21. De mér’ dolgoznak “fideszesek” a városházán?

A következőket nem én írtam, hanem egy barátom. Beszélgettünk Rónai Sándor posztjáról, amelyben a gödi polgármesteri hivatal több dolgozójára is – szerintem – elfogadhatatlan kijelentéseket tett. Ez ihlette meg az inkognitóját felfedni nem kívánó szerzőt az alábbi sorok írására. Megosztom, mert mélységesen egyetértek, és mert akár én is írhattam volna.

Göd a világ közepe. Mondjuk, nekem már azelőtt is az volt, hogy berobbant volna a “Samsung-ügy” és gyakorlatilag mindenkinek lett véleménye arról, hogyan kellett volna ezt okosabban megoldani.Azt talán nem balgaság feltételezni, egy ilyen várost vezetni nem egy virágkarnevál. Ha “véletlenül” nem a falu jó végén lakik az ember, esetleg kicsit túl sokat lóg a helyi Fb-csoportokban, akkor biztos, hogy gödi lakosnak sem a legjobb ma lenni. Amibe viszont nem igazán gondolunk bele, mekkora szívás most Gödnek dolgozni, teszem azt, köztisztviselőként vagy közalkalmazottként.

Mert a várost, bár nem annyira a kirakatba tolva, de valójában ők viszik a vállukon. Na, nem a viccek főszereplőjeként megismert “mucikák”, akiket sok pénzért “nyomott be Apu”, hanem azok az emberek, akik működtetik a várost, biztosítják a szolgáltatásokat, megteremtik és fenntartják a körülményeinket. Akik megjavítják, ha valami elromlott, és tesznek arról, hogy a számlák és az adók be legyenek fizetve. Akik nevelik, gondozzák, fejlesztik a gyermekeinket. Akik védik a városunk és a lakosság jogait. Akik megszabadítanak a szeméttől. És sorolhatjuk tovább…

Ezek az emberek kapnak hideget-meleget közvetlenül az ügyfelektől is, de ne gondoljuk, hogy nem veszik magukra a közösségi média “hisztiposztjait” sem. Mert nem esik jól nekik, hogy rajtuk kérik számon, ha nagy a gaz, vagy eltörött egy pad; vagy nem működik a közlekedési lámpa – aztán a nap végén a képviselő kapja a köszönetet, ha megoldódott az ügy (némelyikük kéri is…)

Szóval ezek az emberek Gödért, értünk dolgoznak, jól-rosszul, egyet viszont nem tesznek – persze van kivétel -, nem folynak bele a politikába. Miért? Mert, ha szeretnének, akkor vagy megteszik magánemberként, vagy, ha mindenképpen ezzel akarnának foglalkozni, akkor nem közszolgának mennek, hanem politikusnak.Miért (volt) jó közszolgának menni?Sajnos közalkalmazottakról lassan már csak múlt időben beszélhetünk, de az elmúlt évekig a közalkalmazotti, köztisztviselői pálya kiszámíthatóságot, állandóságot, biztonságot jelentett. Persze, szerteágazó a szektor, de ha valaki például a lakhelyén keresett biztos munkát, és esetleg a gyerekekért is oda lehetett érni az oviba, akkor a kisebb településeken jó opció volt az önkormányzat vagy annak egy intézménye, mint munkaadó. Persze, a politika viharai nem mindig voltak kíméletesek, főleg a vezetői pozíciók beltöltőivel, viszont azokat, akik jól végezték a rájuk kiosztott munkát, általában hagyták is dolgozni.

Mint mindegyiknek, ennek a szektornak is vannak gyengeségei. Mivel a bértáblák nem hasonlíthatóak össze a versenyszféráéval (viszont nincsenek is kitéve a hektikus változásoknak), sokan ebből kiindulva, kihasználva a biztos feltételeket, finoman szólva nem a hatékonyságot, a teljesítményt helyezik munkavégzésük fókuszába. Erre persze nagy hatása van a vezetőknek, akik, ha “véletlenül” nem szakmájuk büszkeségei, nem is vehetik észre, ha nem jó irányba mennek a dolgok.

