29. Felfüggesztés, feloszlatás, lemondás…

A gödi közösségi oldalakon látható többségben vannak a képviselő-testület feloszlatását szorgalmazó hangok – ellenzéki és fideszes oldalról egyaránt. Én is azt gondolom, nekem személyesen, valamint a városnak is ez lenne a legjobb megoldás. Ebben a posztban vázolom, miért gondolom így, miért valószínűtlen, hogy megtörténik, és elárulom, miért nem fogok “jó példával elöl járva” lemondani képviselői mandátumomról. Emellé lesz egy kis gyorstalpaló a feloszlás/feloszlatás/lemondás körüli jogi kérdésekből, valamint némi jövőlatolgatás is.

A jelenlegi testületi többségnek, a Fidesz és a Göd Fejlődéséért frakciók tagjainak – őket neveztük el Samsung-koalíciónak – megfelel a jelenlegi helyzet, amelyben a polgármester felfüggesztés miatt nem töltheti be a tisztségét, ők kényelmes többséggel átnyomják a javaslataikat az üléseken, Fülöp Zoltán pedig helyettesként eljárva engedelmesen megvalósítja a döntéseiket (ezt mondjuk Balogh Csabának is meg kéne tennie, tetszik, nem tetszik). Viszont a megválasztott polgármesterrel ellentétben, helyettese nem “kiabál”, nem ad ki kínos információkat, és nem keménykedik a Samsunggal. Később persze keletkezhetnek repedések a most sziklaszilárdnak tűnő barátságon, de ez még a távoli jövő homályába vész. Egy idő után talán kicsit feltűnővé válik a 8 naponkénti újabb fegyelmi, ezért a legjobb lenne (nekik), ha Balogh Csaba magától lemondana – de végső soron sorozatos törvénysértésekre hivatkozva akár bírósági úton is el lehet távolítani a város éléről. Ez esetben új választásokat kell kiírni, de csak a polgármesteri posztra – és hátha addig annyira leamortizálódik a momentumos politikus, hogy a Fidesz visszaszerezheti a pozíciót (vagy legalábbis egy készségesebb ellenzékire cserélheti a jelenlegi városvezetőt). A “hadművelet” beletelhet egy évbe is, de a fideszeseknek ez nem gond, mert a káosz az ő malmukra hajtja a vizet, helyben és országosan egyaránt, a többieknek szintén nem, hiszen fizetés, pozíció, munkahely kipipálva, lehet, hogy még valami fejleszgetésekkel is el lehet dicsekedni, ha ráadásul ügyesen alkudoznak, juthat minden havernak pozíció, megrendelés.

A képviselő-testület minősített többséggel (minimum 7 igen szavazat feloszlathatja magát, és ezzel a polgármestert is újra kell választani, de ezt a 4 “renegát” nem támogatja majd, hiszen nekik nincs esélyük egy új választáson, se együtt, se külön – az ellenzéki pártok közül egyedül a Momentumnak van Gödön “szabad szemmel is látható” tagsága és aktivistabázisa. Egy esetleges új ellenzéki összefogásban kétséges, hogy a DK erőltetné-e tagságukat felfüggesztett képviselőit, de hogy az ismertté vált, némi politikai tőkét szerzett, az esetleges alkudozásban nyilván legerősebb pozícióban lévő Balogh Csaba nem venné be őket a csapatába, az nyilvánvaló. Más nevek felmerülhetnek persze, de ha a 2019-es összefogásra gondolok, nem lehet nagy a választék. A Gödön lényegében megszűnt Jobbikra vagy a valaha városunkban is jobb időket látott LMP-re, lehet, kár is szót vesztegetni.

A Fideszeseknek szintén nem érdekük a feloszlatás, hiszen annál kényelmesebb helyzet nehezen elképzelhető, mint hogy minden rosszért a momentumos Balogh Csabát lehet hibáztatni, miközben a döntéseket a Samsung-koalíció hozza. Ha a folyamatos felfüggesztés, a kifárasztásos lemondatás vagy a jogi úton való eltávolítás bejön, még jobb, csak ki kell várni türelmesen. A jelenlegi csapat már elvesztett egy választást, kérdés, van-e győzelemre esélyes (legalább részben új) válogatott, csapatkapitány, és mennyi esélyt látnak az esetleges időközin. Ha egy közvélemény-kutatás mellettük szól, mivel pénz, erőforrás szinte korlátlanul áll a kormánypárt rendelkezésére, még az is előfordulhat, hogy mégis megszavazzák a feloszlatást, de erre nagyon kevés esélyt látok.

Szóval hiába szeretném én az új választást, nem valószínű, hogy vágyaim teljesülnek. Akkor miért nem mondok le? Mert ha feladnám, azok kerülnének még jobb helyzetbe, akik ellen elindultam a választáson; és azok, akik hátat fordítottak a szövetségünknek. De nem csak azért, mert eggyel kevesebb szavazat lenne ellenük, hanem azért is, mert még kevesebb vigyázó szempár figyelné, mit művelnek a városommal. Ezt pedig nem hagyhatom, nem csak a választóim, a naponta tucatjával érkező, kitartásra buzdító üzenetek miatt, hanem azért sem, mert én nem csak itt születtem és éltem le az életem háromnegyed részét, hanem mert ebben a sztoriban nekem tényleg Göd az első.

(Igen, tudom, ez a Fidesz szlogenje volt. De hát “ügyek mentén” szabad egyetérteni, nem?)

És persze ugyanezért biztatom Balogh Csabát is, hogy tartson ki. Ha már mindannyiunkat meglepett azzal, hogy a “zéró korrupció” alatt tényleg nullát értett, ne adja fel, hanem mutassa meg Gödnek és az egész országnak, hogy van ilyen politikus is.

29. Felfüggesztés, feloszlatás, lemondás…” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s