3. A titkolandók

A történetem első két fejezetében csak kérdéseket tettem fel, de közben átnéztem a TESZ szerződéseinek egy töredékét. Nagyon sok problémás ügyet találtam, ezek közül néhányat, csak ízelítőként mutatok be. A szerződésekhez minden esetben csak egy árajánlatot csatoltak, de természetesen lehetséges, hogy volt több, és azok közül a legkedvezőbbet választották. Ennek ellenére a következő esetek minimum furcsák.

A strandon történő, külsős megbízás alapján végzett munkákat szinte kivétel nélkül ugyanaz az egyéni vállalkozó, a strand vezetőjének rokona bonyolítja le. Árajánlatait nem bonyolítja túl, noha milliós összegekről van szó. A nagymedence csővezetékének cseréje 2018-ban majd’ 3 millió forintért egy emailben érkezett, kevesebb mint 10 soros árajánlat alapján lett megrendelve, aminek érdemi tartalma mindössze ennyi:

Még az sem derül ki, se az ajánlatból, se a szerződésből, hogy körülbelül hány méter cső cseréje szükséges.

2017-ben még egy (nagyon kicsit) részletesebb árajánlatot kellett mellékelnie a lábmosó felújításához bő 1 millió forintért:

Ugyanettől a vállalkozótól rendelték meg a Pázmány utcai és a Nemeskéri úti temetők ravatalozójához az akadálymentesítő rámpa elkészítését, 1.180.000 Ft-ért.

De nem csak a megrendelések, a bevételi oldal szerződései is problémásak. A hajdani Pólus Palace lovardáját egy 2017-ben határozatlan időre kötött szerződéssel adták bérbe, havi 120 ezer forintért. Én még lovon sem ültem soha, így több, hozzáértő ismerőstől kértem tanácsot, köztük olyanoktól is, akik konkrét épületet is ismerik – ők a lovarda méretét, elhelyezkedését, felszereltségét tekintetbe véve minimum 150-200 ezer forintos bérleti díjat találtak volna indokoltnak.

A fent felsorolt példákhoz hasonlatosan számos problémás szerződés, megrendelés van, de a TESZ gazdálkodása egyébként is rendkívül átláthatatlan, a munkák elvégzése, a munkavállalók ellenőrzése, a beszerzések, az egyes munkákhoz felhasznált anyagok mennyisége követhetetlen, mintha szándékosan olyan rendszer épült volna ki, amelyben minden szereplő, kicsitől a nagyig, az egyszerű karbantartótól a külső szerződő felekig legalábbis lehetőséget kapjon arra, hogy Göd erőforrásait ellenőrizetlenül, akár a saját javára használja.

Ez világosan magyarázza, miért olyan fontos az új igazgató azonnali eltávolítása. Egy új ember, aki ráadásul semmilyen formában nem érintett az eddigi kétes ügyletekben, megakaszthatja az eddigi olajozott ügymenetet. Hogy ebben mi az érdeke a bukott városvezetésnek, az nyilvánvaló, szomorú, hogy az Összefogás egykori képviselői arra használják a választóktól kapott felhatalmazásukat, hogy a polgármesterrel vívott személyes harcuk megnyerése érdekében ott ártsanak Gödnek, ahol csak tudnak.

Az nem kérdés, a Fidesznek miért fontos, hogy Göd ne tudjon működni se. A mai, június 29-i testületi ülésen – a teljes Fidesz-frakció mellett – Fülöp Zoltán, Hives Gábor, Lőrincz László és Szilágyi László bebizonyította, hogy – pártjaik, illetve az ellenzéki együttműködés érdekei mellett – nem hogy Göd fejlődését, de a működését is könnyű szívvel beáldozzák.

Egy dolgot azért megígérhetek – lehet, hogy nehezebb lesz utánajárni a dolgoknak, de én megteszem, és a kétes ügyek nyilvánosságra hozása mellett, minden olyan esetben, ahol a gödi adóforintok elherdálása, hűtlen kezelés, esetleg büntetőjogi felelősség merülhet fel, feljelentést fogok tenni.

One thought on “3. A titkolandók

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s