Egy ilyen szervezet élére érkezett Gödön egy csapat, színes háttérrel (mára ki is derült, mennyire szines is ez a háttér…), általában magasan kvalifikált, néhány kivétellel a civil karrierjükben is már eredményeket felmutató politikussal, és miután “szétnyerték” magukat 2019 őszén, nekivágtak a város működésének feltérképezéséhez, azt tűzve ki célul, hogy a lakosság szempontjait figyelembe véve, a 21. századi igényeket kielégítő, szolgáltató várost alakítanak ki. A lendület, lelkesedés nagy volt, a kézzel fogható tapasztalat – na meg a magyarországi jó gyakorlatok – hiánya azonban korán kiütközött, főleg, mert mindemellett nagy ellenszélben kellett nekiállni a munkának. A naívan tenni akaró vezetés ugyanis nem számolt kellőképpen azok aknamunkájával, akik Göd és a gödiek érdekeit is simán feláldozva, teljes erővel szabotáltak mindent. Nem meglepően ők azok, akiknek nem érdeke a status quo megváltoztatása, a transzparens, közérdekű működés, ami elvezethet a kis rendszerük “lebukásához”. A politikai csatározásokat eddig is megszenvedték a hivatali, intézményi dolgozók. Bizonytalanság, tudatosan terjesztett, bomlasztó pletykák, külső “kérések”, melyeket nem lehet csak úgy elutasítani. Idővel láthatóvá vált az eredetileg nagyon bizakodó munkavállalói csapat tépelődése, elbizonytalanodása. Talán ők már hamarabb sejtették, amire azóta mind rájöttünk, hogy szinte lehetetlen lesz az átállás véres harcok nélkül. Még ha az új polgármester és csapatának célja tiszta és jogos is, mégis, ki ítélné el azt, hogy a kollégák sokszor visszasírták a “nyugodt időket”, úgy is hogy egyetértettek az új brigáddal? (Persze ez volt az előző rezsim célja, hiszen így is gyengítette az újakat, lassítva a munkát, egyben indokot képezve a későbbi kritikáknak.)

Hiába tapasztaltak belülről is ellenállást, hiába vált nyilvánvalóvá, hogy az előző rendszer néhány “beépített embere” továbbra is a posztján van, a város vezetői, elsősorban a munkáltató Jegyző és rajta keresztül a polgármester így is felelősek a dolgozók jól-létéért. Feladatuk megvédeni őket, képviselni az érdekeiket, védeni jogaikat, mindenkiét, pártszimpátiától függetlenül!

Ezen a héten egy, elvileg Európa-szerte hazánkat képviselő, felnőtt életét javarészt politikusként töltő fiatalember új szintre emelte a gödi tisztviselőkre helyezett nyomást: számon kérve rajtuk politikai hovatartozásukat. Azt írja “védőbeszédében”, a gödi polgármesteri hivatal tele van “fideszesekkel”. Gondolom, ez a szomszéd városból elszármazott képviselő arra utal, hogy az elmúlt hónapok során Gödön betöltésre kerülő közszolgálati pozíciókba számára ismeretlen (ám mellékesen szakmai tapasztalatukat tekintve alkalmas) emberek került felvételre. Olyanok, akiket nem ismer, vagy nem barátai az ismerőseinek, tehát gyanúsak. Olyanok, akik közszolgálatban dolgozva, más önkormányzatokban szereztek szakmai tapasztalatokat. Olyanok, akik jobboldali, baloldali vagy akár civil polgármester vezette hivatalban ültek, más opció híján. Tehát emberünk szerint ők lehetnek jobboldaliak, baloldaliak, vagy civilek. (Még rosszabb, ha egy valamilyen oldali vezetés alatt kezdtek el dolgozni és egy másik alatt léptek ki, de ezt ne is bonyolitsuk.) Skandallum!

Szeretném vastagon aláhúzni, így felcímkézni embereket merő ostobaság, ezekre hivatkozva támadni valakit pedig egyszerűen becstelenség. Mondhatni szegénységi bizonyítvány.

Ezek után valahol érthető, miért van az emberekben egy negatív sztereotípia a kormányzati, önkormányzati munka minőségéről. Ha fiatal, európai politikusok számára is alap, hogy szakmai pozíciókba politikai elköteleződés nélkül nem helyezünk embert, akkor a valódi, minőségi változás sosem jön el. Ha minden egyes kiválasztási folyamat felülbírálható lesz, a szakmai szempontok teljes figyelmen kívül hagyásával, akkor csak cserélgetni fogjuk a megkérdőjelezhető alkalmasságú kádereket, amíg a rendszert teljesen tönkre nem vágjuk. Valóban ez lenne a cél? Remélem, nem. De ezek a reflexből odatolt mondatok nem kecsegtetnek semmi jóval…

A nyitókép forrása: Pixabay

21. De mér’ dolgoznak “fideszesek” a városházán?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s