16. D.K. avagy a DunaKeszi Díszes Kompánia

Előrebocsátom, ez a poszt nem a Demokratikus Koalícióról szól. Aminek ugyan nem vagyok szimpatizánsa, de a jelöltjére komolyabb lelki törés nélkül tudnék szavazni, ha egy ellenzéki győzelemhez szükséges. Bár azt gondolom, Gyurcsány Ferenc azzal tenné a legtöbbet a kormányváltásért, ha „visszavonulna, és k..tt jó könyveket írna a modern magyar baloldalról”, ennek nem – egyébként számos – kormányfőként elkövetett ballépése az oka, hanem a Fidesz-propaganda legsikeresebb karaktergyilkossága. Na de hagyjuk a DK-t, jöjjön a lényeg – pláne, hogy az alább bemutatott személyek nem is mind köthetők a DK-hoz, a dunakeszi fideszes polgármester konstruktív ellenzékéhez viszont annál inkább.

Dunakeszin 2019 októberében az ellenzéki összefogás csúfos kudarcot vallott, pedig ha megnézzük a választási eredményeket sok évre visszamenőleg, tisztán látszik, hogy minél közelebb vagyunk a fővároshoz, az ellenzék annál erősebb. A DK-JOBBIK-LMP-MOMENTUM-MSZP-PÁRBESZÉD-MINDENKI MAGYARORSZÁGA szövetség a 10-ből mindössze két körzetet tudott megnyerni, kompenzációs listán pedig további három mandátumot szerzett. A bejutott politikusok – a jobbikos Varga Zoltán kivételével – készséges ellenzékként komoly fizetéssel, de csekély számon kérhető munkával járó pozíciókat kaptak, Lukácsi Bálint ifjúsági és drogprevenciós, Bilinszky Ádám okos város fejlesztéséért, Nagy Attila a közétkeztetésért felelős tanácsnok lett. (Ezek havi 250 ezer forint tiszteletdíjjal járnak, szemben a sima képviselői juttatással, ami mindössze 55 ezer forint). Bilinszky Ferenc a pénzügyi bizottság elnökeként kap 260 ezret, de azért valamennyit dolgozni is kell…

De kik azok, akik a dunakeszi ellenzék tagjai közül Gödön (is) keresik a boldogulásukat?Kezdjük Lukácsi Bálinttal, akit 2009-ben, az LMP-ben ismertem meg. Alig 20 évesen már rutinos politikus volt, köszönhetően az MSZP-s Fekete Zoltán mellett szerzett tárgyalási tapasztalatainak (ő az a megyei elnök, akinek a nevéhez mindenféle tagbeléptetési botrány tapad, és még a szocik is felfüggesztették egy időre). 2010-től ellenzéki képviselő Dunakeszin, most Dióssi Csaba tanácsnoka. Mint ahogy említettem a kezdetekről szóló 13. fejezetben, pártonkívüliként, de ő is tárgyalt 2019 nyarán a DK nevében. Az Összefogás győzelme után Lőrincz László segítőjeként kezdett dolgozni Gödön, és az egyik polgármester-alpolgármester konfliktus alapja épp az ő kabinetfőnöki szerződése lett. Nem egyszer győzködött arról, hogy a városvezetésben nincs helye a pártpolitikának (ebben egyébként egyetértünk), aminek ékes példája lehet, hogy már 2019 végén előfordult, hogy – Lőrincz Lászlót keresve – az alpolgármesteri irodában összefutottam vele és a dunakeszi fideszes alpolgármesterrel, Erdész Zoltánnal, amint hármasban valami közös projektről tárgyalnak. (Előrebocsátom: sok közös Göd-Dunakeszi ügyet el tudok képzelni, ami kölcsönösen előnyös mindkét városnak, és nyilván egyeztetni kell róla az ottani, fideszes vezetéssel.) Mivel 2010 óta tagja a Dunakeszi képviselő-testületnek, azt gondolom, Bálint lehet a kulcsfigurája a dunakeszi illetőségű, volt vagy jelenlegi politikusok gödi térnyerésének, tárgyalási rutinja pedig segíthette a „Samsung-koalíció” összemelegedését is.
UPDATE: A poszt megjelenése után értesültem róla Rónai Sándortól, hogy Balogh Csaba polgármesterségéért is Bálint a felelős, ugyanis ő győzte meg a habozó DK-s és jobbikos döntéshozókat arról, hogy fogadják el a momentumost közös jelöltnek.

