6. Új működési „rend”

Ez egy hosszú és unalmas fejezet, úgyhogy az elején leírom a lényeget: polgármesteri jogkörök korlátozása, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Humán Bizottság beszántása, valamint tanácsnoki rendszer kialakítása, a “jól bevált”, dunakeszi minta alapján.

Lőrincz László alpolgármester a június 29-i ülésre SZMSZ-módosítási javaslatot nyújtott be, az akkor érvényes szabályok szerinti legeslegutolsó pillanatban, sürgősséggel, június 26. péntek 11 óra 23 perces leadással, majd ehhez írásos módosító indítványt tett az ülés napján, hétfőn, dél körül. A javaslatot a testület a Fidesz és a Göd Fejlődéséért (DK-LMP-Jobbik) frakció szavazataival elfogadta.

A polgármester megvétózhatja a döntést, ez esetben két héten belül kell újratárgyalni. Közben a kormányhivataltól is kérhető állásfoglalás a törvényességet illetően, de sajnos nem sok kétségem van afelől, hogy nagyjából a lentiek alapján dolgozik a jövőben a gödi képviselőtestület.

Néhány részlet: Sürgősségi előterjesztést ezentúl az ülés megnyitásáig be lehet nyújtani. (Ez alapvető fontosságú Lőrincz László szempontjából – bizonyosan nem igaz, hogy mostanáig kizárólag sürgősségi indítványokat tett, de benyomásom szerint alapvető stratégiája az utolsó előtti pillanatban való leadás, és ez így volt már a „békeidőkben” is.)„Az ülés csak valamennyi napirendi pont megtárgyalása után zárható le.” – Tulajdonképpen teljesen rendben van. Előzménye, hogy amikor legutóbb, a veszélyhelyzet kezdetén Lőrincz alpolgármester úr szintén tíz feletti sürgősségi indítvánnyal kívánta megregulázni Balogh Csabát, az adott pillanatban a polgámester volt az ügyesebb a „jogszerű, de kicsit büdös” megoldások alkalmazásában, és egyszerűen lezárta az ülést, amikor ezekhez a pontokhoz jutottunk.
A többi, “röviden” összefoglalva: bizottságok helyett tanácsnokok és főtanácsnokok; döntések, határozatok helyett javaslatok, nyilván a gyorsaság és a hatékonyság jegyében. Nincs többé olyan, hogy valamit egy szakbizottságnak kötelező tárgyalnia a testületi ülés előtt, és emiatt nem lehet vele előállni a legeslegutolsó pillanatban (a pénzügyi természetesen kivétel, de ez törvényi elvárás). Nyilvános meghívókkal összehívott ülések helyett a tanácsnokok által meghatározott saját munkarendek következnek. Pénzügyi részletek persze nincsenek, de nyilván a főtanácsnokok komolyabb összegre számíthatnak – miközben az szmsz számukra nem ad meg konkrét teendőt – a tanácsnokok meg kevesebbre, de örüljenek, hogy dolgozhatnak a szívüknek kedves területen, és legyenek hálásak, ha javaslataikat megszavazza a testület.

Az unalmas részletek: Megszüntetik az eddigi három bizottságból azt a kettőt, amelyik nem kötelező az önkormányzatokról szóló törvény (mötv) szerint, vagyis a Városfejlesztési és Környezetvédelmi, valamint a Humán bizottságokat, és létrehoznak egy újat, a Szociális és Egészségügyi bizottságot.
A megmaradó Pénzügyi Ellenőrző, Közbeszerzési és Jogi Bizottságban leváltják a Párbeszéd és a Momentum külsős delegáltjait, akik eddig „sokat kellemetlenkedtek” a jogszerűtlen vagy gazdaságtalan előterjesztések kapcsán (de azt jegyezzük meg, hogy ha a fidesz-kdnp-s dr. Pintér György rendben lévőnek találta volna pl. Lőrincz László előterjesztéseit, akkor hiába a külsős szakértők kötözködése, az anyagok nélkülük is átmentek volna a bizottságon). Helyettük két általam ismeretlen személyt javasolnak, ami persze semmit nem jelent, bizonyára értenek a dolgukhoz. A pikáns csak az, hogy az mötv (önkormányzati törvény) szerint a személyekre csak a polgármester tehetne javaslatot. Ugyanúgy jut pozíció minden képviselőnek, és még eggyel több civil is belefér. De ellentétben egy bizottsággal, ami (nyilvános) üléseket tart, és öten-heten vitatják meg az ügyeket, a tanácsnokok maguk döntenek, mit, mikor, hogyan tesznek, nem üléseznek, tevékenységük nem nyilvános. Eddig a képviselő-testület elé kerülő ügyeket szakbizottságok véleményezték, ahol mindenképp akadt egy hozzáértő, most ez nem feltétlenül lesz így. A bizottságok saját pénzügyi kerettel is rendelkeztek, amiből szakértőt fizethettek, támogatásokat adhattak vagy a területükön fontos, máshonnan nem vagy nehezen finanszírozható ügyek megvalósulásához járulhattak hozzá. Ja, és döntöttek. Nem mindenről persze, sokszor csak előkészítették a testületi döntést, de azért volt valódi jelentőségük. Ha valamit a szakbizottság nem támogatott, nemigen került a testület elé (legalábbis átdolgozás előtt), még ha elő is fordulhatott az ellenkezője.

