8. Ki tárgyal a Samsunggal?

Talán már nincs olyan gödi, de magyar hírfogyasztó polgár sem, aki ne lenne tisztában azzal, hogy a veszélyhelyzeti felhatalmazással élve a kormány különleges gazdasági övezetet hozott létre, és – bár a gyár, a zaj, a veszélyes anyag itt marad a nyakunkon – elvette Gödtől a Samsungtól származó iparűzési adót, valamint az önkormányzat eddig is csekély beleszólási és betekintési jogát a környezetvédelmi, építéshatósági, katasztrófavédelmi eljárásokba.

A Fidesz-kormány és a gödi fideszesek narratívája szerint ennek az az oka, hogy Balogh Csaba túl keményen tárgyalt a céggel, illetve nem tartotta be azt az ígéretet, miszerint az iparűzési adót 1,4%-ra csökkenti a város. Ezt a narratívát vették át most a Gödi Összefogás szakadárjai, és ennek jegyében hozták a Fidesszel együttműködve azt a határozatot, miszerint a várost a Samsunggal kapcsolatos tárgyalásokon Fülöp Zoltán kizárólagos felhatalmazással képviseli.

Az az LMP-s Fülöp Zoltán, aki ettől a mondattól: „A szabályok betartásának ellenőrzése, az érthető tájékoztatás, a fejlesztési és hatáscsökkentési tervek kidolgozása, bemutatása, lakossági egyeztetése mind-mind önkormányzati feladat lenne, és a Samsung érdekét is szolgálná.” körülbelül 10 hónap alatt oda jutott, hogy a koreai multival kapcsolatos legfontosabb célja az „együttműködés” lett. Hogy a kormánnyal, az „elcsatolt területekkel” rendelkező Pest megyével és a Samsunggal való békés együttműködés mennyire fontos, azt példázza két előterjesztésük is: az egyik a Göd kifosztásáról szóló rendeletekkel kapcsolatos alkotmányjogi panaszt benyújtó ügyvédi irodával való azonnali szerződésbontás (ezt csak azért vették le a napirendről, mert teljesíttetett, a beadvány elkészült), a másik pedig egy másik ügyvédi szerződés megszüntetése, amely a Pest megye tulajdonába került ingatlanokkal kapcsolatos peres eljárásokról szólt.

Az előterjesztés arról is rendelkezik, hogy a képviselő-testület (vagy legalábbis a Fidesz-Göd Fejlődéséért koalíció) minden egyes képviselőtől és a polgármestertől is elvárja, hogy a Samsung SDI és a különleges gazdasági övezet tekintetében semmilyen nyilvános nyilatkozatot ne tegyen. Emellett felhatalmazza Fülöp Zoltánt, hogy a tárgyban szakértők megbízását kezdeményezhesse, a közbeszerzési értékhatár, tehát 15 millió forint mértékéig. A 8-4 arányban, a Momentum és a Párbeszéd ellenszavazataival elfogadott határozat teljes egészében abszurd, néhány ponton jogszerűtlen is, véleményem szerint a legkisebb mértékben sem szolgálja Göd érdekeit, arról nem is beszélve, hogy nyíltan szembeköpi azokat a választókat, akik nem kis részben a Markó-féle városvezetés Samsunggal kapcsolatos hozzáállása miatt szavaztak ránk 2019-ben. Bármit is vár el tőlem ez a „képviselő-testület”, nincs joguk rá, hogy elhallgattassanak, és nem is fogom elhallgatni, hogy szembefordultak a gödiekkel, hogy a Samsung és a kormány pártjára álljanak inkább. Balogh Csaba megvétózta a határozatot, újra kell tárgyalni, a törvénysértő részletek tekintetében várjuk a kormányhivatal állásfoglalását. Nem kétlem, hogy újra meg szeretnék szavazni, de Fülöp Zoltánnak még egy kicsit mindenképpen várnia kell, hogy a gödiek által megválasztott, értük kiálló polgármester helyét elfoglalva kedveskedhessen egy kicsit a Samsungnak.

(Frissítés: az újratárgyaláson természetesen simán átment a javaslat.)

Az elfogadott határozat:

8. Ki tárgyal a Samsunggal?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s