A Markó-éra aranykora

Akik régóta követik a város közéletét, nem kételkednek abban, hogy a gödi politikai erők legnagyobb játékosa nem más, mint a 13 éven át polgármesterként regnáló Markó József, akinek hatalma, befolyása sokkal korábbról ered, és a 2019-es választási vereséggel sem szűnt meg, sőt, most újra megerősödött.

Markó József 1968 óta Gödön lakik, és eleinte televíziószerelőként dolgozott. Már ebben az időben megismerkedhetett néhány kifejezetten befolyásos személlyel Gödön, ami feltehetően hozzájárult, hogy a 1982-ben alapított gödi GAMESZ igazgatója lehessen.

A GAMESZ, illetve annak jogutódja, a TESZ igazgatói pozíciójából saját elmondása szerint a polgármesterek rendszerint ki akarták rúgni, mert “elpocsékolja a város pénzét”, de egyik sem bírt vele, vagy egyszerűen megbékéltek.

A rendszerváltás után az első polgármestert még a testület választotta, de nemsokára fel is függesztette hivatalából. Akkor még a mostaninál is több lehetőség adódott erre, amiről büszkén számolt be Markó úr többes szám egyes személyben, annak ellenére, hogy képviselői mandátumot a 7-es körzetben csak 1994-től vehetett fel (ez a terület a körzetek átalakítása/számának csökkentése miatt jelenleg a 6-os). Ugyan a felfüggesztett polgármester öt év után megnyerte az ügyben indított pert, és emiatt sokévi fizetését is megkapta, a vezetői székbe sohasem ülhetett vissza.

Első választásán független jelölt volt, a Fidesz ellen indult. De 1998-ben már a Fidesz-MDF jelölte őt. Érdemes tudni, hogy 2002-ben még sokkal több szereplős volt a helyi politikai élet: akkor még ellenfele volt például Csányi József és Kovacsik Tamás is. Ekkor is nyílt titok volt azonban, hogy Markó úr az igazi döntéshozó a város élén, amire egy 2000-es index fórum megjegyzései is utalnak.

Szegedi Sándornak vagy a szocialista Sándor Istvánnak polgármesterként sosem volt képviselő-testületi többsége, a fideszesek és Markó József támogatása nélkül semmit sem tudtak volna megvalósítani a terveikből. Az összes olyan „ősbűnben”, amelyet fel szoktak emlegetni (SIMEX, ma Oázis-lakópark, a Samsung első képcsőgyára, illetve annak helye az M2 város felőli oldalán) benne volt az akkori fideszesek, köztük az ő szavazata is.

2006-ra már teljes értékű Fidesz-irányítás alakult ki az ő polgármesteri megválasztásával, ami 2019-ig tartott ki. Ez alatt az idő alatt már nem volt kétséges senki számára, hogy nincs helye Markó mellett ellenzéknek. A kevés bátor jelentkező idegileg, anyagilag vagy érzelmileg készült ki a csatározásokban. Ezért is alakulhatott úgy, hogy 2019-re már hiába volt egyértelműen “Markó-ellenes” a lakosság választása, kevesen mertek igazán indulni ellene.

Markó tisztában van vele, hogy nagy hatalma van, de néha egészen meglepő túlzásokba esik. A Gödiek közösségi oldalon azt kommentálta, hogy neki köszönhetik a nevelekiek, hogy Gödhöz csatlakozhattak. Ezek alapján egyrészt nem tudja, hogy a csatlakozásba nem volt neki beleszólása, egyedül a helyi lakosok népszavazása tehette és tette is ezt lehetővé; másrészt úgy gondolja, hogy önmagában a településhez tartozás egy kiváltság. Nevelek reményekkel telten csatlakozott Gödhöz, ígéreteket kapott, melyeket 10 év alatt nem sikerült megvalósítani, de minden kampányidőszakban előkerült ugyanaz a mézesmadzag.

Vagyonnyilatkozatából látható, hogy nem csak műszaki szakember, hanem gazdasági érzéke is van. 9 ingatlant tud felsorolni a saját neve alatt. Rokonai tulajdona ebben természetesen nem szerepel. Ingatlanpiaci tapasztalata miatt láthatóan tudta, hogy kell hatékonyan felújításokat elvégezni és új épületeket vásárolni a haszonból. Ha ez így van, nem csoda, hogy olyan megértő és elfogadó volt vállalkozókkal kapcsolatban, akik a temető-tábla területét felparcellázva szeretettek volna gyors haszonra szert tenni a város kárán, esetleg épp munkásszállókat szerettek volna kialakítani.

