28. Egy kellemes meglepetés

Akik jelen voltak az augusztus 11-i botrányos testületi ülésen, vagy követték Göd facebook-oldalán a közvetítést, furcsa dolgot tapasztalhattak – az első, Alkotmánybírósággal kapcsolatos szavazás után megkezdtük a polgármester újabb fegyelmijének tárgyalását, a teremben kitört a balhé, szünet után visszatértünk, és a botrányos körülmények között lezajlott felfüggesztés után visszatértünk az első napirendi ponthoz. Hogyan is történt mindez? Kis bevezetés következik a politika kulisszatitkaiba. 🙂

Az első napirendi pont az én előterjesztésem volt, melynek célja a Samsung-elcsatolást lehetővé tévő kormányrendelettel szembeni alkotmányjogi panasz benyújtása volt. A napirendhez több határozati javaslat is tartozott, ebből az első kettőt – Göd városa az Alkotmánybírósághoz fordul, illetve a kereset elkészítésével megbízza a Karsai Dániel Ügyvédi irodát – egyhangúan megszavazta a testület.

Az Alkotmánybíróság honlapja és maga az ide vonatkozó törvényszöveg sem könnyen értelmezhető, így bizonytalanok voltunk, vajon 60 vagy 180 nap a beadási határidő – és a 60 nap 17-én, hétfőn járna le. A testület két változatról szavazott a harmadik pontban: “biankó” megbízzuk az irodát a kereset benyújtásával (a veszélyhelyzet alatti első, 32 oldalas anyagot csak kicsit kell változtatni), vagy hétfőn újra szavazunk a kész szöveg ismeretében. A “Samsung-koalíció” szavazataival az utóbbi változat győzött. El voltam keseredve, attól félve, hogy így ebből nem lesz semmi, hiszen hétfőn bármi megtörténhet, akár egy újabb elmaradó ülés is. Miközben ezen morfondíroztam, messenger-üzenet jelent meg a képernyőmön: “Nem lesz meg a határozatképesség.” Feladója Lukácsi Bálint, hajdani harcostársam az LMP-ben, 2019 ősze óta – az én olvasatomban – Lőrincz László “rossz szelleme”, a dunakeszi SZMSZ gödi adaptációjának szellemi atyja, a Samsung-koalíció összekovácsolója, a last minute előterjesztések gyakorlati megalkotója. (disclaimer: lehet, túl sokat feltételezek Bálintról és túl keveset a gödi felfüggesztett DK-sokról, szóval az előbbi mondat vélemény, nem tényállítás.)

A szünetben kifelé menet elém is állt, egymásra néztünk, és pillanatok alatt felosztottuk a feladatokat – ő a Göd Fejlődéséért koalíciót terelte fel az egyik irodába, én az “enyémeket” lökdöstem be ugyanoda. Pillanatok alatt felvázoltuk a helyzetet, ő táblára strigulázta, ki tud jönni és ki nem, így mindannyian megértették, mi a kockázat – nem leszünk elegen hétfőn, megszavazni a megszavaznivalót. Leültem és megírtam a határozati javaslatot, amit – sajnos Balogh Csaba felfüggesztése után – el is fogadott a testület.

Az ügyvédtől azóta megjött az információ, 180 napunk van. Az még kiderül majd, a következő alkalommal, hogy tényleg megszavazzák-e a beadványt a testület tagjai, az aznapi ülés folytatása pedig jórészt ismét a Fidesz-Göd Fejlődéséért frakció közös szavazásaival tellett, de a lehetőség megteremtődött Göd érdekeinek alkotmánybírósági megvédésére.

Hát, van ilyen is. Egy lehelletnyivel sem bízom jobban Bálintban, de bármit is gondolok arról, hogy mi mozgatja a többieket, újabb bizonyítékot nyert, hogy szóba állni a másikkal megtérül.

One thought on “28. Egy kellemes meglepetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s