A Gödi Összefogás kérészélete

Alakulás

Fontosnak tartom megosztani a Gödi Összefogás történetének részleteit az átláthatóság kedvéért, hogy másoknak tanulságos legyen, és mert szeretnék lezárni egy korszakot. Hlavács Judit már megtette ezt, és ellentmondás nélkül én is hozzáteszem az én szemszögemet. Az előzményekre nem térek  ki, hogy bemutassam egyes megélhetési politikusoknak a régi sértettségeit, hanem azzal kezdeném, amikor Gödön végre összeültek a kormányváltásért dolgozó pártok helyi képviselői.

Hárman voltunk gödi tagok a Momentum váci alapszervezetében, de 2019 és a választások közeledtével egyre inkább azt éreztük, hogy nekünk a saját helyi ügyeinkkel kell foglalkoznunk, különben ez a kizsigerelő társaság fog megmaradni a város élén. Így Vajda Viktória vezetésével megalapítottuk a gödi alapszervezetünket, és gyors bővülés mellett nekiláttunk a helyi politikai kultúra reformjának.

Viktória próbálta már tél végén is felvenni a kapcsolatot Rónai Sándorral, mint a leginkább érintett, ismertebb ellenzéki politikussal. Április közepére sikerült összehozni az első találkozót, ahol érdekes módon az derült ki, hogy a DK, MSZP és Jobbik már előzetesen megegyezett Dunakeszi-Fót-Göd leosztása kapcsán, bár ez a tárgyalások során megvalósíthatatlannak bizonyult szerencsére.

Két fő kihívás volt az indítás kapcsán: mennyi körzetben indíthatnak saját jelöltet a pártok, és ki lesz a polgármester? A körzetekre nyújtott igények egyáltalán nem tükrözték, hogy valójában mekkora támogatottsága, sem hogy mennyi aktivistája van a pártoknak. Polgármesterre ötlet volt egy maréknyi, de egyikük sem vállalta a kihívást. Végül én szedtem össze a bátorságot a jelöltséghez.

A végleges számok elfogadásánál már – Lukácsi Bálint unszolására – az MSZP csak 1 helyet kapott volna a korábbi 2 igénye szerint, aminek hatására kivonult a tárgyalásról Fekete Zoltán, és elfogadtuk az induláskor is bemutatott felosztást. Három név még akkor is hiányzott a DK és a Jobbik részéről, és csak a határidőre ismertük meg a jelölteket.

Kampány

A kampány lassan indult be, aminek részben a fent említett hiányzók voltak az okai, akik a bemutatkozónkon és a sajtótájékoztatónkon sem vettek részt. Másrészt kihívás volt úgy bemutatkoznunk, hogy a gödiek jelentős része félt bármilyen állásfoglalást tenni mellettünk nyilvánosan, mert féltek Markó bosszújától, aki nem egy vállalkozót lehetetlenített el állításuk szerint.

Két szinten volt aránytalan tehát a küzdelmünk: egyrészt a városvezetés látványos propagandát és a város pénzét tudta használni arra, hogy kiválóságukat bizonygassák; másrészt a jelölteink egy részét alig sikerült feladatra bírni.

Első 100 nap

A választás eufóriában tetőzött, hisz a 9 jelölt közül 7-en közvetlenül meg lettünk választva, és még Hives is bejutott listáról. Bár korábban nem volt erről szó, Fülöp Zoltán (LMP) és Lőrincz László (DK) is felajánlkozott, hogy szívesen lenne alpolgármester főállásban. Más nem jelentkezett, mert hirtelen jött a siker, de cserébe erős volt a nyomás Rónai Sándortól, hogy Lőrincz mindenképp hadd lehessen alpolgármester. Sajnos kétségeim voltak Lőrincz Lászlóval kapcsolatban a róla hallott pletykák miatt, de bizalmatlanságra sem szabadott alapozni a kapcsolatunkat. A biztonság kedvéért Fülöp Zoltánt választottam első sorban, noha az ő motiválhatósága volt kétséges az általa gyakran emlegetett magas fizetési igények miatt.

Az első frakcióülésen beterjesztettünk egy frakciómegállapodás-tervezetet, ami annyit tartalmazott volna, hogy kötezzük magunkat a közös tárgyalásra, és a megállapodásainkat a testületi ülésen képviselni fogjuk, de Rónai Sándor ismét megjelent Lukácsi Bálinttal, és megvétózták az írásos megállapodást, nekünk pedig be kellett látnunk, hogy vagy működni fog anélkül is a szövetség, vagy igazából fölösleges volt együtt indulnunk.

