27. Hogyan működik a város?

Bármekkora is a politikai “cirkusz”, bármennyi országos, sőt, külföldi média számára lettünk érdekesek, a gödieket – joggal – az érdekli, le van-e kaszálva a gaz, be tud-e jutni a strandra, működik-e a közvilágítás, intézkedik-e a közterület-felügyelet, és mikorra várható valamiféle fejlődés: aszfaltozott utca, kamerával őrzött biciklitároló, vagy éppen véderdő a Samsung és a lakóterületek között. Azaz a kérdés az: működik-e a város?

Ezeket a feladatokat a köztisztviselők, közalkalmazottak végzik, ahogy a 21. fejezetben is írtuk. És nem úgy valósulnak meg, hogy kiposztoljuk a facebookra. Attól nem lesz oltásprogram, hogy a testület úgy határoz, vizsgáljuk meg a lehetőségét. Oltásprogram akkor lesz, ha megkérdezzük az orvosokat, szakmailag mit tartanak indokoltnak, a védőnőket, hogy hány érintett gyermek lehet, áttekintjük a pénzügyi helyzetet, hogy mire telik, összeállítjuk a szakmai anyagot, kidolgozzuk az eljárásrendet – jogilag, pénzügyileg, könyveléstechnikailag alátámasztva – előterjesztést készítünk a képviselő-testületnek, rendeletbe vagy határozatba foglaljuk, meghirdetjük az érdeklődőknek, tájékoztatjuk az orvosokat, kinyomtatjuk az űrlapokat, és ha ez mind megvolt, valóban elkeződhet a tényleges oltás. Ez nem megy egyik napról a másikra. A feladatok egy részét persze elvégzik a hivatali munkatársak, de jó sok egyeztetést a politikusoknak kell – kellene – lefolytatnia.

Vannak feladatok, amiket a jogszabályok betartása mellett egyszerűen nem lehet hipp-hopp megcsinálni. Tavasszal, egy alkalommal, a TESZ munkatársai nyírták le a füvet a kettes főút mentén (szebb lett, mint valaha), és a kiemelt közterületeket (játszóterek, Kossuth és Bozóky terek stb.) is egy ideig ők tartották karban. Ez hosszú távon nem volt tartható, mert egyszerűen nincs hozzá elég dolgozó, ezért vállalkozót kellett rá találni. Mivel nagyon nagy feladatról van szó (a golfpálya kaszálása is ide tartozik) közbeszerzést kellett kiírni, de addig is, amíg ez lezajlik, több ajánlattevő közül a legolcsóbbal kötött szerződést az önkormányzat, mivel mást nem is tehetett. A pályázati kiírást a témával évek óta foglalkozó munkatárs készítette, és személyi, műszaki feltételeket is rögzített (hány dolgozó, fűkasza, fűnyíró traktor, teherautó stb. kell a pályázó rendelkezésére álljon). Sajnos a szerződés megkötése után kiderült, hogy a vállalkozó az erről szóló nyilatkozatában egyszerűen valótlant állított, így aztán nem is tudta teljesíteni a feladatot. De a szerződést felmondani nem lett volna egyszerű, illetve “csak” a közbeszerzés lefolytatásáig kellett volna “kibírni”. Igenám, de hiába jelentkezett 6 cég is az ajánlattéteteli felhívásra, végül eredménytelen lett a közbeszerzés – viszont rengeteg idő elment vele. Hogy miért nem töltötték fel a megfelelő dokumentumokat, vagy miért kértek köztes vitarendezéseket, arról persze csak találgatni lehet – az biztos, a közbeszerzési tanácsadó és a város részéről delegált szakemberek minden ponton igyekeztek gyorsítani, illetve sikeresen lezárni a folyamatot, de hiába.
Amint kiderült, hogy ebből idén nem lesz szabályosan lefolytatott közbeszerzési eljárás, új megoldások után kezdtünk nézni. De a TESZ-t nem lehetett “bevetni”, amíg érvényes szerződése van a nem jól teljesítő vállalkozónak. Végül azonban ő is belátta, hogy ez nem fog menni, és kezdeményezte a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, erről (ha jól emlékszem egyhangúlag) döntött a képviselő-testület.

Úgyhogy a TESZ munkatársai rendbe tudják tenni, amire van kapacitásuk. Lehet ezt úgy kommunikálni, hogy most hogy megszabadultunk az alkalmatlan polgármestertől, minden rendben lesz, és annyiból van is értelme, hogy az igazságot elmagyarázni megint csak bonyolultabb mint egy győzelmi posztot megosztani, de attól a tények még tények maradnak.

Ami pedig a golfpálya kaszálását illeti, az egy külön, hatalmas és bonyolult feladat, amivel szintén hónapok óta foglalkoznak a városüzemeltetésért felelős hivatalnok és a főkertész. Hogy én ennyi mindent tudok a dologról, az azért van, mert – ha nem verek nagydobra minden apró részeredményt – dolgoztam az elmúlt 9 hónapban.

27. Hogyan működik a város?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Gratulálok , a munka eseményeinek rögzítéséhez és nyilvánosságra hozatalához , ezekből sok ember tanulhat ill. belelát a bürokratikus útvesztőkbe.

    Kedvelés

  2. Igen, Judit, köszönjük. Ezt csinálja egy hiteles, tisztességes politikus. Ismét tiszta víz a pohárban. Köszönet

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s