Magánbeszerzett közbeszerző

egy debreceni közbeszerzési tanácsadó története

2020. 08. 06-án Göd Város Önkormányzata szerződést kötött dr. Bákonyi László közbeszerzési tanácsadóval és irodájával, a Bákonyi és Somogyi Ügyvédi Irodával. Első ránézésre is érdekes, hogy vajon miért egy látszólag véletlenszerűen kiválasztott debreceni ügyvéd kap egy ilyen megbízást? Annak körülményeiről nem is beszélve… Reméljük, hogy ebben a cikkben a kedves olvasó talál magának megfelelő magyarázatot a feltett kérdésekre.

Először érdemes magáról a kiválasztásról írni. 2020.08.06-án a megelőző pályázaton nyertes Lucsik János közbeszerzési tanácsadó szerződését a gödi képviselő-testület megszüntette, majd még ezen az ülésen előterjesztette Bákonyit, mint utódot. Pályáztatás nem történt, az eredeti előterjesztésben még más név szerepelt, a közbeszerzési szabályzatnak a kinevezés nem felelt meg, úgyhogy utólagosan azt is gyorsan módosították. Miért volt ilyen sürgős a kinevezés, hogy átírták a szabályokat? Ki is dr. Bákonyi László? Amit találtunk, az alapján pár gazdasági lapnak nyilatkozott a KATA kapcsán és adójogi szakértőként hivatkoznak rá. Ja, meg amúgy a Societas, az MSZP ifjúsági szervezetének OEEB elnöke volt, így 2009-ben 53. helyen szerepelt az MSZP európai parlamenti listáján, 2010-ben pedig 143. helyen az MSZP országgyűlési listáján.

Találtunk azonban más érdekességeket is, ezek pedig legalábbis megkérdőjelezik a képviselőtestületi többség jóhiszemű szándékát a kinevezésnél. Ha valaki Bákonyinak egy kicsit alaposabban utánanéz, megtalálhatja, hogy ügyvezetőként ténykedik egy bizonyos Green River Hajóállomás Kft-nél. Ennek a társaságnak korábbi ügyvezetője Küzmös László, akinek a neve sok gyanús ügynél került már a nyilvánosság elé. 

Az Átlátszó által írt cikkben olvashatunk például egy szentendrei ingatlanról, amelyet a Mafracht Kft. (igen, ez a Mahart egy testvérvállalata) építtetett 2014-ben, elmondásuk szerint nagyjából 200millió forintból, amelynek 20%-a (41.628.159 Ft) KMOP pályázat segítségével, tehát EU-s támogatásból származott. Ezután a Mafracht egy új céget alapított, a Green River Hajóállomás Kft-t, amibe apportként 179.000.000 forintos áron került át az ingatlan. A Green River minden kötelezettséget átvállalt, ezzel azt is, hogy a telek után bérleti díjat fizet, mivel a ház az övék, a telek azonban az önkormányzat tulajdonában áll. 

Mint minden hasonló pályázatnál, kötelesség a pályázatban kiírt időtartam erejéig a pályázatban meghatározott szolgáltatásra használni egy ingatlant. Mivel az épület hivatalosan az arra hajózó személyeknek szolgálati lakásként és irodai funkciót ellátó helyként került megépítésre, a pénzt erre vették fel, ezért 2019-ig, a pályázatban megjelölt 5 év lejártáig ilyen minőségben kellett működnie. Csakhogy ennek megvalósulására bizonyítékok nincsenek. 2016-ban nyilatkozta a Mafracht ügyvezetője, hogy amerikai turistákat szállító hajók fognak érkezni, az irodai bútorokat már megrendelték, a hajózó személyzetnek pedig oktatást biztosít majd az épület. A beígért amerikai turisták viszont sosem érkeztek meg.

Ehhez képest viszont 2019-ben az ingatlant luxusházként kezdték árulni. A kikiáltási ár nem kevesebb, mint 1.000.000.000 forint volt, amely az ötszöröse az eredeti, 2014-es építési költségnek. Azt is írják, hogy az 531 m2-es ingatlan mellett 1010 m2 telek jár az épülethez, amely, emlékezzünk vissza, amúgy a szentendrei önkormányzat tulajdona, így erre az ingatlan tulajdonosának bérleti díjat kell fizetni. Kellemetlen.

Amikor 2019-ben a hirdetés elkészült, már dr. Bákonyi László volt a Green River Hajóállomás Kft. ügyvezetője. Mindenki vonja le ebből a megfelelő tanulságot.

Nem csak ez az egy ügy van, amely Bákonyihoz és Küzmöshöz kötődik. A Get Work Trend Kft. 2019 elején került a 24.hu célkeresztjébe. A cég korábbi és későbbi ügyvezető igazgatója, a cégcsoport vezetője Küzmös László. Testvérvállalatának, a Get Work Szolgáltató Iskolaszövetkezetnek ügyvezetője pedig nem más, mint dr. Bákonyi László.

A Henkel gyárba közvetített dolgozók az újságíróknak kifejtették, hogy a Get Work Trend Kft. lefölözi a juttatásaikat. Míg a 2018-as minimálbér 149.000 forint volt, ők a három műszak miatt járó 30%-os pótlék és a havi 7500 forintos jelenléti bónusz mellett is csak havi nettó 120-130 ezer forintot visznek haza. A Henkel által alkalmazott dolgozóknak járó juttatásokat nem kapják meg, például a 13. és 14. havi bért, az évi 700.000 forintos cafeteria juttatás helyett évi 70.000 forintos cafeteriát kaptak csak. A gyárban egyébként a kollektív szerződés alapján heti 68 óra munka lehetséges, tehát öt nap 12 óra, plusz egy hatodik nap 8 órás munkaidő.

Mint láthatjuk, Bákonyi László személye körül több kérdőjel is lebeg. Bár találgatások vannak, hogy Lukácsi Bálint szintén szocialista múltjából ismeri, így általa érkezett, de ezt a felvetést megerősíteni nem tudjuk. Hogy miért kellett hirtelen és erőből átvinni a testületen a kinevezését? Fogalmunk sincs. Ami viszont biztos: egy pályáztatáson lehetett volna jobb jelöltet is találni. 

Magánbeszerzett közbeszerző” bejegyzéshez 6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s