34. Mit adtak nekünk a rómaiak?

… és mit vett el a Samsung-koalíció?

Mondják – a Samsung-koalíció tagjai és támogatóik, no meg az egész fideszes propagandamédia, Origótól Magyar Nemzetig, TeOl-tól HeOl-ig -, hogy Balogh Csaba alkalmatlan, vezetése alatt működésképtelen a város, menekülnek a hivatalnokok: mindent, de mindent rosszul csinál. Nem mondom, hogy szerencsés fickó: az Összefogás-frakció három tagja, Lőrincz László, Szilágyi László és Hives Gábor már februárban meglepte a többieket egy fideszesekkel közös obstrukcióval, a TESZ-vezetői pályázat napirendre sem vételével. Márciusban beütött a Covid-járvány, áprilisban a renegát négyek (immár Fülöp Zoltánnal együtt) panaszlevelet írtak a polgármester ellen a pártvezetésekhez (ami azonnal a Fidesz-sajtóban landolt). Júniusban, az első veszélyhelyzet utáni maratoni testületi ülésen felállt ellene a Samsung-koalíció és blokkolta a folyamatban lévő ügyeket, valamint megszabadította a várost pár kulcsfontosságú munkatárstól (közbeszerzési tanácsadó, TESZ-igazgató, jogászok, katasztrófavédelmi referens…) nemsokára pedig fel is függesztették a polgármestert. És amint a bíróság megsemmisítette a határozatot augusztus utolsó hétvégéjén (pénteken) és ez Balogh Csaba tudomására is jutott (szombaton), lecsapott a városra az emberemlékezet óta legnagyobb vihar, a kárfelszámolás pedig még most is tart… Na de “mit adtak nekünk a rómaiak”, azaz mit csinált Balogh Csaba és csapata az elmúlt szűk egy évben? És mi az, amit ebből meghagyott a fideszesek és pártjaikból kiugrott álellenzékiek (+ a még jobbikos Hives Gábor) alkotta Samsung-koalíció?

A gödieknek ez nem feltétlenül látható, de a hivatal és a képviselő-testület működését nagyban segíti az első hónapban végrehajtott informatikai fejlesztés, aminek köszönhetően a kapcsolattartás és a közös munka sokkal könnyebb lett a Városházán. (Amit viszont mindenki érzékelne, ha ez nem történt volna meg: az én első gödi postafiókom maximum 3 nap, a polgármesteré inkább 3 óra alatt telt meg – pedig “over quota” üzenettel visszajött levelet az elmúlt öt évben biztosan nem tapasztaltam a 2019 október-novemberi gödi rendszeren kívül.)

A Humán Bizottság munkájáról Vajda Viktória elnök a facebook-oldalán számolt be: a fontosabb, nagyobb jelentőségű ügyek közé tartozik a kulturális koncepció és az új szociális rendelet, benne a gyógyszertámogatás elfogadása – a Humán Bizottságot azóta beszántotta, a szociális rendeletet pedig módosította a Samsung-koalíció, a rendkívüli települési támogatások kiosztásában a HB-nél kicsit szabadabb keze van a fideszes Lenkei György által vezetett, új, Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottságnak. Továbbvittük a hagyományos kulturális programokat, a civil támogatásokat, a karantén alatt pedig pályázatot írtunk ki, hogy online kulturális eseményekkel könnyítsünk a bezártságon, illetve támogassuk vele a bevételeiktől elesett helyi művészeket.

A szintén beszántott Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság munkájáról ezen a blogon írtam, legfontosabb eredményeink közé tartozik a városi főkertész alkalmazása és a már csak elfogadásra váró új környezetvédelmi rendelet tető alá hozása. Elindítottuk a településrendezési eszközök (TSZT, HÉSZ) tárgyalásos módosítását öt kiemelt területre, véleményeztük az új, 24 tantermes iskola terveit.

A főkertész segítségével összegeztük a tavalyi golfpálya-ötletpályázat javaslatait, és épp a napokban érkeznek Gödre egyetemisták, hogy ez alapján egy gyakorlat keretében terveket dolgozzanak ki. A konkrét fejlesztéseket közösségi tervezési folyamat során szeretnénk majd elindítani, a lehető legkevesebb építéssel a területen. A főkertész felvette a kapcsolatot a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival, és most először a természetvédelmi területeket – végre – kezelési terv alapján szeretnénk majd gondozni.