Miután rövid ellenzéki kitérő után idén júniusban ismét sikerült a Képviselő-testület többségi oldalára kerülnie, különös módon kezdett el pozíciókat hajkurászni. Nem csak a bizalmasait igyekezett befolyásos pozícióban tudni, mint például Preller Zoltánt, akinek a megtartását határozottan követelte a TESZ igazgatói pozíció interjúztatása után, hanem kifejezetten ő maga is megpályázta a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft ügyvezető állását, annak ellenére, hogy az a képviselői tisztségével összeférhetetlen lett volna.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Göd Fejlődéséért frakcióval abban sikerült megegyeznie, hogy régi társával – a néhol fideszes, néhol ellenzéki – Kovacsik Tamással együtt alkothassák a városüzemeltetési tanácsnoki intézményt, kiegészülve Zombory Lászlóval, akit eredetileg Fülöp Zoltán javasolt tagnak a beszántott Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságba. Kellemes, szinte érthetetlen meglepetés, hogy utóbbi visszatérhet a városi tanácsadói pozíciójához, hiszen évtizedek óta aktív a helyi civil szférában, és komoly munkát végzett október óta is.

A városüzemeltetési tanácsnoki cím fantasztikus lehetőséget biztosít majd Markó József számára,  nem csak arra, hogy a közpénzekből több tiszteletdíjra tegyen szert, de így a kontrollt várhatóan nekik kell majd gyakorolni Gusztos Gábor cége, a XV Camion Kft fölött, ami frissen nyerte el a zöldfelületek karbantartási pályázatát. Tanácsnokként pedig nem kell unatkoznia a bizottsági üléseken, nem kell bajlódni sem a nyilvánossággal, sem a határidőkkel. Az általa választott ügyeken annyit és úgy dolgozik vagy nem dolgozik majd, ahogy a kedve diktálja.

Gödi Fidesz: “a gödi polgármesterek találkoztak és jól megbeszélték az elmúlt 30 év fejleményeit” (2019.09.26)

Gusztos, épp mint Kovacsik, régebben Markó ellenlábasa volt, de az üzleti érdek a politikában is láthatóan felülírja az ellenérzéseket egy idő után. Nagyjából 10 éve végzi a XV Camion Kft a zöldfelület-karbantartást és hóeltakarítást Gödön. A munka minőségére korábban csak a lakosok részéről volt panasz, a városvezetés mindig megvédte azzal, hogy például képtelenség hatékonyabban eltakarítani a havat. Ennek némileg ellentmond a tény, hogy 2019-2020 telén, az új városvezetés számonkérése mellett mégis érezhető volt a különbség. A korábbi szerződések lejárta után közbeszerzést kellett kiírni, és a XV Camion Kft. jelentkezett is rá, de az első alkalommal hiánypótlást nem küldött meg, és a többi jelentkező sem volt kiválasztható, így július 21-én eredménytelenül zárult az eljárás. A beszerzési szabályzat módosításával, és a polgármester eltávolításával megnyílt rá a lehetőség, így Fülöp Zoltán indított egy új eljárást, akkor már sikeresen pályáztak. Nem mindegy, milyen körülmények között kell dolgoznia az embernek.

Markó József tehát lehet megosztó személyiség, ami miatt aztán a fideszes szavazók egy része is ellene szavazott 2019-ben, de a holdudvara igen erősen kötődik hozzá, és ha a helyzet azt követeli meg, mint ahogy a jelenlegi képviselő-testületi felállás ékesen mutatja, ő elképesztő gyorsasággal és hatékonysággal képes a holdudvarát gátlások nélkül bővíteni.

A Markó-éra aranykora” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. Első sorban tartsanak ki és hangoztassák, mit szeretnének! Én figyelek az igényekre, jegyzetelek, és megvalósítom, amit tudok, amint tudom. Azok, akik viszont megélhetési politikusok, csak megsértődnek, mérgelődnek miatta. Hátha azt mondják, hogy tényleg nem kell nekik a munka, és keresnek egy másik várost, amit kihasználhatnak.
   További lehetőségeket készítjük elő, de látva, hogy mindent megtámad a Fidesz Fejlődéséért frakció, jobb, ha jogilag előre tisztázzuk, hogy mibe biztonságos a lakosoknak is csatlakozniuk.

   Kedvelés

 1. A cikk – amely egyébként sok értékes információt tartalmaz – engem is meglepett. Kicsit olyan, mint az egykori dalocska, amiben a kislány öcsikét szeretett volna, amivel az anyukát is meglepnék. 🙂
  Szóval itt tudtam meg, hogy Kovacsik Tamással együtt alkotjuk a városüzemeltetési tanácsnoki intézményt. 🙂

  Kedvelés

  1. Nahát, ezt nem is gondoltam volna. Azt hittem, a felkérés megelőzi a szavazásra bocsátást, de minimum, hogy utólag szólnak róla. Mindenesetre gratulálok, Laci! 🙂

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s