44. A titkos játszótér

Már a nyáron előkerült, hogy a Samsung szívesen megajándékozná Gödöt egy játszótérrel, és az önkormányzattól várja a választ, hogy hol és mit szeretnénk, mostanra pedig a tapogatózásból “hivatalos” megkeresés lett. Szeptember 30-án az “Egyebek” egyik napirendi pontjaként beszélgettek róla a képviselők, de valamiért zárt ülés keretében – amit törvény- és szmsz-ellenesen se nem indokoltak, se nem szavaztak meg. Így aztán nem is lehetett volna zárt, a jegyzőkönyvet véleményem szerint nyilvánosságra kell majd hozni, de videófelvétel nem készült róla. Na de miért titkos, hogy hol és milyen játszóteret szeretnének a gödiek?

Az egyértelmű, hogy ha a “zárt ülés” és a “Samsung” együtt kerülnek elő az önkormányzatnál, akkor a gödiek idegesek lesznek – a tapasztalatok szerint egyáltalán nem alaptalanul, gondoljunk csak a 80 hektáros gyárbővítést megalapozó 2018. júliusi testületi ülésre és annak hírhedtté vált hangfelvételére. Hogy a tervezett (és a létező bócsai) játszótérrel kapcsolatban nincs minden rendben, tisztán kiderül Lenkei György és Fülöp Zoltán beszélgetéséből a szeptember 30-i testületi ülésen (a felvételen 2 óra 2 perctől).

Lenkey György: Tehát hogy tisztán lássunk… és játsszuk azt, hogy most őszintén beszélünk… emögött az én véleményem szerint egy sanda szándék áll. A Samsung a bócsai játszóteret meg akarja szerezni. Erre konkrét információim vannak. ….
Fülöp Zoltán: Bocsánat. Én azt gondolom, hogy ezek olyan dolgok, amik zárt ülésre valók.
Lenkei György: Akkor viszont az egész játszótér-kérdést kérem zárt ülésként kezelni.
Fülöp Zoltán: Jó, akkor van még egy napirendünk, és a zárt szekcióban visszatérünk rá.

Zárt ülést csak alapos indokkal, illetve erről történő szavazás után lehet tartani, tehát itt sérültek a gödiek önkormányzati törvényben garantált jogai. Lehet, hogy ez nem jutott senkinek az eszébe ott helyben, de az is, hogy ha eszükbe jut sem beszélnek nyíltan a témáról. Ugyanis mi az, amit biztosan tudunk (Lenkei úr konkrét infomációin túl), a meglévő bócsai játszótérről?

  • A játszótér Göd város tulajdona, de bekerült a különleges gazdasági övezetbe 2020. április 18-án, és róla (pl. az építési besorolás szempontjából) ezentúl Pest megye rendelkezik. Ha akarja, ki is sajátíthatja, de ha a kormánynak kedve szottyanna erről egy új rendeletet hozni, a tulajdonjogot is bármikor megkaphatja, mint ahogy a lenti térképen pirossal jelölt utak esetében történt.
  • A terület a Samsung közvetlen közelében van, a Zrínyi utca déli oldalán (egy másik telek is van még közte és a gyár között, amennyire tudjuk, egyelőre magántulajdonban).
  • A gyárat északi irányba, tehát Bócsa felé is tovább bővítik, ahogy az kiderült a legutóbbi katasztrófavédelmi közmeghallgatáson és a biztonsági jelentésből.
  • A mellette lévő lovardát is szeretné megvenni a koreai cég, ahogy Lenkei úr mondta.
A játszótér a bekarikázott, nyíllal jelölt telek, kékkel van jelölve a különleges gazdasági övezet.
A zöld telkek eredetileg benne voltak az övezetben, de a veszélyhelyzet utáni új rendeletből kikerültek.
A piros utak a megye tulajdona, a sárgákat “visszaadták”.
A legújabb ismert bővítési tervek a 2020. augusztusi biztonsági jelentésből

A legutóbbi ismert álláspont szerint a Samsung nem ragaszkodik a gyárterület körüli út körbejárhatóságához, és ezt a biztonsági jelentésből származó fenti ábra a telekhatár keleti oldalán lévő útrajzzal alátámasztja (meg az is, hogy a különleges gazdasági övezetből is kikerültek az első ábrán zölddel jelölt telkek). Elképzelhető, hogy valamilyen épületre szemelték ki a játszóteret, de persze nem kizárt, hogy semmilyen “sanda szándék” nincsen a Samsung játszótérépítő tervei mögött.

Nem tudjuk az igazságot, aki pedig ismeri, az nem szeretné az orrunkra kötni. Legalábbis mi más oka lehet annak, hogy zárt ülésen beszélgessenek a képviselők arról, hogy hová kerüljön egy játszótér? Biztos, hogy a Samsung-koalícióban vannak jól értesültek és – bár Lenkei úr tényleg szívén viseli Bócsa érdekeit – gondoskodnak róla, hogy nyílt ülésen ne szivárogjanak ki az információk.

44. A titkos játszótér” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s