18. Mi értelme ennek a fegyelminek és a felfüggesztésnek?

A képviselő-testület július 17-én döntött arról, hogy fegyelmit indít Balogh Csaba ellen, és erre a létrehozott bizottságnak – amelybe, javukra írom, beválasztottak – 30 napja van az eljárás lefolytatására. Bár az üggyel kapcsolatosan Szilágyi László frakciótársaimnak többször elmondta, hogy nem adhat felvilágosítást, és kérdezzenek engem (itt érzek némi ellentmondást), azt gondolom, hogy bizonyos dolgok nem lehetnek titkosak.Az például biztosan nem, hogy két hétig semmi sem történt, a fegyelmi bizottság első találkozóját július 30-án tartotta (külföldön voltam, nem tudtam rajta részt venni), és hogy a szakértő ügyvéddel az augusztus 5-ei testületi döntés alapján fognak szerződést kötni. A meghallgatásokra pedig a jövő héten kerül sor. Ez persze nem zárja ki, hogy a hátra lévő néhány napban eredményt tudjunk felmutatni, de mindenesetre nem a lázas munka jellemezte az eddigi tevékenységet. Ami azért is furcsa egyébként, mert maga az indítvány eléggé homályos, tulajdonképpen nem tudjuk, Balogh Csaba elkövetett-e valami szabálytalanságot, vagy csak nekiállunk keresgélni a szerződések között, hátha találunk valamit.

Kiindulva a Göd Fejlődéséért koalíció előterjesztési gyakorlatából, amelynek lényege, hogy mindent a határidő előtt maximum fél órával adnak le, de ha lehetséges, akkor inkább közvetlenül a testületi ülések előtt, ez lehet egyszerűen a normál működési mód. Sokan vagyunk, akik az utolsó pillanatig halogatunk. Csakhogy ezek az előterjesztések nem mind „ártatlanok” – sok olyan van köztük, amiről nekem az a benyomásom, azért kerültek be az utolsó pillanatban, hogy ne legyen alkalmunk reagálni rájuk, sőt, lehetőleg a jegyző/aljegyző se tudja alaposan átnézni jogi szempontból.

Ebből kiindulva a késlekedésnek az is oka lehet, hogy pontosan tudják, mivel akarják megvádolni a polgármestert, csak titkolják, hogy ne legyen alkalma felkészülni a védekezésre. Ez persze most csak feltételezés, hamarosan ki fog derülni, tényleg így van-e, vagy már csak rémeket látok.Az viszont biztos, hogy a felfüggesztésnek van egy nagyon fontos indoka: át kell tolni olyan dolgokat, amelyeket Balogh Csaba polgármesterként – jogszerűen, a határokat feszegetve, vagy esetleg átlépve – meg tudott vagy tudna akadályozni. A 30 napirendi pont, illetve azok sorrendjének alakítgatása az augusztus 5-ei ülésre nagyon is alátámasztja ezt a feltételezést. Bár – ahogy az elmaradt ülésről szóló 17. fejezetben írtam – a gázközbeszerzés megkezdése vagy a leszakadt villanyvezeték javítása a Feneketlen-tónál a városvezetés legsürgősebb megoldandó feladatai közé tartozik, elsőként a szervezeti és működési szabályzat újabb módosítását, valamint a TESZ-igazgató és a közbeszerzési tanácsadó elküldését tárgyaltuk. Mindegyikről írtam már valamelyik alkalommal, van, amiről még fogok is.

Nagyon fontos az is, hogy hogyan zajlanak az ülések – Fülöp Zoltánnak sikerült az a bravúr, amelyet Markó József városvezetése alatt sem láttunk soha – egyetlen alkalommal sem adott szót a lakosságnak. Értem én, hogy nagyon kellemetlen annak az embernek a szemrehányásait hallgatni, aki a kampányidőszakban aláírásokat gyűjtött neki és segített a plakátok kihelyezésében, de azt kell mondjam, Markó József is pontosan tudta, akárhányszor szót adott nekem 2006 és 2010 között, vagy éppen 2019 nyarának végén, hogy nem dicsérni fogom. Mégis készen állt arra, hogy végighallgassa a mondanivalómat és válaszoljon is rá, ezúton is köszönöm neki.

Na de hogy mondjak valami jót is – az LMP különítménye végül gondoskodott az online közvetítésről. Bár kicsit szíven ütött az ülés előtti kommentárjuk „hogy legyen nektek is valami örömötök…” próbálok ebbe a szalmaszálba kapaszkodva tovább dolgozni. Hogy legalább annyi „öröme” legyen a gödi összefogás maradékának, illetve a város lakosságának, hogy megtudja, mi történik a városházán, kik és hogyan döntenek a sorsukról.

18. Mi értelme ennek a fegyelminek és a felfüggesztésnek?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s