Az esedékes forgalomtechnikai felülvizsgálathoz összegyűjtöttük a lakossági javaslatokat, és azt kértük a megbízott tervezőtől, hogy ezeket építse be az általa készített anyagba. A tervező a munkaközi megbeszélés után, néhány héten belül adja át a kész tanulmányt.

Bár az ellenérdekelteknek több mint fél éven át sikerült blokkolniuk a folyamatot, felvettünk egy szakmailag és emberileg is bevált, műszaki és gazdasági diplomával is rendelkező új TESZ-igazgatót az októberben felmondott vezető helyére. Ő egy hónap alatt megoldotta a tönkrement trafó cseréjét a strandon, a tervezett költség kevesebb mint harmadáért – nem mellesleg sok tízmilliós bevételkiesést megelőzve és megőrizve a strandon dolgozó tucatnyi dolgozó állását. A Samsung-koalíció veszélyhelyzet utáni első előterjesztése az ő eltávolítását célozta, amit Fülöp Zoltán haladéktalanul meg is valósított, álpolgármestersége szinte első intézkedéseként.

Felvettünk egy új főépítészt, és főépítészi irodát hoztunk létre, hogy a gödiek építkezéseivel kapcsolatos ügyeknek és a várostervezésnek is szakmailag kompetens gazdája legyen. Új, agilis és képzett vezető áll a beruházási osztály élén. A katasztrófavédelmi referens a veszélyhelyzet idején, és a Samsunggal kapcsolatos ügyekben is felbecsülhetetlen szolgálatot tett – sajnos a Samsung-koalíció őt is lapátra tette.

Öten (a momentumosok, Fülöp Zoltán és én) még képviselőjelöltként csatlakoztunk a korrupcióellenes, átláthatóságot elősegítő “Ez a minimum!” kezdeményezéshez, és a K-Monitor, a Transparency International és az Átlátszó.hu által kidolgozott mintaszabályzat felhasználásával, a polgármesteri hivatal segítségével megalkottuk Göd átláthatósági rendeletét. Sajnos a Samsung-koalíciónak “hála” ezt a képviselő-testület napirendre se vette. Pintér György leginkább a “külföldről pénzelt szervezetek” közreműködését és az esetleges plusz költségeket kifogásolta, Fülöp Zoltán elméletben támogatná, de át szeretné dolgozni, különös tekintettel az átláthatósági biztos intézményére, a többiek indoklásra sem méltatták, miért tartják szükségtelennek azt, hogy egyáltalán foglalkozzunk a kérdéssel.

Majdnem elindultunk egy pályázaton, amin 36 milliót nyerhettünk volna a Berzsenyi utca felújítására, de a Samsung-koalíció megakadályozta, és a Göd Fejlődéséért frakció képviselői azóta is minden alkalmat megragadnak, hogy ennek kapcsán korrupció gyanújába keverjék egyrészt Balogh Csabát, másrészt a beruházási osztály vezetőjét. Hogy mi a valóság, azt a “Nem kell nekünk útfelújítás!” című 11. fejezetben írtam meg.

A Rákóczi úton a járda építése hamarosan befejeződik, már csak az utolsó, az Alagút utcához legközelebb eső szakaszon dolgoznak (a Gutenberg utcáig történtek most munkálatok). Szintén megépült a járda a Lenkey utcában, a Kincsem óvoda előtt, és hamarosan a Bozóky tér kapcsolódó térnegyede is megújul. Tervezés alatt a Nemeskéri úton hiányzó legkritikusabb járdaszakasz is. Átadtuk az új Kincsem óvodaépületet (a beruházás nagyja még az előző ciklusban lezajlott), amit már birtokba is vettek a gyerekek.

Új beszerzési szabályzat született (a valószínűleg sosem használt előző helyett), a veszélyhelyzet alatt a polgármester szerződést kötött egy közbeszerzési tanácsadóval, és közbeszerzési szabályzatot léptetett életbe. Sajnos ez is a múlté – a Samsung-koalíció “saját” tanácsadója többszörös áron, de legalább általános szabályzat nélkül, minden egyes pályázatnál már a kiírás előtt “megfelelően” kialakított rendszerben bonyolíthatja le a közbeszerzéseket.

