kezdődnek a Szolgáltató Kft-s napirendi pontok.

45. A Gödi Szolgáltató Kisgömböc” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Én azt hiszem, már említettem, hogy Lőrincz László előterjesztéseit, javaslatait Lukácsi Bálint készíti saját és a fidesz érdekei alapján. Úgy gondolom eljött az ideje, hogy “folytatásos regényként” bemutassam kettőjük ez évben általam ismert “szemétségeit” Előre felhívom a figyelmet, hogy amennyiben szükséges, minden mostantól megjelenő állításomat írásos dokumentumokkal és hangfelvételekkel igazolni fogom.

    Kedvelik 1 személy

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s