33. Vihar után

Eszem ágában sem volt erről posztolni. A tegnapi testületin se szóltam inkább róla. Mert azt gondoltam, mindegy, hogyan, csak legyen megoldás. Legyen lehetőség kivágni és elszállíttatni a kettébetört fákat, fertőtleníteni a szennyvízzel elöntött területeket, anyagi segítséget nyújtani a károsultaknak. Ezért lenyeltem mindent, és hozzájárultam mindkét egyhangú (12 igenes) döntéshez a szavazatommal. De most elolvastam Szilágyi László posztját, és nem tudok csöndben maradni.

Nem tudok szó nélkül elmenni amellett, hogy az exDk-sok és Hives Gábor szuperönfényező facebook-videójából én csak azt látom, hogy csináltak egy fotót meg elhúztak pár ágat, de valahogy nappali, dolgos munkáról kép nem született. Nem látom értelmét, se szükségét annak, hogy összemérjük, ki mit tett vagy nem tett a vihar után, és abból mekkora politikai hasznot akar húzni, mert ezer oka lehet annak, ha valaki nem dokumentálta, vagy akár nem is csinált semmit. Egyébként is, nekünk, képviselőknek kötelességünk segíteni, ezért hálát várni olyan, mintha az automata dicséretet várna azért, hogy kiadja a pénzünket. Akinek megköszönni lehet és kell az önzetlenségüket, azok az egyszerű gödi lakosok, szomszédok, akik egymás mellé álltak a bajban.

A sárgával aláhúzott részek egyszerűen nem igazak. De a többi sem pont úgy van, ahogy Szilágyi László állítja

Az augusztus 27-én napirend előtt előadott hazugságokat (még) nem kommentáltam. De most nem tudok elmenni az újabb csúsztatások mellett. A tegnapi ülés napirendi pontjait a polgármester terjesztette elő. Egyeztetett a frakciókkal**, és számos javaslatukat befogadta. Az ülés előtt kiosztva eleve a pénzügyi bizottságon összerakott javaslatot kaptuk meg. A pénzügyi bizottság tagja Szilágyi László és Hives Gábor is – elnöke a fideszes Pintér György – nem is értem, hogy alakulhatott úgy, hogy a testületit megelőző bizottsági ülés után még mindig volt javítani való, vagy ha a bizottságon nem sikerült egy az egyben áttolni az ötletüket, akkor miért erőltette tovább… Mindenesetre az ülés alatt még egy módosító javaslatot kaptunk, Szilágyi László volt olyan kedves, hogy emailben el is küldte nekünk – 17.19-kor kaptam meg én, vagyis az ülés alatt. Ki nem egyeztetett? Kinek a javaslatára hoztunk létre krízisalapot? Mi ez az egész? Képviselőtársam mai posztja minimum kétes igazságtartalmú kijelentéseket tartalmaz. Na de ezért nem írnék blogbejegyzést, csak odakommentelnék. Amiért “klaviatúrát ragadtam” az az, hogy ezt a helyzetet is arra használják, hogy a gödi Fideszt erősítsék és a megválasztott ellenzéki polgármestert gyengítsék.

12 egyhangú szavazattal – tényszerűen tényleg a Göd Feljődéséért frakció ötlete alapján – ötmilliós haváriakeretet hoztunk létre, hogy a polgármester, utólagos, tételes beszámolási kötelezettség mellett intézkedhessen a halaszthatatlan tennivalókról. Pl. a zöldhulladék elszállításáról, amit “nem tárgyalhattunk”. Ezt Fülöp Zoltán már vasárnap “megszervezte”*** (hogy milyen felhatalmazással és finanszírozással, azt persze nem tudom, de ilyen apróságokat csak Balogh Csabán szokás számon kérni). Hogy mire lesz elég, azt nem tudom, a Hulladékgazdálkodási Kft, akitől a polgármester árajánlatot kért, és amiről kedden (a mindenről egyedül intézkedés jegyében) értesítette a képviselőket, illetve amire hivatkozott a frakcióvezetőkkel való (Szilágyi szerint nem létező) egyeztetésein, napi 35 tonnáért alkalmanként nettó 1.230.000 Ft-ot kér, és ez még csak az elszállítás (és az önkormányzat saját tulajdonú cége). Az már csak hab a tortán, hogy a 200 ezres értékhatáron felüli egyéb kötelezettségvállalást még úgy sem engedik a polgármesternek, ha egy alpolgármester ellenjegyzi…