A holdudvarunk felépítésére a bizottságok szolgálhatnak, de megállapodtunk abban szóban, hogy szakmailag igyekszünk azt felépíteni, és ezért is alakult ki a hármas tagolás. Számos egyeztetést szorgalmaztam a frakcióval külön-külön és egyben is, sőt, még a fidesszel is, hogy lássák, nyitottak vagyunk az együttműködésre. Sajnos ezt a kezdeményezésemet később leszavazta a mai Göd Fejlődéséért frakció, és azt kérték, hogy ne is tárgyaljak a Fidesz frakcióval.

Az írásos megállapodás megvétózásán túl a bizalmamat rombolta még, amikor Szilágyi László és Hives Gábor is a frakciómegbeszélésen elhangzottakkal ellentétesen szavazott már az első rendes testületi ülésen, és Lőrincz László egyeztetés nélkül, ott szeretett volna rendeletmódosító előterjesztést beterjeszteni.

A két alpolgármester eleinte normatív szabályozás szerint kellett, hogy végezzék a munkájukat. A saját területükért felelve kellett volna segíteniük engem, a frakciót és a várost, de a kiadott és átbeszélt konkrét feladatok ellátása helyett Fülöp például szóban kötött szerződést pályázatfigyelővel, és ezer fős campus megépítését kezdte el szervezni a Samsung munkásainak kiszolgálásáért. Lőrincz a Gödi Kommunikációs Kft-t “szolgáltatta ki”, aminek eredménye az lett, hogy mára nem tudja ellátni még az eddigi feladatait sem.

Kimutatott fehér fogak

Február harmadikán hárman, Lőrincz vezetésével megmutatták, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül elárulják az ellenzéki célokat, és a fidesszel szövetkezve szavaztak, hogy további hónapokra ellehetetlenítsék a TESZ megüresedett igazgatói helyének a betöltését.

Ekkor már a feszültség a tetőfokára hágott, de tudva, hogy a 2022-es választást befolyásolhatja, ha a frakció felbomlik, tovább szorgalmaztuk a kiegyezést. Januárban egy ilyen megbeszélésen megállapodtunk abban, hogy a Szolgáltató Kft vezető pozícióját próbaidővel bízzuk dr. Tóth Ágnesre, de a 27-i testületi ülésen mégis végleges megbízatást szavazott meg a Samsung-koalíció. Március 3-i testületi ülésen a költségvetés elfogadásának harmadik és egyben végső fordulója volt, és akkor – feltételezésünk szerint Lőrincz kezdeményezésére – a Fidesz módosító indítványt nyújtott be, ő maga pedig szabálytalanul, a képviselőket megvezetve terjesztett be egy több mint 20 mFt értékű beruházást közbeszereztetés nélkül.

Április 9-én a Göd Fejlődéséért frakció tagjai írtak egy levelet az ellenzéki pártok vezetőinek, amiben alkalmatlannak titulálnak és polgármesterként elkövetett “törvénytelenségeim” ecsetelik. Ezt a magatartást még tovább tetézték a minősíthetetlen propagandalapjukkal, a Gödi Körkép áprilisi példányával, facebook-posztjaikkal.

A veszélyhelyzet alatt még számos mediátort igyekeztünk bevonni, a pártok is segédkeztek, hogy legyen egy kiegyezés, amire több együttműködési megállapodási verziót is javasoltunk, de ahogy a mellékelt ábra is mutatja, nem voltak nyitottak nem hogy a megegyezésre, de még a törvények betartására sem, mert a legvégső megállapodás már épp csak annyit kért volna az ő részükről.

Nem ítélek el valakit azért, mert együtt szavaz a Fidesszel, de hogy kifejezetten Göd értékeit romboló intézkedéseket hozzon és kiszolgáltassa döntéseivel, azt nem tűrhetem. Én nyitott voltam a kiegyezésre a végsőkig, de a június vége óta történtek azt mutatják, hogy a Göd Fejlődéséért koalícióval nem lehet szövetségre lépni, hiszen csak az én ellehetlenítésemen dolgoznak, amiért nem látják drága árnak a város tönkretételét sem.

A Gödi Összefogás kérészélete” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. “amikor Gödön végre összeültek a kormányváltásért dolgozó pártok helyi képviselői.”
  Itt van ama bizonyos kutya elhantolva.
  A gödi önkormányzatban Gödért kell tevékenykedni. Ti nem erre gyűltetek össze, hanem országos politizáláshoz akarjátok ugródeszkának, finanszírozó helynek használni.
  Minden probléma innen származik, köszönjük, hogy őszintén elmondtad, bár akik látnak is, nem csak néznek, azok tudták eddig is.
  Kénytelen vagyok ismételni magamat. Vagy befejezitek ezt a cicaharcot, és csak göddel foglalkoztok, vagy menjen mindenki vissza a tisztes foglalkozásához, és onnan próbálja megdönteni a kormányt. Itt Gödön ebből nem kérünk!

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s