A veszélyhelyzetben Balogh Csaba plakátokon, külön kiadványban, a godihirek.hu-n, a facebook-oldalán és a god.hu-n is folyamatosan tájékoztatta a lakosságot, a karanténban lévők, a fertőzöttek és az önkormányzat által segítettek számáról naponta frissülő infografikán értesülhettek a gödiek. Először az intézmények és a hivatal részére gondoskodtunk védőfelszerelésről, fertőtlenítőszerekről, majd mosható, többször használható maszkokat osztottunk a város frekventált helyein (piac, élelmiszerboltok). Az Alapszolgáltatási Központ túlterheltségének csökkentése érdekében önkéntes segítő hálózatot szerveztünk, amely gyógyszert, élelmiszert vásárolt be és szállított ki azoknak az időseknek, akik ezt igényelték.

A Samsung vezetésével Balogh Csaba már októberben jó kapcsolatot alakított ki, emiatt az őszi kisebb tűzesetről is azonnali tájékoztatást tudott adni a lakosoknak. A céggel és a HIPA (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség) képviselőivel folytatott tárgyalásokon olyan tervet sikerült elfogadtatnia a gyár úthálózatával kapcsolatosan, amely gödiek érdekeit jobban figyelembe veszi az eredetinél. Ezt márciusban nyilvánosságra is hoztuk. A januári közmeghallgatáson nyilvánvalóvá tette, hogy konstruktív, de első sorban a gödiek érdekeit képviseli.

A veszélyhelyzeti intézkedésként a gyárat elcsatoló kormányrendelettel szemben alkotmányossági panaszt nyújtott be – ezt most a képviselő-testületnek meg kell ismételnie, mivel júniusban új jogszabály váltotta fel az eredeti rendeleteket.

A különleges gazdasági övezet létrehozásáról és ennek következményeiről szórólapot juttattunk el a gödieknek, és részt vettünk a “dudálós”, majd a biciklizős demonstrációkon, “Nem adjuk Gödöt!” molinókat készítettünk. Lőrincz László, Szilágyi László, Hives Gábor és Fülöp Zoltán ezzel nem értett egyet, azt gondolták, nekünk sem lenne szabad “nyüzsögni”, ezt hagyjuk a civilekre, júliusban pedig a Fidesszel közösen olyan testületi döntést hoztak, hogy kizárólag Fülöp Zoltán tárgyalhasson a Samsung ügyeiről a város nevében.

Pertársaságot kezdtünk szervezni, hogy minden, a gyár miatt értékvesztést szenvedett ingatlan tulajdonosának megoldást találjunk – sajnos a fideszesekből és álellenzékiekből álló képviselő-testületi többség ezt is megakasztotta, ők inkább másfél házat vesznek meg Bócsán. Ezzel a megoldással csak néhány kiválasztotton tud segíteni a város, ráadásul a Samsung és a kormány helyett finanszírozza az általuk okozott károkat, a gödiek pénzéből.

A lista korántsem teljes, és folytatódhatna – már ha nem szavazná le bármelyik kezdeményezésünket a Samsung-koalíció. De van egy dolog, amit Balogh Csaba tényleg nem jól csinált: nem számolt be folyamatosan az eredményekről, a részeredményekről, az elindított folyamatokról. Alapvető fontosságú, fejlesztendő területről van szó (amit láthatóan igyekszik javítani): ne csak dolgozzunk, de kommunikáljunk is róla. Amikor ez életbe vágó volt, pl. a veszélyhelyzetben, akkor azonnal, és ha kellett, rendszeresen beszámolt a fejleményekről, egyébként azonban nem volt ideje és/vagy segítsége erre a feladatra. Ezt a posztot is jobb lett volna, ha ő maga írja meg. Nem azt szeretném, ha a Göd Fejlődéséért frakció példájából okulva bombasztikus bejelentésként tálalná minden ötletét, de azt azért remélem, hogy egyre több írása jelenik majd meg itt.

 (Alaptalan önfényezésben mindenesetre biztos, hogy a renegát ellenzékiek sokkal jobbak.)

One thought on “34. Mit adtak nekünk a rómaiak?

  1. Végre egy összefoglaló,amely hiteles.Jó lenne ezt elolvasnia minden gödinek.Hátha egyszer azok is elgondolkodnak közös dolgainkon akik most a régi rendszer bebetonozását támogatják.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s