30. Miért „Samsung-koalíció”?

A momentumosok kezdték el „Samsung-koalíciónak” hívni a gödi Fidesz és a Göd Fejlődéséért frakció (Lőrincz László és Szilágyi László DK-s, Hives Gábor jobbikos és Fülöp Zoltán LMP-s képviselők) együttműködését. Jó kommunikációs ötlet, gondoltam, de eleinte nem szívesen használtam ezt a kifejezést. Azt gondoltam, valójában a gödi közpénzek feletti kontroll és a pozíciók egymás közötti felosztása a közös pont, de aztán rájöttem, ennél jobban nem is lehet kifejezni, mi köti össze a Balogh Csabával szemben álló 8 képviselőt.

Mert a Samsunghoz kötődően gödi mértékkel nézve felfoghatatlan mennyiségű pénzről van szó. Csak idén egymilliárd körüli lett volna az a plusz adóbevétel, ami onnan származna (ha akarnám, se tudhatnám megmondani a pontos összeget, révén adótitok), és ez folyamatosan nőni fog, ahogy a termelés volumene többszöröződik. Markó József expolgármester tízmilliárdokkal “érvelt” a gyárépítéssel/bővítéssel kapcsolatos minden aggodalomra. A kormány közvetlenül az “elcsatolás” után 42 milliárdot jelentett be a Samsung érdekében infrastruktúra-beruházásokra. Már az előző vezetésnek, de Balogh Csabának is több tízmilliárdos városi fejlesztést ígért a kormány a gyár által okozott problémák enyhítésére.

Magyarország legnagyobb volumenű beruházásáról beszélünk (egy milliárd 300 millió euróról van szó), és egy olyan cégről, amelynek vezetőjét korrupciós ügyek miatt tartóztatták le a hazájában, egy olyan kormányváltás után, amit nagy részben a Samsung és a hozzá hasonló cégek és a politikusok közötti összefonódások kiváltotta népharag alapozott meg. Gödi terjeszkedésüket az előző városvezetés által titokban, az EU-s szabályokat kijátszva lebonyolított ingatlanbiznisze alapozta meg, és azóta is a környéken lakók panaszai, valamint a zaj-, építési és katasztrófavédelmi előírások feszegetése vagy egyszerű semmibevétele kíséri. A gyár működését és 80 hektáros bővítését – ha megakasztani nem is tudta (de nem is akarta) – keretek közé szorította volna a választási ígéretét (kárcsökkentés, átláthatóság, biztonság) komolyan vevő új polgármester, Balogh Csaba.

A veszélyhelyzet alatt jó lehetőség adódott, hogy a plusz adóbevételt és a folyamatokra való rálátást kicsavarják az okvetetlenkedő ellenzéki kezéből: erre szolgáltak a 135-136/2020-as kormányrendeletek a különleges gazdasági övezetről, majd az ezt felváltó törvény és az azon alapuló új kormányrendelet. De ez nem volt elég, mert Balogh Csaba még mindig nem adta fel. Ezért meg kellett akadályozni, hogy a céggel és a kormánnyal folytatott tárgyalásokon képviselje Göd érdekeit, de talán nem ártana megakasztani az illegális munkásszállók felszámolására indított eljárásokat sem. Nem kizárt, hogya beszállítók számára kijelölendő újabb iparterületek és az 1200 fős munkásszállás kialakítása is a célok között szerepel. A tárgyalásokon ezentúl Fülöp Zoltán képviseli Gödöt, másnak nyilatkoznia sem lenne szabad, Balogh Csabát pedig az első felfüggesztése vége előtt újra kiiktatták egy másodikkala Göd Fejlődéséért frakció előterjesztésére a fideszesek is megszavazták a megfelelő határozatokat. A további fejleményekre még várunk, félek, nem sokáig. A Klubrádióban Fülöp Zoltán által adott (egyébként még jó pár kérdést felvető) interjúban például ez is elhangzott: “lehetne azon gondolkodni, hogy a Samsung által keltett mozgások – emberek mozgására, utazására gondolok – ezek hogyan érintik a várost, lehet-e közös fejlesztéseket csinálni, hogy mindenkinek kényelmesebb legyen az élete.” Én nem tudom, mire gondolt Fülöp Zoltán, de Bolgár György már a külföldiek letelepítésével folytatta, és alpolgármesterünk nem cáfolta az ötletet.

Az is biztos, hogy nagyon jól értesült – a Pest megye által visszaosztott összeget minimum 30, maximum 60 százalékban jelölte meg – ahhoz képest, hogy a Balogh Csaba elleni egyik vád, hogy nem tájékoztatta kellőképpen a képviselőket, meglepve hallottam, hogy álpolgármesterünk valahol, valakivel már ilyen részletekről is tárgyalt.

Teljes az egyetértés a “koalíció” képviselői között abban is, hogy a gyár által okozott károk enyhítését véletlenül se a Samsung állja. Még az előző testület vásárolt meg két Zrínyi utcai házat (mint megtudtam, épp az egyik tulajdonosa próbált meg pertársaságot szervezni a bócsaiaknak), a mostani többség pedig megakadályozza a polgármester hasonló kezdeményezését, és újabb több mint 80 milliót költ a Samsung melletti házvásárlásra. Azon túl, hogy minden érintett kivásárlására a város összes pénze nem lenne elég, és hogy érthetetlen, miért a gödi adófizetőknek kell ezt finanszíroznia, a “paranoiásokban” az is felmerülhet, vajon milyen titkos célra kellenek ezek a telkek?

Némi bizakodásra ad okot, hogy egyhangúan szavazta meg a képviselő-testület a különleges ipari övezet ügyében az alkotmányjogi panasz benyújtásának első lépéseit, de amíg a kereset beadásáról nincs meg a döntés, én nem vagyok nyugodt ez ügyben sem.

30. Miért „Samsung-koalíció”?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s