dr. Tóth Ágnes ügyvéd, pest megyei DK-s képviselő – ha jól tudom – Gödön lakik, és eredetileg ő volt a DK jelöltje az ellenzéki összefogás listavezető helyére. Ő is részt vett a választás előtti egyeztetéseken, de egyéni körzetet itt nem vállalt volna. Mivel úgy alakult, hogy Dunakeszin kellett „beugrania” a 4. körzetbe, és a törvény nem teszi lehetővé, hogy valaki két településen legyen képviselő(jelölt), végül a gödi összefogásból kimaradt. (Érdekes, hogy a DK létszámhiánnyal küzd a jelöltállításkor, de bőven van embere az ellenzéki városok fizetős állásainak feltöltésére.) Megbízás alapján a Szolgáltató Kft. átszervezésére kellett volna javaslatot tennie a gödi önkormányzat számára, de amennyire tudom, ilyen anyagot írásban sosem adott át (bár a munkát Lőrincz László leigazolta és kifizették számára). A Szolgáltató Kft. (Nyaralóházak+Gödi Körkép) ügyvezetőjének való megválasztása körül feszültség alakult ki a DK-sok és a polgármester között: kinevezését a momentumosok eleve nem szavazták meg (a fideszesek viszont csont nélkül). Nem biztos, hogy bármi esélye lett volna a sikerre, a Covid-járvány közepette, de az nagyon hamar kiderült, hogy a polgármesterrel képtelenek szót érteni egymással (én nem tudom, de nem is akarnám eldönteni, ki volt ebben a hibásabb). Mindenesetre felvett egy étteremvezetőt és egy kommunikációs vezetőt a céghez, bár étterem még egyáltalán nem állt rendelkezésre. Előbbi kétségtelenül komoly munkát végzett a felújításnál, utóbbi talán az áprilisi újratervezett Körképben próbálta ki magát, fizetésük mindenesetre nagyjából havi egy millióval dobta meg a költségeket. A cég pénze amúgy is rohamosan fogyott, hiszen hiába állt rendelkezésre 100 millió forint a város költségvetésében a Nyaralóházak felújítására, az ügyvezető az egyébként működésre adott támogatásból finanszírozta a kisebb munkákat. A veszélyhelyzetben Balogh Csaba felmentette, de ezt a döntését a képviselő-testület többsége felülbírálta, így most ismét dr. Tóth Ágnes lehet a Szolgáltató Kft. első embere.

A (talán jobbikos) Nagy Attiláról véletlenül tudtam meg, hogy köze van Gödhöz – Dunakeszi közétkeztetésért felelős ellenzéki tanácsnoka annak a Kende Gastronak az értékesítési munkatársa, amelyik 22 millióért szállította a Nyaralóházak konyhájának berendezéseit – egy olyan konyhába, amelyik még nincsen készen, így beszerelni sem lehet a gépeket. Ez a beszerzés egyébként jó példája volt a Lőrincz-Lukácsi féle sürgősségi előterjesztésnek – ülésen kiosztott, összecsapott anyag, megtévesztő állítások a képviselői kérdésekre, a kifizetett gödi forintoknak pedig egyelőre semmi haszna (mármint a számunkra).

Radnóti Henrik, a Szolgáltató Kft. kommunikációs vezetője 2014-19 között az ellenzék listás képviselője volt a Dunakeszin. 2017-ben hiányzott egy testületi ülésről, ami miatt megdöbbentő lejáratóhadjárat indult ellene, a „botrányról” az országos és megyei NER-médiumok is lelkesen beszámoltak. Sőt, még idén májusban is hírt adtak a volt képviselő ügyében született bírósági ítéletről a Magyar Nemzetben, emellett „Tolnától Baranyáig”, az összes megyei online lapban. Henrik a Gödi Körkép áprilisi számában mutatkozott be felelős szerkesztőként és hirdetésszervezőként, a Szolgáltató Kft. anyagi helyzetének javítása céljából a dr. Tóth Ágnest követő megbízott ügyvezető felmondott neki, de gondolom, hamarosan visszatérhet. Ha megint újságot csinál, remélem keres majd egy jó olvasószerkesztőt, mert az áprilisi szám kritikán alulira sikeredett.

Az áprilisi Körkép stábjában további dunakeszi volt képviselőjelöltek tűntek fel: Nagy Nándor főszerkesztő és Pádár István Richárd fotós is közös ellenzéki jelöltként indult 2014-ben, Dunakeszi 1. és 3. körzetében. Az áprilisi újság főszerkesztőjét Nagy Nándort 2016-ban a Dunakeszi Hírhatár online újság főszerkesztőjeként ítélte „méltatlannak” a szomszédvár képviselő-testülete, mivel becsmérlően nyilatkozott városi díjazottakról. (A szavazáson Lukácsi Bálint „szabályellenesen” kikapcsolta a szavazógépét, Radnóti Henrik pedig nemet nyomott.) Lehet, hogy ha tovább nyomoznék, még egy csomó érdekes adatot tudnék kideríteni a gödi mézesbödönt körülrajzó méhecskékről, de mára talán ennyi elég is lesz… az összkép mindenesetre több, mint elgondolkodtató. Annak fényében pláne, hogy a fideszes propagandamédia volt, hogy hetente két cikkben támadta a szerinte Balogh Csabához így vagy úgy köthető (egyébként gödi) személyeket, de valahogy ezeket az információkat nem találta meg.

16. D.K. avagy a DunaKeszi Díszes Kompánia” bejegyzéshez 6 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s