20. TESZek-veszek, közpénzt lelek

A 18. fejezetben megírtam, az a sejtésem, a fő cél olyan intézkedések meghozatala, amit Balogh Csaba meg tudott volna akadályozni polgármesterként. Hogy ez mennyire így van, azt mutatja Fülöp Zoltán csütörtöki példátlan szorgalma: a még le sem zárt (mert este 10-kor elnapolt) ülés jegyzőkönyvéből elkészíttette a megfelelő kivonatokat, és azonnal bontotta a szerződést Lantos Péter TESZ-igazgatóval, valamint a közbeszerzési tanácsadó IGLU LTP-vel.

Utóbbi miatt a szerdára zárt ülésre beterjesztett közbeszerzési döntések nem voltak meghozhatóak, mert az IGLU már nem járhat el bennük – „szerencsére” csütörtök este a többség döntött egy új közbeszerzési tanácsadói szerződéskötésről is, egy frissen feltűnt, debreceni ügyvédi irodával. A Bákonyi és Somogyi Ügyvédi Iroda annyira új, hogy a Lőrincz László által az ülés előtt egy órával kiküldött anyagban merül fel először, az eredeti meghívóval érkezett, és a gödi honlapon is látható előterjesztésben még az a Rácz szerepel, akiről a közbeszerzéses fejezetben írtam. Megkérdeztem Fülöp Zoltánt, hogy az irodát a beszerzési szabályzat alapján választották-e ki, mire azt válaszolta, ez bizalmi feladat, ügyvéd, tehát nincs erre szükség. A magyarázat ott sántít, hogy ügyvédnek ugyan ügyvéd – foglalkozás szempontjából – de a közbeszerzési tanácsadónak nem kell ügyvédnek lennie, és maga a feladat egyéni vélemény alapján persze lehet bizalmi, de itt jogszabályoknak kellene megfelelni. Egyébként Ráczéknál egy lehelletnyivel olcsóbb ((I. kategória 20.000.- Ft + ÁFA/óra, II. kategória: 0,9 % + ÁFA, de minimum 600.000,- Ft + ÁFA, maximum 3.000.000,- Ft + ÁFA).

Hogy mi lesz a hóeltakarítással és a csatornatisztítással, arra most tippem sincs – az IGLU által elvégzett munkát vajon felhasználják-e, vagy mindent újrakezdenek, mikor indul meg a közbeszerzés, és a legfontosabb: mikor fejeződik be majd az eljárás?

Na de ahogy a címben is utaltam rá, a másik cél a TESZ-vezető azonnali eltávolítása volt. Június 31-én azt hittem, ez egyszerűen a deal része, Markó József talán nem szeretné kiengedni a kezéből a kontrollt, és ezt kérhette a szakadároktól, például a közbeszerzési tanácsadói megbízás vagy talán a Szolgáltató Kft. átengedésének áraként. Aztán újabb és újabb információk futottak be (ismeretlenektől is), és újabb kérdéseket tettem fel a TESZ gazdálkodásával kapcsolatosan. Az egyik az volt, hogy a februári Sportbál (rendezte a Göd Fejlődéséért Alapítvány, kuratóriumi elnök Fülöp Zoltán, ötletgazda és szervező Lőrincz László), amelyen az étkezést és a dolgozókat a TESZ biztosította, mennyibe került az intézménynek, és mennyit számlázott le érte az alapítványnak. Kaptam is egy excel-táblát: az összes költség 1.570.000 Ft. És mennyit számlázott érte a TESZ? Bruttó 642 000 Ft-ot, az étkezés teljes körű lebonyolításáért. Szerződést egyébként csak a sportcsarnok bérletére kötöttek, de ez már csak részletkérdés. A Településellátó Szervezet, ki tudja, milyen indokkal és felhatalmazással, a gyakorlatban mintegy egymillió forinttal „támogatta” az alpolgármesterek által szervezett jótékonysági bált – nem vagyok büntetőjogász, valaki kisegíthetne, ez egyébként hűtlen vagy hanyag kezelésnek számít-e, esetleg teljesen rendben van? (Ne feledjük: a bál februárban volt, ekkor még a fideszes időkből ott maradt megbízott igazgató, Preller Zoltán irányította a TESZ-t.)

Summa summarum: úgy tűnik, a „Samsung-koalíció” közös érdeke, hogy a TESZ-nél (számukra) megbízható ember kontrollálja az információkiáramlást. Sokáig fog tartani, amíg feldolgozom a már elkért és megkapott adatokat, de meg fogom tenni. Remélem, minél kevesebben vannak, akik ezt fenyegetésnek érzik.

20. TESZek-veszek, közpénzt lelek” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s