Sellő utcai felújítás

A Sellő utca lakói nagyjából másfél éve kénytelenek utca helyett építési területen közlekedni – arról számolok be most, hogy miért és hogyan alakult így, illetve mi várható. Az október óta történtek tapasztalatai arra intenek, hogy akkor lehet majd fellélegeznünk, ha már levonultak a munkagépek, de végre valami biztatót tudok írni, a munka megkezdése elől végre elhárultak az adminisztratív akadályok.

Már 2019. október végén, még a testület megalakulása előtt találkoztam az utca lakóival: a Thököly és a Hunyadi utca közötti szakaszon élők azt kérték, hogy ez a rövid rész is legyen majd leaszfaltozva, ha már úgyis itt lesznek a munkagépek, úgyhogy az egyik első utam a hivatalban a beruházási osztály utas kollégájához vezetett, hogy tájékozódjam a helyzetről. A DMRV vízvezeték- és csatornacserét végzett az utcában, amihez néhol 4-5 m mélyen kellett gödröket ásniuk. Ezután a cégnek helyreállítási kötelezettsége van, de részben a tél miatt, de még inkább megbolygatott vastag földréteg tömörödésének biztosítására, a munkák tavaszi folytatása mellett döntött mind a város, mind a Tau-Bau, a DMRV által megbízott kivitelező.

Ősszel-tél elején még számos alkalommal, többször hétvégén, esőben jártam a helyszínen, és egyezkedtem a munkavezetővel, amikor pl. a vízbekötések idején óriási gödröket hagytak körbekerítés nélkül, vagy úgy bontottak ki egy csatlakozást a Duna utcánál, hogy az aszfaltréteg a „levegőben lógott”, és az a veszély fenyegetett, hogy egy autó ráhajtva beszakadhat a többméteres üregbe. Végül a közműcsere elkészült, zúzott kővel borították a kiásott részeket, és a cég levonult a területről. A költségvetésben, illetve utána megszavaztuk a Thököly-Hunyadi közti szakasz megépítését (utóbbinak elsőként a terveztetését), de arra számítottam, ez a szakasz jóval a felújítás után készülhet csak el. Ami március óta történt, az még úgy is elkeserített, hogy amúgy hozzászoktam már a csigalassúságú ügymenethez, amit mindig megakaszt még valami váratlan akadály vagy rosszul meghatározott költségvetési sor… És itt egy valódi megoldandó probléma is felmerült: a helyreállítási kötelezettség csak a meglévő, nem túl jó állapot visszaállítására vonatkozik, az önkormányzat pedig egy szegéllyel ellátott, minőségi felújítást szeretne megvalósítani – és nem csak ez az “új”, hanem már az előző vezetés is így tervezte. Nem feltétlenül a TauBau-val, hanem azzal, aki a szabályos beszerzési folyamatban elnyeri a munkát (máshogy nem is lehetne).

A DMRV kivitelezője – hosszas emailes és telefonos „zaklatás” eredményeként – előállt az ajánlatával: a beruházást elnyerő cég megcsinálja a szegélyt, ők hozzáillesztik a félpályányi aszfaltot, majd a másik cég befejezi a másik oldalt. Nem kell útmérnöknek lenni hozzá, hogy az ember azt mondja, hogy bármit, csak ezt ne… Nem csak hogy lehetetlen így egy minőségi aszfaltréteget leteríteni, de ha bármilyen probléma adódik, garantált az egymásra mutogatás és a felelősséget sosem lehet majd megállapítani.

Május 12-én sikerült megszervezni egy bejárást a DMRV, a TauBau, a beruházási osztály vezetője és utas kollégája, valamint az én részvételemmel. Megszületett a megoldási javaslat: a már elkészült, árazatlan költségvetés-kiírást (szegély, aszfalt, minden egyéb, az általunk kért műszaki tartalommal) a beruházási osztály megküldi a kivitelezőnek, ők beárazzák az egészet, illetve megadják a helyreállítási árat is, a kettőből pedig ki lehet számolni, hogy hány méter lesz az a szakasz, ami teljes szélességben elkészítve pont annyiba kerülne, mint a sávos helyreállítás az egész utcában. Win-win… Amúgy a munkát akár holnap is elkezdenék. A naiv körzeti képviselő reménykedni kezd, pláne, hogy a beruházási osztály már május 13-án megküldi a műszaki tartalmat a TauBaunak…

Telnek a hetek, mennek az emailek, csörögnek a telefonok, a beárazás csak nem készül el. Az utas kolléga bokáját töri és táppénzre megy, de azért időnként (elég gyakran) megpróbálja noszogatni, eleinte csak a kivitelezőt, később a DMRV-t is. „Eszkaláljuk” a kérdést, Balogh Csaba polgármester találkozót szervez a DMRV-vel (van még pár megbeszélni való ügy). Többedik nekifutásra sikerült is megtartani az egyeztetést, július 7-én. És 17-én meg is érkezett a TauBau ajánlata! Igenám, de csak rá kell nézni, (mármint az utas kollégának, nem nekem), és mindjárt kiderül, hogy a cég nem a megküldött kiírást árazta be, ugyanott vagyunk, mint májusban (vagy éppen decemberben).

Újabb emailek és telefonok után augusztus elején megtörténik a csoda: a TauBau beárazza a kiírást, ami alapján ki lehet számolni, hány méter utca felújítása jut a DMRV-re. (Ezúton is hálás köszönetem Espár Zsoltnak, aki rengeteget segített az ügyben, betegállományból is) Elkészül a közútkezelői hozzájárulás (tanulva a tavaly őszi eseményekből, kértem, egy kompetens kapcsolattartó megjelölését, elérhetőségekkel), a képviselő-testület jóváhagyta, elindulhat a munka. (Persze csak akkor, ha a cég valóban nekilát.)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez még csak a felújításra váró útszakasz szűk fele, hiszen a maradékra szabályos beszerzési eljárást kell lefolytatni. De ez is sínen van, az augusztus 27-i testületi ülésen az ajánlat kiírását is megszavaztuk, a költségvetésben a fedezet szerepel, tehát a nyertes ajánlattevővel (persze egy újabb testületi szavazás után) meg lehet majd kötni a szerződést.

Nem tudom megszámolni, hány órát töltöttem a Sellő utcával, és még mindig csak ott tartunk, hogy semmi akadálya a munka megkezdésének – és én dolgoztam a legkevesebbet, mert én csak telefonáltam, emaileztem, egyeztettem, újra és újra rákérdeznem – a hivatal munkatársai voltak azok, akik terveztek, számoltak, közútkezelői hozzájárulást, előterjesztést írtak. Nem panaszképpen írom ezt – ez a dolgom – hanem tájékoztatásul. Én is mindig azt mondtam “kívülről”, hogy egyszerűen lehetetlen, hogy ennyire nehezen legyen megoldható valami. Szerencsére az esetek nagy részében egyébként nem is az – de a Sellő utca elég jó példa arra, hogy egy körzeti képviselőnek nem elég gombokat nyomogatni és a szavazás után diadalmasan kiírni a facebookra, hogy “beindítottuk a várost”.

A képen a következők lehetnek: túra/szabadtéri
borítóképnek optimistán egy úthengert választottam, ez a Sellő utca decemberi állapota

One thought on “Sellő utcai felújítás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s