A szociális, egészségügyi, kulturális, oktatási és sportügyekkel foglalkozó, megszűnő Humán bizottság elnöke volt Vajda Viktória, a 3. körzet több mint 50%-kal megválasztott képviselője, (a fideszes propagandamédiának csak „Baloghné”), tagjai a város szociális ügyeiért időtlen idők óta felelős, a témában szinte mindent tudó (nem irónia!) Lenkei György és a hasonlóan régi motoros Csányi József, jómagam, valamint külsősként egy orvos, egy művész, egy edző-gyógytornász voltak. Gondolom, részben ennek helyére lépne a Szociális és Egészségügyi Bizottság, talán Lenkei és Csányi úr folytathatja a munkát egy civillel.
A jövendő kulturális tanácsnok pedig majd közreműködik, figyelemmel kísér, segíti, véleményezi az egyes kulturális témákat. Örüljön, hogy egyáltalán kapott valamit…

Megszűnik az eddig általam elnökölt Városfejlesztési és Környezetvédelmi bizottság, melynek tagjai voltak Markó József és Andrejka Zombor képviselők, valamint két „ősgödi”, egy jogász és egy mérnök. Helyette a majd városfejlesztési és környezetvédelmi tanácsnok tesz javaslatot a Településszerkezeti terv és a Helyi Építési Szabályzat, a városfejlesztési koncepció előkészítésére, felülvizsgálatára, módosítására; a város beruházási programjára; forgalomtechnikai feladatokra; környezetvédelmi rendeletre; helyi védettségre; zaj- és rezgésvédelmi szabályokra; állatartási ügyekben stb. Mondjuk, ha megkaphatnám e posztot, vajon mennyire tudnám ellátni egyedül? De jó, nyilván nem rám gondoltak… vajon ki az a képviselők közül, aki mindenhez IS ért? Nem szeretnék demagóg lenni, a bizottság is a hivatal szakembereire alapoz – de azért mégis más az, hogy öt-hét ember nézi át az előterjesztéseket. A városüzemeltetési, illetve a sport- és vízügyi főtanácsnokok viszont majd rendelkeznek 2-2 fős tanácsadó testülettel, de hogy mivel foglalkoznak, arról ügyenként dönt a képviselő-testület vagy ők maguk, az évente, március végéig leadandó munkatervükben. A többit az szmsz nagyrészt homályban hagyja. Nagy tétekben fogadnék, hogy a főtanácsnoki posztokra Markó és Hives urakat szemelték ki a NER-koalíció tagjai, de hogy a vízügyek mit jelentenek a gyakorlatban, arról a leghalványabb elképzelésem sincsen.

És hát a polgármestert megfosztották szinte minden olyan jogosultságától, amit nem az önkormányzati törvény garantál. A Lőrincz-féle módosítás Lőrincz-féle módosítói magukért beszélnek. A polgármesterre átruházott képviselő-testületi feladat- és hatáskörökből kikerült a népszavazási kezdeményezések befogadása (nehogy már Balogh Csaba jóváhagyhasson egy esetleges Samsung-ellenes kezdeményezést, de persze másmilyet se). De még az is, hogy „ felszólít az út területén, az alatt vagy felett elhelyezett építmény, meglévő útcsatlakozás felújítására, korszerűsítésére vagy megszüntetésére a közlekedés biztonsága érdekében”. Nem baj, ha egy beszakadt csatorna miatt is rendkívüli testületi ülést kell összehívni, nem baj, ha addig akárhány autónak törik a kereke, csak nehogy valamiről dönthessen a polgármester. Vagy csak nehogy működőképes maradjon a város.

One thought on “6. Új működési „rend”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s