Az első krízisalapot (lánykori nevén koronavírus-krízisalap) a polgármester hozta létre a veszélyhelyzet alatt. A Samsung-koalíció egyik első döntése volt ennek beszántása, annak ellenére, hogy maga Szilágyi László ötlete volt a koronavírus helyett általános alap továbbvitele. Úgyhogy eldicsekedni vele saját javaslatként, khm…

Erről az ötmillióról egyébként Lenkei György Szociális, Egészségügyi és Lakásügyi Bizottsága fog dönteni (tagjai Csányi József képviselő és Kocsis József). Mivel a polgármesteri keretet alaposan megvágták, szükség van egy ilyen “zsebre”, amihez nyúlhatunk a bajban.* Eddig ugyanis az ilyen jellegű, szociális rendeletbe pl. sehogyan sem illeszthető támogatásokról a polgármester határozott (Markó József 13 éven át, úgy, hogy senki sem kérdőjelezte meg az ehhez való jogát, szerintem helyesen). De most a gödiek többsége által megválasztott Balogh Csaba helyett két, saját körzetét egyébként elvesztő fideszes politikus, valamint egy választáson nem is induló külsős fog róla rendelkezni. Mindez a Göd Fejlődéséért Frakció javaslatára. Tényleg, érdemes büszkének lenniük rá, mekkora demokraták!

Az igazsághoz tartozik: A szempontok kialakításához Lenkei György várja minden képviselő javaslatát, és biztos vagyok benne, hogy komolyan is gondolja, és össze is hívja a héten az erről szóló alkalmat. A Humán Bizottságban együtt dolgoztunk, ez alapján tényleg őszintén mondhatom, hogy a város szociális feladatainak jó gazdája – más kérdés, hogy tényleg azt akarja-e a Fidesz ellenzéke, hogy aki a várostól támogatást kap, az ezt egy fideszes politikus személyes ajándékaként élje azt meg. Igaz, az “ellenzékiség” a Göd Fejlődéséért frakció tagjairól nagyon nehezen volt állítható eddig is – június vége óta egyetlen ügyben sem szavaztak velünk a Fidesz ellenében, illetve már csak egy tagjuk van, a jobbikos Hives Gábor, akiről nem tudjuk még, hogy felfüggesztette a tagságát, kilépett vagy éppen most zárják ki a saját pártjából.

*FRISSÍTÉS: Eredetileg így szólt ez a mondat: “Maga Lenkei György mondta el a testületin, hogy ez az alap megszüntetett polgármesteri keret helyett szükséges, és úgy is lesz elosztva.” Lenkei úr felhívta rá a figyelmemet, és igaza volt: ilyet nem mondott, ezért javítottam a szöveget, és ezúton is elnézést kérek az érintettől.

**FRISSÍTÉS: Fülöp Zoltán is észrevételeket tett a poszttal kapcsolatban, szerinte SEMMI egyeztetés nem volt a frakciókkal, illetve csak a testületi meghívó kiküldése után, és Balogh Csaba ezeken az egyeztetéseken egyáltalán nem volt konstruktív, a pénzügyi bizottságon az “átfaragott” módosítókat fogadta be, Szilágyi László ülés alatt kiküldött javaslata pedig a bizottságon elfogadott változat volt.

***FRISSÍTÉS: Fülöp Zoltán helyreigazítási kéréséből az derül ki, hogy a zöldhulladék-elszállítást vasárnap javasolta Balogh Csabának, és ő ezt nehezen, de elfogadta, ezután az alpolgármester hívta fel a Hulladékgazdálkodási Kft.-t, és a kifizetés módját is kitalálta. (Nem kérdőjelezem meg ezt, de a “megszervezés” alatt én még mindig azt is értem, hogy gondoskodunk arról, hogy a feladatot végző cég miből és hogyan lesz kifizetve, amire az ötmilliós haváriakeret lehet, hogy jó megoldás, de valószínű, hogy csak erre a feladatra is több pénzre lesz szükség, és ez esetben Szilágyi Lászlónak is igaza van abban, hogy erről még újra szavaznunk kell egy testületi ülésen.)

One thought on “33. Vihar után

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s